x

Κοινωνία

Επίδομα σε όλες τις κατηγορίες παθόντων της τουρκικής εισβολής

04 Οκτωβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Παραχώρηση επιδόματος σε όλες τις κατηγορίες παθόντων της τουρκικής εισβολής αποφάσισε στη συνεδρίασή του την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος το επίδομα επεκτείνεται σε όλους τους αιχμαλώτους. Επίσης, οι παθόντες ανάπηροι δικαιούνται και αυτοί του συγκεκριμένου επιδόματος. Περαιτέρω, στην απόφαση περιλαμβάνονται και οι παθούσες κατά την τουρκική εισβολή γυναίκες.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι στα €1.000 θα ανέρχεται η καταβολή εξαμηνιαίου εφάπαξ τιμητικού επιδόματος προς τους παθόντες της τουρκικής εισβολής και δικαιούχοι είναι:
Κατηγορία 1: παθόντες που λαμβάνουν ειδική μηνιαία σύνταξη από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων καθώς και
Κατηγορία 2: άλλα πρόσωπα που έχουν διατελέσει είτε ως αιχμάλωτοι είτε ως άμαχοι/ μη στρατεύσιμοι, οι οποίοι περιλαμβάνονται στα αντίστοιχα μητρώα του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Εσωτερικών, και οι οποίοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σε σύνταξη από την Κυπριακή Δημοκρατία και στους οποίους δεν καταβάλλεται μηνιαίο τιμητικό επίδομα από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, κατ΄εξαίρεση, για το 2022 θα καταβληθεί στους δικαιούχους εφάπαξ τιμητικό επίδομα ύψους €2.000, σε μια συνολική δόση.
Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι από το 2016-2017 παρέχεται επίδομα φροντίδας σε αιχμαλώτους του 1974 και τους εξαρτωμένους τους, ενώ παρέχεται φροντίδα και σε χήρες πεσόντων, συζύγους εξαφανισθέντων, γονείς πεσόντων και εξαφανισθέντων. Αυτό περιλαμβάνει και την περίοδο της ΕΟΚΑ, ανάπηρους μαχητές της ΕΟΚΑ, πεσόντες του 1963-’64 και πολίτες ανάπηρους του 1963-΄64, πρόσθεσε.
Επιπλέον, αποφασίστηκε όπως δοθεί επίδομα και στους ανάπηρους μαχητές της ΕΟΚΑ, πεσόντες του ’63-’64, πολίτες που είχαν τραυματιστεί ή καταστεί ανάπηροι το ’63-’64, αντιστασιακοί κατά το Πραξικόπημα και κάποιες άλλες ειδικές περιπτώσεις.
8 βδομάδες πληρωμένη γονική άδεια
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε εξάλλου ότι την παραχώρηση πληρωμένης γονικής άδειας οχτώ εβδομάδων για γονείς με τέκνα μέχρι 8 ετών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, οι κύριες πρόνοιες του νομοσχεδίου προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση άδειας και επιδόματος πατρότητας δύο βδομάδων. Επιπλέον, προβλέπονται 18 βδομάδες γονικής άδειας σε γονείς με τέκνα μέχρι 8 ετών, από τις οποίες θα καταβάλλονται οι μισθοί 8 εβδομάδων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μετά από επτά μήνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, συναντήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ, στο πλαίσιο της δεξίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που έγινε στο Λήδρα Πάλας, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έτους.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

«Μικροί δημοσιογράφοι» της Τρίπολης «ανέκριναν τον Πρωθυπουργό

ΤΡΙΠΟΛΗ. Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2022 η Τρίπολη υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ρωσία απελευθέρωσε την Μπρίτνεϊ Γκράινερ, σε ανταλλαγή κρατουμένων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Ρωσία απελευθέρωσε την Πέμπτη τη σταρ του WNBA Μπρίτνεϊ Γκράινερ (Brittney Griner), στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, με τις ΗΠΑ να απελευθερώνουν τον διαβόητο Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ (Viktor Bout), δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας