x
 

Πολιτική

Επιστολή Αναστασιάδη στον Μπάιντεν

19 Μαΐου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Έκκληση, για ανάληψη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενός πιο πρωταγωνιστικού ρόλου στο Κυπριακό, απευθύνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδη, με επιστολή του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως ο ίδιος αποκάλυψε σε συνέντευξη του στον Αντέννα, επέλεξε να στείλει ξεχωριστή επιστολή προς τον Αμερικανό Πρόεδρο και όχι την ίδια που έστειλε προς άλλους ηγέτες τόσο χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό γιατί ο ΠτΔ εκτιμά πως ο Τζο Μπάιντεν είναι αυτή τη στιγμή –παρ’ όλες τις αντιπαραθέσεις που έχουν ΗΠΑ και Ερντογάν– ο ηγέτης εκείνος που μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, στην επιστολή του υπογραμμίζει τις άριστες του σχέσεις του Τζο Μπάιντεν και «το άριστο ενδιαφέρον του για λύση του Κυπριακού». Επίσης τον ευχαριστεί για την αναφορά που έκανε, ότι «δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος». Για τον πρόεδρο Αναστασιάδη η θέση της Αμερικής για το ποια είναι η βάση λύσης του Κυπριακού είναι πολύ ξεκάθαρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει τον Αμερικανό Πρόεδρο για τα όσα είχαν γίνει στην πενταμερή της Γενεύης και του εξηγεί για ποιους λόγους δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις των Τούρκων. Περαιτέρω εκφράζει την επιθυμία για έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Κυπριακό.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος Αναστασιάδης ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό είναι κάπως δύσκολο να προκαθοριστεί ιδιαίτερα από μένα, λαμβάνοντας υπόψη και τον φόρτο εργασίας, αλλά και την αξιολόγηση που κάνει κάθε ένας των ηγετών των μεγάλων χωρών. Έχω την εντύπωση πως αυτό είναι κάτι που αφορά τον ίδιο, όμως, προσβλέπω σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία».

Ερωτηθείς πώς αξιολογεί τη στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι «οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό και αυτό ήταν πάντα επιδίωξη μας – χωρίς να διαταράσσουμε τις σχέσεις μας με παραδοσιακούς φίλους, όπως η Ρωσία και άλλες χώρες την ίδια ώρα να αναπτύξουμε και σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις μου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ξεκινούν από τότε που ήταν Αντιπρόεδρος, το ενδιαφέρον του για το Κυπριακό ξεκινά από τότε που δημιουργήθηκε, δηλαδή το 1974 μετά την εισβολή. Αυτό που με χαροποιεί είναι η δήλωση του ότι εμμένει στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Ο Γκουτέρες

Σ’ ό,τι αφορά την επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και πρόταση του για μια κοινή συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ-Γκουτέρες, ο ΠτΔ ανέφερε, στη συνέντευξή του στον Αντένα πως δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κάποια απάντηση από τη Νέα Υόρκη. Για τον Νίκο Αναστασιάδη μια κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ ΟΗΕ είναι σημαντική στις προσπάθειες για να γίνει κατορθωτή μια νέα πενταμερής. Σύμφωνα με τον ΠτΔ, σε μια συνάντηση του με τον Ερσίν Τατάρ, στην παρουσία του ΓΓ ΟΗΕ, θα διαφανεί κατά πόσο μπορεί να βρουν κοινό έδαφος.

Όπως ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στον Αντέννα η σύγκληση μιας νέας πενταμερούς δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει. Γιατί, όπως εξήγησε, εάν ο ΓΓ ΟΗΕ βιαστεί σημαίνει ότι θα συγκαλέσει «μια νέα άτυπη σύνοδο η οποία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

Παρεμβάσεις προς τον Τζο Μπάιντεν, για ενεργότερη εμπλοκή στο Κυπριακό υπήρξαν και εκ των έσω. Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής, Νικόλ Μαλιοτάκης, ετοίμασε διακομματικό ψήφισμα με το οποίο καλείται η κυβέρνηση Μπάιντεν να δείξει προτεραιότητα στο Κυπριακό.

Στο ψήφισμα αναφέρεται πως «η Τουρκία κατέχει παράνομα την Κύπρο για σχεδόν 50 χρόνια, παραβιάζοντας τη Συνθήκη Εγγυήσεων με την οποία εγκαθιδρύθηκε και εγγυήθηκε την ανεξαρτησία της Κύπρου». Επίσης ζητά από την κυβέρνηση Μπάιντεν να καταδικάσει την παράνομη κατοχή της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η λύση του Κυπριακού είναι θεμελιώδους σημασίας για την ισορροπία στην Μεσόγειο, τόνισε ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία μετά από την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ