x
 

Πολιτική

Επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες θα έχει τη Δευτέρα ο Πρόεδρος

12 Νοεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι θα έχει τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια της οποίας θα τεθεί το θέμα της Πύλας, ο διορισμός του απεσταλμένου για το Κυπριακό και η κυπριακή πρωτοβουλία για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, για το θέμα του απεσταλμένου, συνεχίζονται οι προσπάθειες εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών για να πεισθεί η τουρκική πλευρά να αποδεχθεί την προσωπικότητα που έχει ήδη προταθεί. Επέκρινε, ταυτόχρονα, την Άγκυρα ότι αναζητεί δικαιολογίες για να μην προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο διορισμός απεσταλμένου είναι καθοριστικής σημασίας, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν και τα ευρωτουρκικά. Επανέλαβε ότι, για να επιτευχθεί πρόοδος στις σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών, είναι σημαντική η πρόοδος στα ελληνοτουρκικά.

Για τις εξελίξεις στην Πύλα και τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επικεντρώνεται στην ουσία, που είναι η αποτροπή παραβίασης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης και η αποφυγή δημιουργίας οποιουδήποτε στρατιωτικού πλεονεκτήματος για τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

Για την πρωτοβουλία για Γάζα

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε στις δηλώσεις του ότι θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ και για την πρωτοβουλία της Κύπρου για τη δημιουργία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, υπενθυμίζοντας ότι είχε συζητήσει το θέμα και με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις Ζαν Πιέρ Λα Κρουά όταν αυτός επισκέφθηκε την Κύπρο.

«Θέλω να μιλήσω πιο συγκεκριμένα με τον ΓΓ, καθότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ρόλο να διαδραματίσουν ειδικότερα στο θέμα της παραλαβής της ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι συζητήσεις για τον διάδρομο έχουν εισέλθει στις λεπτομέρειες, υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση κατήρτισε ένα έγγραφο 25 σελίδων «που ακολουθεί βήμα με βήμα πώς θα εφαρμοστεί η πρωτοβουλία αυτή».

Είπε ακόμη ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο και με το Ισραήλ και με άλλες χώρες ακριβώς για εξέταση των λεπτομερειών και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μετάβαση ομάδας στο Ισραήλ τις αμέσως επόμενες μέρες για αυτό το θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το πράσινο φως άναψε η Κυπριακή Δημοκρατία στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το διορισμό απεσταλμένης του στο Κυπριακό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ