x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Αμερική

Επίσκεψη αποφοίτων της Σχολής της Βοστώνης στην Κωνσταντινούπολη

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ομιλος των πρόσφατων αποφοίτων της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 πραγματοποιεί προσκυνηματική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και τα εκεί εκκλησιαστικά και ομογενειακά ιδρύματα και κοινότητες με κορυφαίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, Μητροπόλεις και κοινότητες. Επικεφαλής είναι ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Μερκάντο, εκκλησιάρχης της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης και καθηγητής του Κανονικού Δικαίου.

Το πρόγραμμα αυτό των προσκυνηματικών επισκέψεων είναι ετήσιο και ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, τη διοργάνωση του οποίου είχε ο σημερινός Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας όντας ακόμα Αρχιμανδρίτης. Εκ μέρους του Πατριαρχείου τους εξ’ Αμερικής επισκέπτες συνοδεύει ο Πατριαρχικός Διάκονος Ιερώνυμος.

Οι απόφοιτοι της Σχολής Βοστώνης περιοδεύουν την πόλη της Χαλκηδόνας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Τους επισκέπτες υποδέχθηκαν με χαρά ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ μετά του Πρωτοσυγκέλλου αυτού Πανοσιολ. Αρχιμ. Ευγενίου Καρατζά και ο πρόεδρος της κοινότητας Χαλκηδόνας Ιωάννης Δεμιρτζόγλου όπου τους παρέθεσε γεύμα η κοινότητα σε εστιατόριο του Μοδίου με θέα τη θάλασσα και το σύμπλεγμα των Πριγκηποννήσων, ενώ δόθηκε η ευκαιρία σε όλους για μια καλύτερη γνωριμία αναπτύσσοντας εποικοδομητική συζήτηση.

Αφού γευμάτισαν, αναχώρησαν πεζή για τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Ευφημίας συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο Ιωάννη Δεμιρτζόγλου. Διερχόμενοι την ιστορική περιοχή του Μοδίου είχαν την ευκαιρία να δουν το νεοκλασικό κτίριο του Μορφωτικού Συνδέσμου Μοδίου και να ενημερωθούν για την ιστορία του αλλά και για τις δράσεις που πραγματοποιούνται όπως και το κτίριο του Σχολείου της Χαλκηδόνας.

Φτάνοντας στον Μητροπολιτικό Ναό τους υποδέχθηκε ο εφημέριος Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ναυκράτιος Φουρουντζόγλου κι αφού προσκύνησαν ξεναγήθηκαν έψαλλαν όλοι μαζί το απολυτίκιο της Αγίας Ευφημίας και συνέχισαν την επίσκεψή τους στην ιστορική αγορά της Χαλκηδόνας.

Η κοινότητα στο Μέγα Ρεύμα της Κωνσταντινούπολης παρέθεσε γεύμα προς τιμή των αποφοίτων της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος όπου έψαλλαν στον εσπερινό στα Ελληνικά και στ’ Αγγλικά συμπροσευχομένου του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος Εμμανουήλ από το παραθρόνιο. Στο τέλος, τους μίλησε καταλλήλως ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ. Οι επισκέπτες, αφού ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο και τον πρόεδρο της κοινότητας, αναχώρησαν γεμάτοι χαρά και ενθουσιασμό από τις εμπειρίες που αποκόμισαν κατά την επίσκεψη τους στη Χαλκηδόνα.

Επίσης, επισκέφθηκαν την κοινότητα στο Μέγα Ρεύμα συνοδευόμενοι από τον Τριτεύοντα των Πατριαρχικών Διακόνων Καλλίνικος και τον Διάκονο της Σειράς Βαρνάβας, απόφοιτο της Σχολής της Βοστώνης.

Τους επισκέπτες υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας, αρχιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, ο οποίος τους ξενάγησε στον μεγαλοπρεπή Ναό, πλαισιωμένος από μέλη της Εφοροεπιτροπής, με επικεφαλής την πρόεδρο Ελλογ. κα Ντόρα Διακρούση. Κατόπιν, η πρόεδρος καλωσόρισε με τη σειρά της τους φιλοξενουμένους μας, στους οποίους παρουσίασε το επιτελούμενο έργο σε όλους τους τομείς ζωής και δράσης της κοινότητας.

Οι απόφοιτοι της Σχολής της Βοστώνης κάθονται στην αίθουσα διδασκαλίας και στα παραδοσιακά θρανία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Παρατέθηκε δείπνο στην κοινοτική αίθουσα, κατά τη διάρκεια του οποίου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Μητροπολίτη Αθηναγόρα.

Ακόμα οι εξ’ Αμερικής απόφοιτοι επισκέφθηκαν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Τους επισκέπτες υποδέχθηκε ο καθηγούμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού Κασσιανός, ο οποίος τους καλωσόρισε στο ιστορικό πνευματικό καθίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφερόμενος στην μακρά ιστορία της Σχολής.

Ακολούθως, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο ναϋδριο, τις αίθουσες διδασκαλίας, την ιστορική Βιβλιοθήκη και τους λοιπούς χώρους της Σχολής και παρακάθησαν στην ευλογηθείσα υπό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τράπεζα της Σχολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ικανοποίησή του για τις επαφές με την ελληνοαμερικανική ομογένεια εξέφρασε, κατά τις δηλώσεις του στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ