x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επίσκεψη του πρέσβη της Γεωργίας στη Μητρόπολη Σμύρνης

08 Δεκεμβρίου 2022

ΣΜΥΡΝΗ. Την ιστορική Μητρόπολη της Σμύρνης, η οποία ως γνωστόν έχει ανασυσταθεί έπειτα από την καταστροφή του 1922, επισκέφθηκε ο πρέσβης της Γεωργίας στην Αγκυρα, Γεώργιος Τζαντζγκάβα (Giorgi Janjgava), ο οποίος έγινε εγκαρδίως δεκτός από τον οικείο Μητροπολίτη κ. Βαρθολομαίο και τα μέλη της κοινότητας της Αγίας Φωτεινής.
Η Μητρόπολη Σμύρνης εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν:

«Την Ορθόδοξον Κοινότητα και την τοπικήν Εκκλησίαν της Σμύρνης επεσκέφθη την Πέμπτην, 1ην Δεκεμβρίου ε.ε., ο Εξοχ. κ. Γεώργιος Janjgava, Πρέσβης της Γεωργίας εν Αγκύρα. Κατ’ αυτήν είχε την ευκαιρίαν να επικοινωνήση προς συμπατριώτας αυτώ Ορθοδόξους πιστούς, εκκλησιασθέντας κατά την ημέραν εκείνην εν τω Ιερώ Ναώ Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, εν συνεχεία δε είχε ιδιαιτέραν συνάντησιν μετά του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Κατ’ αυτήν, αντηλλάγησαν απόψεις επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, του Εξοχ. κ. Πρέσβεως αναφερθέντος και εις προσωπικούς αυτού δεσμούς μετά της Μεγάλης Εκκλησίας και του σεπτού Προκαθημένου αυτής, Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου.

Ο πρέσβης της Γεωργίας στην Αγκυρα Γεώργιος Janjgava ομιλεί στο εκκλησίασμα του ιερού ναού της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΜΥΡΝΗΣ)

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος, ενημέρωσε τον συνομιλητήν του επί της ην επιδεικνύει ούτος τε προσωπικώς και η κατ’ αυτόν Ιερά Μητρόπολις μέριμναν διά τας πνευματικάς ανάγκας των εν αυτή διαβιούντων Γεωργιανών Ορθοδόξων, διά της τελέσεως Ιερών Ακολουθιών εις την γλώσσαν των, της ελεύσεως τακτικώς γεωργιανοφώνου κληρικού προς θεραπείαν του Μυστηρίου της Ι. Εξομολογήσεως και του εορτασμού των μεγάλων εορτών της Πίστεώς μας και κατά το Ιουλιανόν Ημερολόγιον, δεχθείς τας ευχαριστίας του Πρέσβεως.

Ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος ανέφερε, χαρακτηριστικώς, ότι τούτο αποτελεί ποιμαντικόν αυτού καθήκον, καθώς θεμελιώδη κανονικήν αρχήν περί οργανώσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτελεί το γεωγραφικόν και όχι το εθνικόν κριτήριον, αρχήν την οποίαν πιστώς φυλάσσει και εφαρμόζει το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, εξάρας την στενοτάτην συγγένειαν πάντων ημών των Ορθοδόξων, συγγένειαν εν τω Τιμίω Αίματι του δι’ ημάς τους ανθρώπους Σαρκωθέντος, Παθόντος, Ταφέντος και Αναστάντος Κυρίου και Σωτήρος ημών, του Οποίου, Τιμίου Αίματος, πάντες κοινωνούμεν εκ του Κοινού Ποτηρίου της Ζωής.

Από τη συνεστίαση του εκκλησιάσματος των Γεωργιανών στον περίβολο του ιερού ναού της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΜΥΡΝΗΣ)

Μετά το πέρας της συναντήσεως, αντηλλάγησαν συμβολικά δώρα ως και ευχαί επί τω προσεχεί Αγίω Δωδεκαημέρω».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Περικλής Ναβάμπ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PITCO Foods, μιας κορυφαίας εταιρείας χονδρεμπορίας και διανομής τροφίμων, εντάχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του The Hellenic Initiative (THI) (Ελληνική Πρωτοβουλία).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ