x
 

Πολιτική

Επιδιώκουν συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ

04 Αυγούστου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα).Διευθέτηση μιας κοινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, επιδιώκουν τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια προσπάθεια να δοθεί κινητικότητα στο Κυπριακό πρόβλημα. Η κορύφωση των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται το Σεπτέμβριο, μια περίοδο κατά την οποία παρουσιάζεται μια σχετική κινητικότητα στο Κυπριακό μέσα από τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, θα έχει συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό. Πέραν από τις καθιερωμένες συναντήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης (με Πρόεδρο της ΚΔ, Πρωθυπουργό της Ελλάδας και ηγέτες Τουρκίας και Βρετανίας) τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να γίνουν και άλλες επαφές. Ως γνωστόν, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων πάει στη Νέα Υόρκη αλλά δεν έχει συμμετοχή ή ρόλο στη Γενική Συνέλευση.

Η συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ερσίν Τατάρ θα είναι και φέτος εκτός του χρόνου των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μέχρι και τις 27 ή 28 Σεπτεμβρίου και (όπως δήλωσε πολλές φορές στο παρελθόν) είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε μια διμερή συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Απ’ εκεί και πέρα εάν θα επιδιωχθεί και μια άτυπη συνάντηση των πέντε στα πρότυπα της Γενεύης είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί κάτι τέτοιο. Η πιθανότητα άτυπης πενταμερούς εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει μόνο μετά τις επαφές του ΓΓ ΟΗΕ με τα εμπλεκόμενα μέρη και επί του εδάφους στη Νέα Υόρκη, όχι πριν.

Ζητούμενο της όλης προσπάθειας είναι να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε να μπορεί ο Γενικός Γραμματέας να σπρώξει την προσπάθεια του στο Κυπριακό. Μετά τη Γενεύη, τον Απρίλη, δεν έχει διαφανεί καμιά δυνατότητα επαναφοράς των μερών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι ενέργειες της Τουρκίας στο Βαρώσι ήρθαν να βαρύνουν ακόμα περισσότερο το αρνητικό κλίμα στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ: Ανεξαρτήτως των όποιων ενεργειών γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο για την επανέναρξη των συνομιλιών η Λευκωσία δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια σ’ ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα ληφθούν εναντίον αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος που είναι κάτοχοι εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποφασιστούν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Αυγούστου. Η συνεδρία της 23ης τρέχοντος θα πραγματοποιηθεί στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Τρόοδος.

Ήδη ετοιμάζεται και η σχετική γνωμάτευση από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας πάνω στην οποία θα στηριχθεί και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αφαίρεση εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τουρκοκύπριους. Βασικό στοιχείο της γνωμάτευσης θα είναι οι ενέργειες των συγκεκριμένων ατόμων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί μεταξύ εκείνων που θα χάσουν την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του καθεστώτος, Ερσάν Σανέρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στο Λίβανο κατά της Κύπρου είναι αβάσιμες και η Κύπρος δεν έχει καμία σχέση με στρατιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ερωτηθείς για το θέμα ύστερα από συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του των Φιλιππίνων στη Λευκωσία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ