x
 

Πολιτισμός

Επίλογος στην υπόθεση αρχαιοκαπηλείας Ντίκμεν – Επαναπατρισμός 60 κειμηλίων μετά την 20ή Ιουνίου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Υπογράφηκε την Τρίτη στο Μόναχο η τελική πράξη της υπόθεσης Aϊντίν Ντικμέν με την υπογραφή συμφωνίας για την παράδοση προς επαναπατρισμό 24 εκκλησιαστικών κειμηλίων και 36 προϊστορικών και άλλων αρχαιοτήτων, μέχρι τις 20 Ιουνίου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Γερμανικών αρχών.

Ανακοίνωση της Συνοδικής Επιτροπής αναφέρει ότι αποτελεί «αναμφίβολα μία ιστορική ημέρα και ημέρα χαράς γιατί μετά από 27 χρόνια επίμονης προσπάθειας και δικαστικών αγώνων ολοκληρώθηκε η πλέον σημαντική υπόθεση αρχαιοκαπηλίας κυπριακών κειμηλίων μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974».

Σημειώνει ότι ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν με τη συνεργασία του κατοχικού καθεστώτος και τους συνεργάτες του, φρόντισαν να καταληστεύσουν πέραν των 50 ελληνορθόδοξων, μαρωνιτικών και αρμενικών Χριστιανικών μνημείων, αρχαιότητες από κατεχόμενα αρχαιολογικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

«Στις χιλιάδες των αντικειμένων που κατασχέθηκαν από τα υποστατικά του αρχαιοκαπήλου τον Μάρτιο του 1997 συμπεριλαμβάνονται και 318 κυπριακής προέλευσης κειμήλια. Ψηφιδωτά του 6ου αιώνα, τοιχογραφίες από τον 8ο -15ο αιώνα, εικόνες, βημόθυρα, χειρόγραφα, προϊστορικές και άλλες αρχαιότητες», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο μαραθώνιος δικαστικός αγώνας ξεκίνησε το 2004. Η υπόθεση θα έληγε το 2010 με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου του Μονάχου. Ωστόσο, ακολούθησε η έφεση του καταδικασθέντος στο Εφετείο και θα φθάσουμε στον μερικό επαναπατρισμό 173 κειμηλίων τον Ιούλιο του 2013 και άλλων 85 τον Αύγουστο του 2015.

«Η τελική πράξη της ‘Οδύσσειας’ της υπόθεσης A. Dikmen πραγματοποιήθηκε σήμερα με την υπογραφή συμφωνίας για την παράδοση προς επαναπατρισμό 24 εκκλησιαστικών κειμηλίων και 36 προϊστορικών και άλλων αρχαιοτήτων, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Γερμανικών αρχών στο Μόναχο», σημειώνεται.

Η Εκκλησία της Κύπρου εκφράζει ευγνώμονες ευχαριστίες σε όλους όσοι με οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια, στην επιτυχή ολοκλήρωση της υπόθεσης, τους κατά καιρόν εκπροσώπους της Αστυνομίας του Μονάχου, την Γενική Εισαγγελία και τις Δικαστικές αρχές της πόλης ενώ από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, τους εκπροσώπους της Γενικής Εισαγγελίας, της Αστυνομίας Κύπρου και του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Ευχαριστεί επίσης τους ειδικούς εμπειρογνώμονες της υπόθεσης, Δρ Johannes Deckers και την Δρα Κατερίνα Χατζηστυλλή που βοήθησαν στην ταύτιση των αντικειμένων. Επίσης, την Τασούλα Χατζητοφή πρώην πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη, τον μακαριστό βυζαντινολόγο Αθανάσιο Παπαγεωργίου και τον δικηγόρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υπόθεση Enno Engbers.

Τα εξήντα κειμήλια θα επαναπατριστούν στην Κύπρο μετά τις 20 Ιουνίου, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Παρασκηνιακές διεργασίες για μια κίνηση στο παρά πέντε από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ