x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Αμερική

Επισημάνσεις και παραλειπόμενα από την τελετή αποφοίτησης στο Boston College της Βοστώνης

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η 146η αποφοίτηση του Μπόστον Κόλετζ της Βοστώνης, το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό στους ακαδημαϊκούς και μη κύκλους με το ακρωνύμιο BC (Boston College), που έγινε τη Δευτέρα 23 Μαΐου, είχε πολλά στοιχεία μοναδικότητας τα οποία πέρασαν στη μακραίωνη ιστορία του, η οποία ξεκίνησε το έτος 1864 από την Μοναστική Ιησουιτική Αδελφότητα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπως άλλωστε και άλλα 28 Ιησουϊτικά πανεπιστήμια και κολέγια ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οπως συνέβη και με άλλα επιφανή πανεπιστήμια της Βοστώνης συμπεριλαμβανομένων του Harvard και του Boston University ξεκίνησαν αρχικά ως Θεολογικές Σχολής και βαθμηδόν εξελίχθηκαν σε πανεπιστήμια με τη σημερινή τους μορφή.

Το Μπόστον Κόλετζ ξεκίνησε με τρεις καθηγητές και είκοσι δύο φοιτητές στις 5 Σεπτεμβρίου του 1864 και τα πρώτα εβδομήντα χρόνια παρέμεινε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα ελεύθερων σπουδών με έμφαση στα Ελληνικά και Λατινικά, Αγγλικά και μοντέρνες γλώσσες και σίγουρα θεολογικές σπουδές.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επιχειρηματία και ευεργέτη της Εκκλησίας, της Ομογένειας και της Ελλάδος κ. Γεώργιο Μπεχράκη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Σήμερα έχει 9.300 φοιτητές και φοιτήτριες στα βασικά του προγράμματα γνωστά ως undergraduate και 5.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές και βρίσκεται στην επιφανή περιοχή της Βοστώνης γνωστή ως Chestnut Hill.

Ας ξεκινήσουμε με την επισήμανση πως η φετινή αποφοίτηση είχε χρώμα και οσμή Ελλάδας με την παρουσία και την ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνδέεται με τον Μπόστον Κόλετζ αφού τόσο η σύζυγός του Μαρέβα, όσο και ο γιος Κωνσταντίνος αποφοίτησαν από αυτό το 1989 και το 2020, αντίστοιχα.

Οι αναφορές του Πρωθυπουργού στην ομιλία του για τη δημοκρατία, τους αρχαίους και νεότερους ανθρώπους του πνεύματος και της γραφίδας, ήταν μία μαρτυρία πως από αυτή τη μοναδική και ιστορική χώρα ξεκίνησε η διανόηση, τα Γράμματα, οι Τέχνες, η Δημοκρατία, ο σεβασμός στο ανθρώπινο πρόσωπο, η αναζήτηση για πέρα από τα επιφαινόμενα. Ακόμα και το λογότυπο του Κολεγίου είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα με το αρχαιοελληνικό «αιέν αριστεύειν», το οποίο το Κολέγιο, οι διδάσκοντες και διδασκόμενοι έχουν ως ορόσημο και σύνθημα τους.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης κ. Μιχάλη Δουκάκη. Διακρίνεται ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η ελληνική σημαία κυμάτιζε αναρτημένη ακριβώς πάνω από την εξέδρα των επισήμων σκορπίζοντας περηφάνια γιατί βροντοφώναζε πως η Ελλάδα είναι εδώ. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι αξιωματούχος του Κολεγίου διάβασε το πτυχίο στα Λατινικά. Κι όλα αυτά δεν τα άκουγαν και βίωναν μόνο οι είκοσι χιλιάδες και πλέον που ήταν παρόντες και οι τρεις χιλιάδες αποφοιτούντες, αλλά ο όλη η Βοστώνη, όλη η Αμερική, όλος ο Κόσμος αφού υπήρχε ζωντανή αναμετάδοση. Η εντύπωση που αποκόμιζε κάποιος ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης αισθανόταν, μιλούσε, συμπεριφερόταν με άνεση, σημάδι πως έχει σπουδάσει στην Αμερική.

Η διοργάνωση ήταν άψογη, με σύστημα και με κάθε πρόβλεψη και παρά την μεγάλη κυκλοφορία όπως ήταν επόμενο λόγω της πολυκοσμίας, η τελετή άρχισε στην ώρα της, στις 10 ακριβώς. Παντού υπήρχαν αστυνομικοί που διευκόλυναν την κυκλοφορία και παντού υπήρχαν υπάλληλοι του Κολεγίου οι οποίοι καθοδηγούσαν τους επισκέπτες στις θέσεις τους. Υπήρχαν κατά αποστάσεις μικρά κιόσκια στα οποία παρείχαν πληροφορίες και δωρεάν εμφιαλωμένα νερά. Ο καιρός ήταν πλήρως συνεργάσιμος με καλή θερμοκρασία στους 70 βαθμούς χωρίς υγρασία.

Από το γεύμα που ακολούθησε την τελετή της απονομής των πτυχίων. Διακρίνονται ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Γεώργιος και η κυρία Μάργκω Μπεχράκη, ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος, η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο κ. Αλέξης Πατέλης σύμβουλος του πρωθυπουργού. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ‘Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο πρόεδρος, οι καθηγητές και οι έφοροι απέδωσαν μεγάλες τιμές στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίες (τιμές) φυσικά  αποδίδονταν στην Ελλάδα. Μετά την ομιλία και το πέρας της τελετής ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε τους ομογενείς προσκεκλημένους αρχίζοντας από τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο, τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Μιχάλη Δουκάκη, τον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Γεώργιο Μπεχράκη ευεργέτη του Μπόστον Κόλετζ και μέλος της Εφορείας του, τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Γκατζογιάννη, την πρέσβειρα της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στη Βοστώνη, τους εξ’ Ελλάδος και ομογενείς φοιτητές και άλλους ομογενείς.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν δέχθηκε να τον σερβίρει κάποιος στο γεύμα, αλλά μόνος του πήγε στη σειρά που ήταν τα φαγητά τύπου μπουφέ και έβαλε στο πιάτο του.

Η Δευτέρα 23η Μαΐου δεν ήταν μόνο ημέρα αποφοίτησης του Μπόστον Κόλετζ, αλλά ήταν και ημέρα παρουσίας και δόξας της Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Ερικ Ανταμς και το NYPD.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογοι του ΙΣΝ: Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή από Μητσοτάκη και Τσίπρα για Οικονομία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας