x
 

Πολιτική

Επί τάπητος οι εκκρεμότητες για τα κοιτάσματα «Αφροδίτη» και «Ισάι»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Επί τάπητος τέθηκαν οι εκκρεμότητες όσον αφορά τα κοιτάσματα στα τεμάχια «Αφροδίτη» και «Ισάι» στα σύνορα των ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, την Πέμπτη στα Ιεροσόλυμα.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο για τον απόηχο της επίσκεψης του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Κυπρίου Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι επείγει η επίλυση του ζητήματος.

Είπε, ακόμη, ότι συζητήθηκαν θέματα συνεργασιών – με τη συμμετοχή και της Κυπριακής Δημοκρατίας – προς εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα ανέφερε ότι, «Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και Πρωθυπουργός Νετανιάχου, δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας».

Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Κύπρος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στις επενδύσεις από το Ισραήλ, κυρίως σε τομείς όπως η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έθεσε στον κ. Νετανιάχου και το ζήτημα των επενδύσεων από Ισραηλινούς στα κατεχόμενα, σε ελληνοκυπριακές περιουσίες, προσθέτοντας ότι «ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου ανέλαβε να διερευνήσει το ζήτημα και να παρέμβει όπου και όπως μπορεί».

Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμη ότι, Χριστοδουλίδης και Νετανιάχου, συζήτησαν, επίσης, «ενέργειες με τις οποίες μπορεί να συμβάλει η Κύπρος, στην ενίσχυση των σχέσεων Τελ Αβίβ – Βρυξελλών, ώστε να λάβει χώρα το επόμενο συμβούλιο σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ισραήλ».

Αρχειακό υλικό για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Στο μεταξύ έγγραφα και φωτογραφίες, από το Κρατικό Αρχείο και το Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, αντίστοιχα, που αφορούν τους Εβραίους που πέρασαν από την Κύπρο για να μεταβούν στο Ισραήλ μεταξύ των ετών 1945-1949, προσέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος επισκέφθηκε την Πέμπτη αργά το απόγευμα το Μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, όπου παρέστη σε ειδική τελετή μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και κατέθεσε στεφάνι.

Μέσα σε ένα έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, κατά την τελετή μνήμης και τιμής των 6 εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άναψε τη φλόγα της μνήμης και κατέθεσε στεφάνι.

Ο Πρόεδρος ξεναγήθηκε στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Μουσείου και ακολούθως προσέφερε στο Yad Vashem το αρχειακό υλικό από έγγραφα και φωτογραφίες.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαι εδώ για να τιμήσω και να μνημονεύσω τις ψυχές που χάθηκαν. Η μνήμη τους ζει για πάντα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ μοιράζονται έναν μοναδικό ιστορικό δεσμό: 53 χιλιάδες Εβραίοι πέρασαν από την περιοχή Καράολος βόρεια της Αμμοχώστου, της Δεκέλειας και της Ξυλοτύμπου.

Ενας Κύπριος, ο Πρόδρομος Παπαβασιλείου ιδιαίτερα, αναγνωρίστηκε από το κράτος του Ισραήλ και παρασημοφορήθηκε για τη βοήθεια που παρείχε στους Εβραίους, είπε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα ανέφερε ότι συγκλονίστηκε όταν είδε κάποιες φωτογραφίες Εβραίων παιδιών, γυναικών και ανδρών που, παρά τα δεινά τους, χαμογελούσαν και ατένιζαν το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου όπου έγραψε τα ακόλουθα: «Για άλλη μια φορά είμαι συντετριμμένος από τα εκατομμύρια θύματα του χειρότερου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Ενώνω τη φωνή μου μαζί με όλες τις φωνές σε όλο τον κόσμο. Έχουμε το χρέος να θυμόμαστε. Χρέος να αγωνιζόμαστε ενάντια στον αντισημιτισμό και κάθε μορφής μίσους και διακρίσεων. Θυμόμαστε! Ποτέ ξανά!».

Παρασημοφόρηση από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Στο μεταξύ, σε ειδική τελετή που έγινε στο Πατριαρχεί Ιεροσολύμων ο ο Κύπριος Πρόεδρος παρασημοφορηθηκε από τον Πατριάρχη Θεόφιλο με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος των Ιπποτών, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση.

Δεχόμενος την τιμητική διάκριση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι στο πρόσωπο του τιμάται ο κυπριακός λαός. Εξήρε και το έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο σε δύσκολες μάλιστα συνθήκες.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος και ο Πατριάρχης μετέβησαν με τα πόδια στον Ναό της Αναστάσεως όπου προσκύνησε στον Πανάγιο Τάφο, και έγινε σύντομη δέηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2023, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ