x
 

Πολιτική

Επιλέχθηκαν οι πρώτοι 7 ένορκοι για την ποινική δίκη του Τραμπ – Απαιτούνται άλλοι 11

16 Απριλίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Οι πρώτοι επτά ένορκοι για την ποινική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ πήραν τις θέσεις τους την Τρίτη, αφού οι δικηγόροι έβαλαν σε δοκιμασία τους ενόρκους για τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις πολιτικές τους απόψεις και την προσωπική τους ζωή, προκειμένου να αποφασίσουν ποιοι μπορούν να κρίνουν δίκαια τον πρώην πρόεδρο.

Οι ένορκοι που επιλέχθηκαν είναι ένας εργαζόμενος στην πληροφορική, ένας καθηγητής αγγλικών, μια νοσοκόμα σε ογκολογική κλινική, ένας επαγγελματίας πωλήσεων, ένας μηχανικός λογισμικού και δύο δικηγόροι.

Έντεκα ακόμη άτομα πρέπει να ορκιστούν προτού αρχίσουν οι εναρκτήριες αγορεύσεις ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για μια στιγμή απολογισμού για τον Τραμπ, ο οποίος έχει προσπαθήσει να αναβάλει τις διώξεις του μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου και προβάλλει τον εαυτό του ως θύμα ενός πολιτικά υποκινούμενου συστήματος δικαιοσύνης.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσέρχεται στην αίθουσα του οινικού δικαστηρίου του Μανχάταν, την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, στη Νέα Υόρκη. Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην αίθουσα του δικαστηρίου την Τρίτη, καθώς ένας δικαστής εργάζεται για να βρει μια ομάδα ενόρκων που θα αποφασίσει αν ο πρώην πρόεδρος είναι ένοχος για τις ποινικές κατηγορίες που τον κατηγορούν ότι παραποίησε επιχειρηματικά αρχεία για να καλύψει ένα σεξουαλικό σκάνδαλο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. (AP Photo/Mary Altaffer)

Η δίκη θέτει τα νομικά προβλήματα του Τραμπ στο επίκεντρο του στενά αμφισβητούμενου αγώνα του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Είναι η πρώτη από τις τέσσερις ποινικές υποθέσεις του Τραμπ που φτάνει σε δίκη και ίσως είναι η μόνη που θα καταλήξει σε ετυμηγορία πριν οι ψηφοφόροι αποφασίσουν αν θα εκλέξουν τον πιθανό υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία.

Η μεθοδική διαδικασία που εκτυλίσσεται στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μανχάταν αναδεικνύει την πρόκληση να βρεθούν άνθρωποι που μπορούν να κρίνουν δίκαια τον πολωτικό κατηγορούμενο στην πόλη όπου έχτισε την αυτοκρατορία ακινήτων του πριν εκλεγεί πρόεδρος το 2016. Ακόμα κι έτσι, η επιλογή των ενόρκων προχώρησε ταχύτερα από το αναμενόμενο το απόγευμα της Τρίτης. Ήταν προγραμματισμένο να συνεχιστεί την Πέμπτη.

Κατά την έξοδό του από το δικαστήριο, ο Τραμπ σταμάτησε στον διάδρομο για να καταφερθεί εναντίον της υπόθεσης στους δημοσιογράφους, κατηγορώντας τον δικαστή Χουάν Μερτσάν ότι “βιάζει” τη δίκη. Ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση.

“Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εναντίον αυτού του δικαστή”, δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος πίεσε ανεπιτυχώς να απομακρυνθεί ο Μερτσάν από την υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του αργότερα την Τρίτη σε μια μποντέγκα στο Χάρλεμ, ο Τραμπ ρωτήθηκε τι γνώμη έχει για τους ενόρκους που είδε. Είπε ότι ήταν “λίγο νωρίς, θα δούμε τι θα συμβεί”.

Κατά τη διάρκεια δύο ημερών, δεκάδες πιθανοί ένορκοι απαλλάχθηκαν αφού δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να είναι αμερόληπτοι ή επειδή είχαν άλλες υποχρεώσεις. Οι δικηγόροι του Τραμπ αμφισβήτησαν μια κάποια άτομα για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ένα άτομο απορρίφθηκε για μια ανάρτηση του 2017 για τον Τραμπ που έλεγε “Κλείστε τον μέσα!”.

Αρκετοί επίδοξοι ένορκοι δήλωσαν στον δικαστή ότι πιστεύουν ότι μπορούν να αποφασίσουν δίκαια για την υπόθεση, ανεξάρτητα από τα συναισθήματά τους για τον Τραμπ ή τις πολιτικές του ως προέδρου.

Ο Τραμπ κοίταζε στην αίθουσα του δικαστηρίου καθώς οι πιθανοί ένορκοι – τα ονόματα των οποίων είναι γνωστά μόνο στους εισαγγελείς, τον Τραμπ και τις νομικές τους ομάδες – μοιράζονταν λεπτομέρειες από τη ζωή τους και τις εντυπώσεις τους για εκείνον. Ο δικαστής επέπληξε κάποια στιγμή τον Τραμπ, αφού μίλησε δυνατά και έκανε χειρονομίες ενώ ο δικαστής ρωτούσε μια γυναίκα για μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί τη διαδικασία επιλογής ενόρκων στο ποινικό δικαστήριο του Μανχάταν, την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, στη Νέα Υόρκη. Η ομάδα των ενόρκων θα αποφασίσει αν ο πρώην πρόεδρος είναι ένοχος για τις ποινικές κατηγορίες που τον κατηγορούν ότι παραποίησε επιχειρηματικά αρχεία για να καλύψει ένα σεξουαλικό σκάνδαλο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. (AP Photo/Mary Altaffer)

“Δεν ξέρω τι εκστόμιζε, αλλά ακουγόταν και έκανε χειρονομίες. Και μιλούσε προς την κατεύθυνση της ένορκης”, δήλωσε ο Μερτσάν. “Δεν θα το ανεχτώ αυτό. Δεν θα ανεχτώ να εκφοβίζεται κανένας ένορκος σε αυτή την αίθουσα”.

Ο εισαγγελέας Τζόσουα Στίνγκλας αναμετρήθηκε κατά μέτωπον με τη φήμη του Τραμπ, λέγοντας στους ενόρκους ότι οι δικηγόροι δεν αναζητούσαν ανθρώπους που “ζούσαν κάτω από ένα βράχο τα τελευταία οκτώ χρόνια”. Απλά έπρεπε να έχουν ανοιχτό μυαλό.

“Αυτή η υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με την προσωπική σας πολιτική … δεν είναι ένα δημοψήφισμα για την προεδρία Τραμπ ή ένας διαγωνισμός δημοτικότητας ή ποιον θα ψηφίσετε τον Νοέμβριο. Δεν μας ενδιαφέρει. Αυτή η υπόθεση αφορά το αν αυτός ο άνθρωπος παραβίασε τον νόμο”, δήλωσε.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος για 34 κακουργήματα που αφορούν την παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης προσπάθειας να αποτρέψει την εμφάνιση πικάντικων -και, όπως λέει, ψευδών- ιστοριών για τη σεξουαλική του ζωή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016.

Καθώς η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες ή και περισσότερο, αρκετά μέλη της ομάδας ενόρκων ανέφεραν τα σχέδιά τους για την Ημέρα Μνήμης και μετά.

Ένας άνδρας αποχώρησε αφού δήλωσε ότι φοβόταν ότι η ικανότητά του να είναι αμερόληπτος θα μπορούσε να διακυβευτεί από “ασυνείδητη προκατάληψη” επειδή μεγάλωσε στο Τέξας και εργάστηκε στα οικονομικά με ανθρώπους που “διανοητικά τείνουν να κλίνουν προς τους Ρεπουμπλικανούς”.

“Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να πω πέρα από κάθε λογική αμφιβολία ότι μπορώ να είμαι δίκαιος”, είπε μία άλλη πιθανή ένορκος στον δικαστή. “Μπορώ να προσπαθήσω. Αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος ότι μπορώ να είμαι δίκαιη” με αποτέλεσμα και αυτή να αποπεμφθεί.

Ένα άτομο που επιλέχθηκε να συμμετάσχει στους ενόρκους δήλωσε ότι βρίσκει τον Τραμπ “συναρπαστικό”, προσθέτοντας ότι “μπαίνει σε ένα δωμάτιο και ξεσηκώνει τους ανθρώπους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο”.

Μια άλλη γυναίκα είπε ότι διαφωνεί με τις πολιτικές του Τραμπ και μερικές φορές απογοητεύεται από αυτόν. Όμως δεσμεύτηκε να είναι δίκαιη και αμερόληπτη, λέγοντας στον δικηγόρο υπεράσπισης Τοντ Μπλανς ότι θα δώσει τον “καλύτερο εαυτό της με ψυχραιμία” αν επιλεγεί για τους ενόρκους.

“Δεν κοιμήθηκα χθες το βράδυ σκεπτόμενη ότι θα μπορούσα να το κάνω αυτό”, είπε.

Ο Τραμπ χαμογέλασε, κουνώντας το κεφάλι του με υπερβολικό τρόπο, όταν ένα άτομο είπε ότι είχε διαβάσει δύο από τα βιβλία του πρώην προέδρου, το “The Art of the Deal” και το “How to Get Rich”. Ο άνδρας, ο οποίος είπε ότι ορισμένα μέλη της οικογένειας της συζύγου του είναι λομπίστες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είπε ότι δεν νομίζει ότι υπάρχει κάτι που θα τον εμπόδιζε να εξετάσει δίκαια την υπόθεση.

“Αισθάνομαι ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου”, είπε.

Οι κατηγορίες επικεντρώνονται σε πληρωμές ύψους 130.000 δολαρίων που έκανε η εταιρεία του Τραμπ στον τότε δικηγόρο του, Μάικλ Κόεν. Αυτός κατέβαλε το ποσό αυτό για λογαριασμό του Τραμπ για να εμποδίσει την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς να δημοσιοποιήσει τους ισχυρισμούς της για σεξουαλική επαφή με τον Τραμπ μια δεκαετία νωρίτερα. Ο Τραμπ έχει αρνηθεί ότι η συνάντηση αυτή συνέβη ποτέ.

Οι εισαγγελείς λένε ότι οι πληρωμές προς τον Κόεν καταγράφηκαν ψευδώς ως νομικές αμοιβές. Η εισαγγελία έχει περιγράψει τα χρήματα ως μέρος ενός σχεδίου για να θάψει επιζήμιες ιστορίες που ο Τραμπ φοβόταν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον αντίπαλό του στην κούρσα του 2016, ιδίως καθώς η φήμη του Τραμπ υπέφερε εκείνη την εποχή από σχόλια που έκανε για τις γυναίκες.

Ο Τραμπ έχει παραδεχθεί ότι αποζημίωσε τον Κόεν για την πληρωμή και ότι αυτή αποσκοπούσε στο να εμποδίσει την Ντάνιελς να δημοσιοποιήσει την υποτιθέμενη συνάντηση. Αλλά ο Τραμπ έχει πει ότι δεν είχε καμία σχέση με την προεκλογική εκστρατεία. Την Τρίτη άφησε υπονοούμενα για την υπεράσπιση που θα οργανώσει η νομική του ομάδα, λέγοντας στους δημοσιογράφους: “Πλήρωνα έναν δικηγόρο και το σημείωσα ως νομική δαπάνη”.

“Αυτό ακριβώς ήταν. Και απαγγέλθηκαν κατηγορίες γι’ αυτό;” είπε ο Τραμπ.

Εάν καταδικαστεί για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, ο Τραμπ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών, αν και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα περάσει χρόνο πίσω από τα κάγκελα.

Πηγή: «Αssociated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε εξέλιξη βρισκόταν και χθες η δίκη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ μία μέρα αφότου οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς παρουσίασαν γραπτά, ηλεκτρονικά και ηχογραφημένα μηνύματα ενώπιον του δικαστηρίου κατά την τρίτη εβδομάδα της δίκης διαφθοράς του στο Μανχάταν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ