x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επίσκεψη Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Μάλτα – Tον συνοδεύει ο Ευάγγελος

05 Δεκεμβρίου 2022

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποιεί από τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου επίσκεψη στη Μάλτα. Είναι ο πρώτος Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, σύμφωνα με το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων «Φως Φαναρίου» που επισκέπτεται μετά από πρόσκληση του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου Τσάρλς Σκικλούνα (Charles Jude Scicluna).

Ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Μάλτας, Charles Jude Scicluna, είχε επισκεφθεί το Φανάρι στις 26 Νοεμβρίου 2019 και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πατριάρχη θέματα σχετικά με την πορεία του διαχριστιανικού διαλόγου, ιδιαίτερα μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με έμφαση στη συνύπαρξη και συνεργασία στο νησιωτικό κράτος της Μάλτας, όπου τον προσκάλεσε επισήμως. Εκείνη η προ τριετίας πρόσκληση, υλοποιείται αυτές τις ημέρες.

Ο Πατριάρχης συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας, 5 Δεκεμβρίου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας κ. Ian Borg. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδια ατμόσφαιρα.
Επίσης την ίδια ημέρα ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής της Μάλτας, στην παλαιά Πρωτεύουσα της Mdina, όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Scicluna και είχε συνάντηση με Επισκόπους και στελέχη της Αρχιεπισκοπής.

Αναμενόταν να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας George Vella, αλλά και με πρόσφυγες και μετανάστες. Θα λάβει επίσης επίτιμο διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο.

Από την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής της Μάλτας, στην παλαιά Πρωτεύουσα της Mdina, όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Scicluna.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Επρόκειτο να χοροστατήσει στον Μ. Εσπερινό για την εορτή του Αγίου Νικολάου, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, όπου θα συναντηθεί με τους Ορθοδόξους της Μάλτας, οι οποίοι υπάγονται στην Πατριαρχική Εξαρχία Μελίτης που ιδρύθηκε πρόσφατα (14 Ιανουαρίου 2021) μετά από σχετική απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πατριαρχικός Εξαρχος Μελίτης είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ανάμεσα στη συνοδεία του Πατριάρχη είναι και ο Μητροπολίτης πρώην Νέας Ιερσέης και νυν Σάρδεων Ευάγγελος, καθώς επίσης και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας.

Το Πατριαρχείο εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο διαλαμβάνονται τα εξής:

«Ο Πατριάρχης εις την Μάλταν
Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος κατόπιν επισήμου προσκλήσεως ανεχώρησε σήμερον, Κυριακήν, 4ην Δεκεμβρίου 2022, εις Μάλταν δι’ αεροσκάφους των Τουρκικών αερογραμμών, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα και Μητροπολίτου Σάρδεων κ. Ευαγγέλου, των Πανοσιολ. Υπογραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου κ. Βοσπορίου και Αρχιμ. κ. Καισαρίου Χρόνη, του Ελλογιμ. κ. Νικολάου Παπαχρήστου, Διευθυντού του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, και του Εντιμ. κ. Θεμιστοκλέους Καρανικόλα, εκ των Πατριαρχικών υπαλλήλων.
Κατά την εκείσε παραμονήν Του ο Παναγιώτατος θα έχη συναντήσεις και επικοινωνίας μετά της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Χώρας, των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων, των πρέσβεων Τουρκίας και Ελλάδος, ομάδων προσφύγων, των Ορθοδόξων κατοίκων της Μάλτας, ενώ το Πανεπιστήμιον εν επισήμω τελετή θα απονείμη εις Αυτόν τον τίτλον του Επιτίμου Διδάκτορος.
Η Α. Θ. Παναγιότης θα επιστρέψη εις την Πόλιν το εσπέρας της 7ης τ.μ.
Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 4η Δεκεμβρίου 2022
Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ