x
 

Πολιτισμός

Επίλογος με επαναπατρισμό κυπριακών αρχαιοτήτων και κειμηλίων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εκλεισε μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις ξεριζωμού του πολιτισμού της Κύπρου με τον επαναπατρισμό του τελευταίου τμήματος από τις κυπριακές αρχαιότητες που είχε αφαιρέσει ο αρχαιοκάπηλος και μεγαλολαθρέμπορος Αϊντίν Ντικμέν.

Σε ειδική τελετή παράδοσης που έγινε το πρωί της Δευτέρας στο Κυπριακό Μουσείο η Κύπρος υποδέχτηκε επίσημα και τις υπόλοιπες 60 αρχαιότητες (από 318 αρχικά), της υπόθεσης που κρατούνταν στο Μόναχο, ενώ είχε προηγηθεί ο σταδιακός επαναπατρισμός των υπολοίπων, το 2013 και το 2015. Οι αρχαιότητες και εκκλησιαστικά κειμήλια που είχαν κλαπεί και εξαχθεί παράνομα από τον Ντικμέν και κρατούνταν από τις γερμανικές αρχές επαναπατρίστηκαν στις 20 Ιουνίου 2024.

Οι αρχαιότητες αυτές χρονολογούνται από την προϊστορία μέχρι και τον 19ο αιώνα, ενώ σημαντικό μέρος τους είναι εκκλησιαστικά αντικείμενα που επιστρέφονται στην Εκκλησία της Κύπρου. Ο επαναπατρισμός των εν λόγω αντικειμένων αποτελεί την τελευταία πράξη σε μια πολύπλοκη και σημαντικότατη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, η οποία, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει τις πολύμορφες και πολλαπλές συνέπειες του πολέμου και της κατοχής.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, δεξιά, στέκεται μπροστά από μια ορθόδοξη χριστιανική εικόνα μετά τον επαναπατρισμό της και την έκθεσή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην πρωτεύουσα Λευκωσία, Κύπρος, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024. (AP Photo/Petros Karadjias)

Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, η Υφυπουργός Πολιτισμού, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών και πρέσβεις χωρών.

Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων σημείωσε ότι οι προσπάθειες επιστροφής των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν στο Μόναχο χρονολογούνται από το 1997, όταν κατόπιν πληροφοριών και ενεργειών διάφορων θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντοπίστηκαν στην κατοχή του Αϊντίν Ντικμέν αρχαιότητες που είχαν εξαχθεί παράνομα από το κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το 1974 κι είχαν καταλήξει στο Μόναχο του κρατιδίου της Βαυαρίας στη Γερμανία.

Κατασχέθηκαν από τις αρμόδιες αρχές του Μονάχου και ακολούθησε πολυετής δικαστική διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε στις 18 Μαρτίου 2013, όταν οι δικαστικές αρχές του Μονάχου απέρριψαν την έφεση του Τούρκου αρχαιοκάπηλου στην απόφαση για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων και εκκλησιαστικών κειμηλίων που είχαν κλαπεί.

Δημοσιογράφοι βλέπουν τις αρχαιότητες που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο μετά τον επαναπατρισμό τους από τη Γερμανία, στην Λευκωσία, Κύπρος, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024. (AP Photo/Petros Karadjias)

Ακολούθησαν δύο επαναπατρισμοί, με πέραν των 200 αρχαιολογικών ευρημάτων και εκκλησιαστικών κειμηλίων να επιστρέφουν στην Κύπρο, τον Νοέμβριο 2013 και τον Αύγουστο 2015.

Ο Ντικμέν απεβίωσε το 2020, σε ηλικία 83 ετών.

Τα αντικείμενα

Ανάμεσα στα αντικείμενα που έχουν επαναπατριστεί στις 20 Ιουνίου περιλαμβάνονται πικρολιθικά ειδώλια και κοσμήματα της χαλκολιθικής περιόδου, σανιδόσχημα ειδώλια και αγγεία της πρώιμης – μέσης εποχής χαλκού, πτηνόσχημα ειδώλια και ρυτά της ύστερης εποχής χαλκού όπως επίσης και χάλκινες αιχμές δόρατος. Σημαντικό μέρος των επαναπατρισθέντων αποτελούν εκκλησιαστικά κειμήλια, κυρίως εικόνες.

Εκκλησιαστικές αρχαιότητες είχαν λεηλατηθεί από περισσότερες από 50 Ελληνορθόδοξες και Μαρωνίτικες εκκλησίες. Εκτός από κινητές εικόνες και ιερά σκεύη, ήταν και τοιχογραφίες και ψηφιδωτά που κυριολεκτικά είχαν ξεριζωθεί από τα μνημεία. Το Μόναχο προοριζόταν ως ενδιάμεσος σταθμός για να διοχετευθούν στη διεθνή μαύρη αγορά, όπου τα μνημεία πολιτισμού υποβιβάζονται σε εμπορεύσιμα αγαθά. Οι εκκλησιαστικές αρχαιότητες συνοδεύονταν και από σημαντικό αριθμό έργων του αρχαίου κυπριακού πολιτισμού.

Μια ορθόδοξη χριστιανική εικόνα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο μετά την επιστροφή από τη Γερμανία, καθώς ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, δεξιά, εισέρχεται κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, στην Λευκωσία, Κύπρος, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024. (AP Photo/Petros Karadjias)

Κατόπιν μιας δύσκολης, δαιδαλώδους και πολύχρονης δικαστικής μάχης, επιστράφηκαν σταδιακά όλοι οι κυπριακοί θησαυροί, που είχαν εντοπιστεί μετά από έφοδο της Αστυνομίας του Μονάχου σε υποστατικά του αρχαιοκάπηλου.

Μαζί με τις πιο πάνω αρχαιότητες επαναπατρίστηκαν και εννέα αρχαιότητες οι οποίες είχαν εξαχθεί παράνομα πάλι από τον Ντικμέν και αγοράστηκαν σε δημοπρασία από την αρχαιολόγο/ βυζαντινολόγο Κατερίνα Χατζηστυλλή. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Κ. Χατζηστυλλή για τη δωρεά των εν λόγω αρχαιοτήτων.

Επίσης, επαναπατρίστηκε μια κεραμική άμαξα (terracotta quadriga) της Αρχαϊκής Περιόδου (750-475 π.Χ.) η οποία ανήκε σε ιδιωτική συλλογή στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Είχε εντοπιστεί, κατόπιν τακτικού ελέγχου από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, να πωλείται σε διαδικτυακή δημοπρασία στη Γερμανία στις 23/01/23. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ευχαρίστησε την Αστυνομία Κύπρου, την Interpol Κύπρου και την Eurojust για τη σημαντική συνεισφορά τους στον επαναπατρισμό της κυπριακής αυτής αρχαιότητας.

Ένας προεδρικός αξιωματικός ασφαλείας στέκεται πίσω από αρχαιότητες που επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Λευκωσία, Κύπρος, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024. (AP Photo/Petros Karadjias)

Ιδιαίτερη συμβολή στην υπόθεση του Μονάχου είχαν η Τασούλα Χατζηττοφή, καθώς και οι εμπειρογνώμονες Γιοχάνες Ντέκερς και Κατερίνα Χατζηστυλλή. Πρόσθετο βήμα για τον συντονισμό όλων, η Εθνική Επιτροπή για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στην πλευρά της Γερμανίας θερμές ευχαριστίες οφείλονται στη Γενική Εισαγγελία, τις Δικαστικές αρχές και την Αστυνομία του Μονάχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το Συνοδικό Δικαστήριο αποφάσισε την καθαίρεση των δύο Αρχιμανδριτών, Νεκτάριου και Πορφύριου, καθώς και του μοναχού Αββακούμ, οι οποίοι τελούσαν σε αργία.

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ