x
 

Κοινωνία

Επίορκοι γιατροί παίζουν με τις ζωές ανεμβολίαστων

09 Αυγούστου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η σύλληψη 53χρονου καρδιολόγου στη Λάρνακα, ο οποίος φέρεται να εξέδωσε πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού σε άτομο από τον κατάλογο των ασθενών που έχει σαν προσωπικός γιατρός στο ΓΕΣΥ.

Όπως διαπιστώθηκε από έρευνες στο σύστημα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ο 41χρονος δέχτης του πιστοποιητικού μαϊμού, ήταν δηλωμένος πως εμβολιάστηκε με το σκεύασμα της AstraZeneca από τον προσωπικό του γιατρό, τον 53χρονο καρδιολόγο ο οποίος παραμένει υπό κράτηση. Την ίδια στιγμή νέες καταγγελίες για παρόμοιες περιπτώσεις έφτασαν ενώπιον των αρχών, ενώ με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής οι αρχές τουλάχιστον τρεις πολίτες που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση έχουν εξασφαλίσει πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Το πολύ σοβαρό θέμα απασχόλησε έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα το πρωί στη Νομική Υπηρεσία, υπό τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη. Στη σύσκεψη, που έγινε ύστερα από εισήγηση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, η ηγεσία της Αστυνομίας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε όπως γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να υπάρχει δυνατότητα εκ μέρους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) να αναστέλλει την άδεια ενός γιατρού, πριν αυτός καταδικαστεί από ποινικό δικαστήριο.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης δήλωσε ότι ο ΠΙΣ θα ετοιμάσει εισηγήσεις οι οποίες θα σταλούν στο υπουργείο Υγείας και ακολούθως η Νομική Υπηρεσία θα προχωρήσει σε νομοτεχνικό έλεγχο.

Ο κ. Σαββίδης απηύθυνε έκκληση σε όποιον κατέχει πληροφορίες για έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού να τις καταθέσει στην αστυνομία ώστε να γίνουν οι αναγκαίες έρευνες.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι όλες οι υποθέσεις για τις οποίες υπήρξε καταγγελία συζητήθηκαν με την ηγεσία της Αστυνομίας και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και δόθηκαν κατευθύνσεις εκεί και όπου χρειάζεται η Αστυνομία.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε την ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών. ενώ ερωτώμενος έκανε λόγο για πέντε περιπτώσεις έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών που διερευνώνται.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, Μιχάλης Αναστασιάδης, δήλωσε ότι συζητήθηκαν εις βάθος όλα τα ενδεχόμενα μέτρα που θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν το ρόλο και το έργο του συλλόγου στην προσπάθεια πάταξης φαινομένων όπως η έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε έντονο και καταγγελτικό ύφος, κατά του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού και εναντίον της Αστυνομίας ήταν τα όσα ανέφερε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας, κατά την εξέτασή του κατά τη διαδικασία της τρίτης θανατικής ανάκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, για την υπόθεση του θανάτου του στρατιώτη Θανάση Νικολάου πριν από 19 χρόνια.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ