x
 

Πολιτική

Επικίνδυνο κυνήγι μυστικών ΗΠΑ – Κίνας

17 Σεπτεμβρίου 2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Καθώς το κατασκοπευτικό αερόστατο της Κίνας περνούσε πάνω από τα ηπειρωτικά των Ηνωμένων Πολιτειών τον Φεβρουάριο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έμαθαν ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ (Xi Jinping) της Κίνας είχε εξοργιστεί με ανώτερους Κινέζους στρατηγούς.

Οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ήξερε ο κ. Σι και ποιες ενέργειες θα έκανε καθώς το αερόστατο, που αρχικά στόχευε στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Γκουάμ και τη Χαβάη, εκτινάχθηκε εκτός πορείας.

Ο κ. Σι δεν ήταν αντίθετος στις επικίνδυνες κατασκοπευτικές επιχειρήσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός είχε κρατήσει τον κ. Σι στο σκοτάδι μέχρι το αερόστατο να βρεθεί πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν συζητούν για το πώς οι υπηρεσίες κατασκοπείας συγκέντρωσαν αυτές τις πληροφορίες. Αλλά σε λεπτομέρειες που αναφέρονται εδώ για πρώτη φορά, ανακάλυψαν ότι όταν ο κ. Σι έμαθε για την τροχιά του μπαλονιού και συνειδητοποίησε ότι εκτροχιάζει τις προγραμματισμένες συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, επέπληξε ανώτερους στρατηγούς επειδή δεν του είπαν ότι το αερόστατο είχε παρεκτραπεί, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες.

Το επεισόδιο έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στον επεκτεινόμενο και εξαιρετικά μυστικό διαγωνισμό κατασκόπων εναντίον κατασκόπων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Η κρίση των μπαλονιών, ένα μικρό μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης κινεζικής προσπάθειας κατασκοπείας, αντανακλά μια θρασύτατη νέα επιθετικότητα του Πεκίνου στη συλλογή πληροφοριών για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τις αυξανόμενες δυνατότητες της Ουάσιγκτον να συλλέγει τις δικές της πληροφορίες για την Κίνα.

Για την Ουάσιγκτον, οι προσπάθειες κατασκοπείας αποτελούν κρίσιμο μέρος της στρατηγικής του προέδρου Μπάιντεν να περιορίσει τη στρατιωτική και τεχνολογική άνοδο της Κίνας, σύμφωνα με τη σκέψη του ότι η χώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη πρόκληση για την αμερικανική ισχύ.

Για το Πεκίνο, η νέα ανοχή για τολμηρή δράση μεταξύ των κινεζικών κατασκοπευτικών υπηρεσιών καθοδηγείται από τον κ. Σι ο οποίος οδήγησε τον στρατό του σε επιθετικές κινήσεις κατά μήκος των συνόρων του έθνους και ώθησε την ξένη υπηρεσία πληροφοριών της χώρας του να γίνει πιο ενεργή σε πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Οι κύριες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές στοχεύουν στην απάντηση στα δύο πιο δύσκολα ερωτήματα: Ποιες είναι οι προθέσεις των ηγετών στο αντίπαλο έθνος και ποιες στρατιωτικές και τεχνολογικές ικανότητες διαθέτουν;

Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν την κατασκοπεία, έχουν τονίσει το μέγεθος της πρόκλησης σε συνεντεύξεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η CIA εστιάζει στον ίδιο τον κ. Σι και ειδικότερα στις προθέσεις του σχετικά με την Ταϊβάν. Οι ομάδες αντικατασκοπείας του FBI σε όλη τη χώρα έχουν εντείνει το κυνήγι τους για κινεζικές προσπάθειες να στρατολογήσουν κατασκόπους εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Πράκτορες των ΗΠΑ εντόπισαν δώδεκα διεισδύσεις από Κινέζους πολίτες σε στρατιωτικές βάσεις σε αμερικανικό έδαφος τους τελευταίους 12 μήνες.

Και οι δύο χώρες αγωνίζονται για να αναπτύξουν την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης τους, η οποία πιστεύουν ότι είναι κρίσιμη για τη διατήρηση ενός στρατιωτικού και οικονομικού πλεονεκτήματος και θα δώσει στις κατασκοπευτικές υπηρεσίες τους νέες δυνατότητες.

Συνολικά, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι προσπάθειες της Κίνας καλύπτουν κάθε πτυχή της εθνικής ασφάλειας, της διπλωματίας και της προηγμένης εμπορικής τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις χώρες εταίρους.

Η CIA και η Υπηρεσία Πληροφοριών Αμυνας του Πενταγώνου έχουν δημιουργήσει νέα κέντρα που επικεντρώνονται στην κατασκοπεία κατά της Κίνας. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν βελτιώσει τις δυνατότητές τους να παρακολουθούν ηλεκτρονικές επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κατασκοπευτικών αεροπλάνων στα ανοικτά των ακτών της Κίνας.

Πηγή: «Νew Υork Times»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για τους εργαζόμενους του συνδικάτου της αυτοκινητοβιομηχανίας (United Auto Workers), είναι απολύτως λογικό να απαιτούν περισσότερες αμοιβές και καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής από τις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ