ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Γραπτώς απευθύνθηκε ξανά προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ζητώντας να διευθετηθεί συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αλλά και τον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου που θα διερευνήσει τις προοπτικές των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εξερχόμενος από το Γυμνάσιο Ακρόπολης, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη κατά την πρώτη μέρα επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι από όσο έχει ενημερωθεί από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, «δημιουργείται μία προοπτική, για επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όλα θα κριθούν επί των δεδομένων».
Σημειώνοντας ότι έχει ήδη διευθετηθεί η συνάντηση του ιδίου με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή που θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη (22 Σεπτεμβρίου), ο Πρόεδρος ανέφερε ότι την Τετάρτη απευθύνθηκε στον ΓΓ του ΟΗΕ γραπτώς, «ζητώντας να προχωρήσει στο να γίνει αυτή η συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη».
«Ήταν κι ένα μήνυμα που μεταφέραμε και από τη Μόνιμη μας Αντιπροσωπεία αλλά και στη συνάντηση που είχα πρόσφατα με τον Βοηθό ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κι ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση», ανέφερε.
Ερωτηθείς αν στην επιστολή του προς τον ΓΓ επικεντρώθηκε μόνο στη διευθέτηση συνάντησης, ο Πρόεδρος είπε ότι «ήμουν επικεντρωμένος στο θέμα της συνάντησης και φυσικά στο να ανταποκριθεί και ο ΓΓ στο κάλεσμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον διορισμό ενός ειδικού αντιπροσώπου, ο οποίος θα διερευνήσει τις προοπτικές των συνομιλιών».
Σε ερώτηση αν αναμένεται κάθοδος κάποιου αξιωματούχου του ΟΗΕ πριν την αναχώρηση του ιδίου για τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά. «Δεν αναμένω να υπάρξει κάθοδος στην Κύπρο από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Είμαστε σε επαφή με τον κ. Στιούαρτ και γι’ αυτό το θέμα, αλλά και η Μόνιμη μας Αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη», είπε.
Πηγές στη Λευκωσία εκτιμούν ότι μια τριμερής συνάντηση με τον ΓΓ θα μπορούσε να συμβάλει σε ένα καλύτερο ξεκαθάρισμα των προθέσεων των δύο πλευρών ενώπιον μάλιστα του επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού. Η ε/κ πλευρά αξιώνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα, ενώ η τ/κ πλευρά επιμένει στη λύση των δύο κρατών και στην αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους ως προϋπόθεσης για οποιαδήποτε βήματα σε σχέση με το Κυπριακό.
Στη Λευκωσία θεωρούν, επίσης, πως η στάση που τήρησε η ε/κ πλευρά μετά τα γεγονότα στην Πύλα, έχουν ενισχύσει την αξιοπιστία της, αφού επέλεξε να μην ανεβάσει τους τόνους αλλά να τηρήσει ψύχραιμη στάση. Από την άλλη, η τ/κ πλευρά έμεινε εκτεθειμένη και τα όσα επιχείρησε στην Πύλα καταδικάστηκαν από την διεθνή κοινότητα.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως αν καταστεί εφικτός ο διορισμός απεσταλμένου στο Κυπριακό, δεν πρέπει να υποτιμηθεί υπό την έννοια ότι οι όροι εντολής του θα είναι εν τη ουσία να σηκώσει μανίκια και να διεξάγει όλες τις απαραίτητες επαφές για να κινηθεί το Κυπριακό. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως δεν θα πρόκειται για ένα απεσταλμένο τύπου Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά ένα απεσταλμένο «Τζέιν Χολ Λουτ+» με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και ρόλο.