x

Κορωνοϊός

Επιστήμη: Η «COVID μακράς διαρκείας» μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε σώμα και εγκέφαλο

15 Οκτωβρίου 2020

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η συνεχιζόμενη νόσηση μετά τη λοίμωξη από COVID-19, η λεγόμενη και "COVID μακράς διαρκείας", μπορεί να μην είναι ένα μόνο σύνδρομο, αλλά πιθανώς έως και τέσσερα, που προκαλούν σκαμπανεβάσματα συμπτωμάτων που προσβάλλουν όλα τα μέρη του σώματος και τον εγκέφαλο, δήλωσαν σήμερα γιατροί.

Σε μια πρώτη έκθεσή του για την μακράς διάρκειας COVID-19, το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία (NIHR) της Βρετανίας σημειώνει ότι το πιο κοινό μοτίβο μεταξύ αυτών που νοσούν για μεγάλο χρονικό διάστημα από την COVID-19 –ορισμένοι από τους οποίους για επτά μήνες ή και περισσότερο– είναι ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται σε ένα όργανο, όπως η καρδιά ή οι πνεύμονες, μόνον για να υποχωρήσουν από εκεί και να εμφανιστούν σε ένα άλλο όργανο του σώματος.

"Αυτή η έρευνα σηματοδοτεί τις επιβλαβείς σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει η συνεχιζόμενη νόσηση από COVID στις ζωές πολλών ανθρώπων", δήλωσε η δρ Ιλέιν Μάξγουελ, η οποία ηγήθηκε της μελέτης αυτής.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως δικτυώθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά φόρα για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τη συνέχιση των συμπτωμάτων της COVID-19. Ορισμένοι ονόμασαν την πάθησή τους "COVID μακράς διαρκείας".

Σύμφωνα με την ομάδα ασθενών στη Βρετανία LongCovidSOS, στοιχεία από την εφαρμογή ιχνηλάτησης συμπτωμάτων που αναπτύχθηκε από το King's College του Λονδίνου, δείχνει ότι το 10% των ασθενών με COVID-19 εξακολουθεί να μην είναι καλά μετά το πέρας τριών εβδομάδων και έως και 5% μπορεί να συνεχίσει να ασθενεί για μήνες.

Η Μάξγουελ, η οποία παρουσίασε την έκθεση αυτή που τιτλοφορείται: "Ζώντας με την COVID" σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων, σημείωσε ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες ήδη αγωνίζονται "να διαχειριστούν αυτά τα νέα και κυμαινόμενα μοτίβα συμπτωμάτων και προβλημάτων".

Αυτή και οι συνεργάτες της στην σύνταξη της έκθεσης αυτής παρότρυναν τους ασθενείς και τους γιατρούς να καταγράψουν και να ιχνηλατήσουν τα συμπτώματα ώστε οι ερευνητές στον τομέα της υγείας να μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για την πάθηση και να βρουν τρόπους ανακούφισής της το ταχύτερο δυνατό.

"Παρά τις αβεβαιότητες, οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια τώρα", υπογράμμισε. "Χρειάζεται να συλλέξουμε περισσότερα στοιχεία".

Για την αρχική αυτή έκθεση, η ομάδα της Μάξγουελ δημιούργησε μια ομάδα αναφοράς από μια ομάδα στο Facebook που ονομάζεται Long COVID.

Οι μαρτυρίες τους δείχνουν ότι η συνεχιζόμενη νόσηση από την COVID-19 μπορεί να έχει κυκλική μορφή, σύμφωνα με την Μάξγουελ, με κυμαινόμενης σοβαρότητας συμπτώματα, τα οποία μετακινούνται από το ένα όργανο στο άλλο σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του αναπνευστικού συστήματος, του εγκεφάλου, του καρδιαγγειακού συστήματος και της καρδιάς, των νεφρών, του εντέρου, του ήπατος και του δέρματος.

"Υπάρχουν πολύ δυνατές ιστορίες για το ότι συνεχιζόμενα συμπτώματα COVID-19 έχουν βιώσει άνθρωποι όλων των ηλικιών και άνθρωποι από όλα τα υπόβαθρα", αναφέρεται στην έκθεση αυτή.

Η Μάξγουελ σημείωσε ότι αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα να δημιουργηθεί μια λειτουργική διάγνωση που θα αναγνωρίζουν οι υγειονομικές υπηρεσίες, οι εργοδότες και οι κυβερνητικές υπηρεσίες ώστε να βοηθούν τους ασθενείς αυτούς να λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

"Αν και αυτή είναι μια νέα ασθένεια και μαθαίνουμε κι άλλα για τις επιπτώσεις της (…), οι υπηρεσίες θα πρέπει να εξοπλιστούν καλύτερα για να υποστηρίζουν τους ανθρώπους με COVID εν εξελίξει, καθώς τα στοιχεία που προκύπτουν δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες", καταλήγουν οι γιατροί αυτοί στην έκθεσή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΕΟΔΥ τα στοιχεία που αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID-19) κατά την βδομάδα αναφοράς 11-17 Ιουλίου 2022.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η παριανή μπύρα από αρχαίο κριθάρι σε όλες τις αγορές του κόσμου

ΠΑΡΟΣ. Είναι πικρή, ελαφριά και ξανθιά και φιλοδοξεί μετά την Αμερική και τη Σιγκαπούρη να φτάσει σε όλο τον κόσμο.

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας