ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η παροχή προξενικών υπηρεσιών σε Ρώσους πολίτες στα κατεχόμενα έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη, με κινητές προξενικές μονάδες, ενώ το τελικό καθεστώς και η μορφή τους, βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είχε ερωτηθεί για τους ισχυρισμούς του Ερσίν Τατάρ ότι το θέμα συζητήθηκε μεταξύ των Προέδρων Τουρκίας και Ρωσίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Σε ό,τι αφορά το καθεστώς και τη μορφή, όλα αυτά βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Σε ό,τι αφορά τις προξενικές υπηρεσίες για τους Ρώσους που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, η ανάγκη της προξενικής εξυπηρέτησης έχει προ πολλού ωριμάσει. Θα έλεγα ότι είναι “υπερώριμη”. Επί του παρόντος, στο πλαίσιο της παροχής στους πολίτες μας του απαραίτητου φάσματος υπηρεσιών, απεστάλη τακτική προξενική αντιπροσωπεία στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας στις 21 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους», δήλωσε η Μ. Ζαχάροβα.
«Για την υποδοχή αιτημάτων εργάστηκαν δύο κινητές μεταφερόμενες μονάδες, οι οποίες είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν αιτήσεις για την έκδοση διαβατηρίων νέας γενιάς. Έγιναν δεκτές περισσότερες από 70 αιτήσεις πολιτών. Δεκαπέντε διαβατήρια εκδόθηκαν σε ανήλικους πολίτες. Έγινε επίσης δεκτός μεγάλος αριθμός αιτήσεων για την απόκτηση της ρωσικής ιθαγένειας από παιδιά», πρόσθεσε. «Επίσης, ομάδες προξενικών υπαλλήλων επισκέφθηκαν κατ’ οίκον πολίτες που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν για λόγους υγείας», είπε η Μ. Ζαχάροβα στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης συντακτών ρωσικού και διεθνούς Τύπου.
«Η εργασία αυτή θα συνεχιστεί. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων, που έχουν ήδη λάβει προξενικές υπηρεσίες στη βόρεια Λευκωσία ή έχουν εγγραφεί γι’ αυτές πλησιάζει τα 1.000. Αυτά είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Η επόμενη προξενική αποστολή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου», κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Προκλητικός ο Πρέσβης: «Οι Ρώσοι προτιμούν να χαλαρώνουν στον βορρά»
Στο μεταξύ, προκλητικές ήταν οι τοποθετήσεις του Ρώσου πρέσβη στην Κύπρο Μουράτ Ζιαζίκοφ (Mourat Zyazikov), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα» (Rossiyskaya Gazeta).
«Η Κύπρος», ανέφερε, «έχοντας προσχωρήσει στις αντιρωσικές κυρώσεις και κλείνοντας τους ουρανούς στα ρωσικά αεροσκάφη, έχασε πάνω από 1 δισ. ευρώ».
«Δυστυχώς, οι απευθείας πτήσεις μεταξύ των χωρών μας διακόπηκαν, με αποτέλεσμα να λείπουν πραγματικά από το νησί περίπου 800 χιλιάδες Ρώσοι. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της δημοκρατίας, τα έξοδα ενός τουρίστα το 2022 ανήλθαν σε 88 € την ημέρα (αν και οι Ρώσοι, λόγω της ευρείας «ρωσικής ψυχής» ξόδεψαν πολύ περισσότερα). τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την απώλεια του ρωσικού τμήματος», είπε ο Zyazikov, σημειώνοντας ότι η κατάσταση τώρα «ισοπεδώνεται σιγά σιγά».
Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι μία από τις κύριες πηγές εσόδων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο τουρισμός, ενώ η ροή Ρώσων τουριστών προς την Κύπρο έχει σχεδόν εξαφανιστεί. «Οι Ρώσοι που φτάνουν εδώ από τρίτες χώρες προτιμούν όλο και περισσότερο να χαλαρώνουν στο βόρειο τμήμα του νησιού, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Τουρκοκυπρίων, όπου η ξενοδοχειακή και μεταφορική υποδομή αναπτύσσεται ταχύτατα και οι τιμές είναι χαμηλότερες», πρόσθεσε ο Zyazikov.
«H Λευκωσία παίζει δυτικά παιχνίδια»
Συνεχίζοντας ο Ρώσος πρέσβης, αναφέρει πως η έντονη δυναμική των εσωτερικών πολιτικών γεγονότων στο νησί, η εξωτερική πολιτική δραστηριότητα της Λευκωσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «και, δυστυχώς, η εμπλοκή της στα αντιρωσικά παιχνίδια των Δυτικών δεν θα μπορούσαν παρά να επηρεάσουν τη διμερή μας συνεργασία σε ορισμένους τομείς».
«Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση έχει πολιτικά κίνητρα και, στην πραγματικότητα, επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαφορετικά, είναι δύσκολο να εξηγηθεί από τη σκοπιά της στοιχειώδους λογικής γιατί λαμβάνει εθελοντικά μέτρα που προκαλούν τεράστια ζημιά στη δική της οικονομία και θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη τη βιομηχανία της (εννοώ, πρώτα απ’ όλα, τον τουρισμό)».
«Σίγουρα είμαστε απογοητευμένοι που η Λευκωσία εφαρμόζει παράνομες κυρώσεις της ΕΕ κατά της χώρας μας, οι οποίες -και αυτό είναι ήδη προφανές όχι μόνο σε διπλωμάτες και οικονομολόγους, αλλά και σε απλούς ανθρώπους- έχουν πλήξει σκληρά τον οικονομικό και τραπεζικό τομέα του ίδιου του νησιού. Η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει καθορίσει μια λίστα με τα κράτη που δεν είναι φιλικά προς τη Ρωσία, δηλαδή εκείνα που έχουν εισαγάγει παράνομους περιορισμούς εναντίον της».
«Είναι προφανές ότι κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας των διπλωματικών σχέσεων και εννέα αιώνων αλληλεπίδρασης σε επίσημο επίπεδο μεταξύ των χωρών μας, η Ρωσία και η Κύπρος ποτέ δεν θεωρούσαν η μία την άλλη εχθρούς. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα το κάνουν αυτό στο μέλλον. Ο κυπριακός λαός ήταν πάντα, είναι και θα παραμείνει φιλικός και αδελφικός μαζί μας. Δεν νομίζω ότι τυχόν προσωρινά πολιτικά σκαμπανεβάσματα ή η ατυχής μυωπία των δυνάμεων που υποκύπτουν στην αντιρωσική υστερία είναι ικανά να καταστρέψουν αυτή τη φιλία».
Προειδοποίηση σε Λευκωσία για όπλα στην Ουκρανία
Τέλος, για το θέμα ενδεχόμενης μεταφοράς ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών από την Κύπρο στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρέσβης υπέδειξε ότι η Λευκωσία έχει υποχρέωση αυστηρής συμμόρφωσης όχι μόνο με τις συμβατικές υποχρεώσεις προς Ρώσους κατασκευαστές, αλλά και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει την εξαγωγή όπλων σε εμπόλεμη ζώνη.
«Φυσικά, ένα τέτοιο βήμα θα είχε αναπόφευκτες αρνητικές συνέπειες για τις ρωσο-κυπριακές σχέσεις. Το γνωστοποιήσαμε στην Κυπριακή ηγεσία και αναμένουμε να διατηρήσουμε μια ορθολογική προσέγγιση στο θέμα αυτό. Επιπλέον, ο κυπριακός λαός, που πάντα διακρινόταν για τη σοφία του, κατανοούσε την ουσία αυτού που συνέβαινε στην Ουκρανία χωρίς εξωτερικές ενδείξεις», κατέληξε.