x
 

Πολιτική

Επιστρατεύονται «αστέρες» του Διαδικτύου κατά της παραπληροφόρησης για το εμβόλιο

02 Αυγούστου 2021

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ηλικίας από 18 έως 39 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ οι 50 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί κατά τα δύο τρίτα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών. Για τις ηλικίες 12 έως 17, περίπου το 58% δεν έχει καν λάβει την πρώτη δόση.

Για να καταφέρει να πείσει αυτούς τους νέους ανθρώπους, ο Λευκός Οίκος έχει επιστρατεύσει έναν εκλεκτό στρατό από πάνω από 50 διασημότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Twitch, YouTube, TikTok), όπως και την 18χρονη αστέρα της ποπ μουσικής, Ολίβια Ροντρίγκο, οι οποίοι διαθέτουν έναν τεράστιο αριθμό ακολούθων στους λογαριασμούς τους στο Διαδίκτυο.

Οι πολιτειακές και τοπικές διοικήσεις έχουν ξεκινήσει ανάλογες εκστρατείες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις δεν διστάζουν ακόμα και να πληρώσουν αυτούς τους «τοπικούς μικρο-επηρεαστές (influencers) της κοινής γνώμης», αναφέρει η «New York Times» σε σχετικό δημοσίευμά της.

Συγκεκριμένα, δίνουν έως και 1000 δολάρια το μήνα για εκείνους που έχουν από 5.000 έως 10.000 ακολούθους, ώστε να προωθήσουν το εμβόλιο κατά της Covid-19 στους θαυμαστές τους.

Η 17χρονη Ελι Ζίλερ (Ellie Zeiler), διασημότητα του TikTok με πάνω από 10 εκατομμύρια ακολούθους, έλαβε τον Ιούνιο ένα e-mail από την διαφημιστική εταιρεία Village Marketing, η οποία της έγραφε ότι απευθύνεται σε εκείνη για λογαριασμό ενός άλλου φορέα: του Λευκού Οίκου.

Η εταιρεία αναρωτιόταν εάν η κ. Ζίλερ, η οποία συνήθως ανεβάζει μικρά βίντεο αναφορικά με τη μόδα και το λαϊφστάιλ, θα ήταν πρόθυμη να συμμετάσχει σε μια εκστρατεία υποστηριζόμενη από τον Λευκό Οίκο για να ενθαρρύνει το κοινό της να εμβολιαστεί ενάντια στον κορωνοϊό.

«Υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση εντός του εύρους των ηλικιών 12-18», έγραφε στο επαγγελματικό email της προς την Ζίλερ η Village Marketing. «Κινούμαστε γρήγορα και έχουν μείνει λίγες θέσεις για να καλύψουμε, κατά συνέπεια ενημερώστε μας το συντομότερο δυνατό», συνέχιζε.

Η Ζίλερ δεν δίστασε να συμφωνήσει άμεσα και έγινε έτσι μέρος μιας εκστρατείας από «αστέρες» του Διαδικτύου για την αντιμετώπιση μιας επείγουσας πρόκλησης στη μάχη ενάντια στην πανδημία: τον μαζικό εμβολιασμό της νεολαίας, η οποία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού απ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Οι προσπάθειες εστιάζουν κυρίως στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που έχει κατακλύσει το Διαδίκτυο, στο οποίο οι ακτιβιστές ενάντια στο εμβόλιο είναι τόσο δυνατοί που έχει αναγκάσει πολλές διασημότητες να παραμείνουν σιωπηλοί επί του εμβολίου για να αποφύγουν αυτή την πολιτικοποιημένη σύγκρουση.

«Η αντιεμβολιαστική πλευρά του Διαδικτύου αναπαράγει τα νέα αναφορικά με το εμβόλιο», δήλωσε στην «ΝΥΤ» ο Σαμίρ Μισράχι (Samir Mezrahi), διευθυντής πολλών «σελίδων meme», συμπεριλαμβανομένης της Kale Salad, η οποία έχει σχεδόν 4 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram. «Εμείς ανεβάζουμε για τον Τζουντ Λο και τον Μπεν Αφλεκ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Ρίνι ΝτιΡέστα (Renee DiResta), ερευνήτρια του Stanford Internet Observatory που μελετά την παραπληροφόρηση, ανέφερε ότι ενώ οι εκστρατείες μέσω των influencers μπορεί να είναι χρήσιμη, δεν μπορεί να συγκριθεί σε αποτελεσματικότητα με την επιρροή των αντιεμβολιαστών, οι οποίοι έχουν κάνει προσωπική τους υπόθεση να αμφισβητήσουν τα εμβόλια.

«Υπάρχει ένα ασύμμετρο πάθος», δήλωσε η κ. ΝτιΡέστα. «Οι άνθρωποι που θεωρούν ότι πρόκειται να σε βλάψει (σ.σ. το εμβόλιο) είναι εκεί έξω και μιλάνε γι’ αυτό καθημερινά. Αντίθετα, όσες διαδικτυακές διασημότητες έχουν κληθεί να βοηθήσουν, αναπαράγουν απλά μια εκστρατεία της κυβέρνησης.

«Δεν με ενδιαφέρει η σύγκρουση», τονίζει από την άλλη η Κριστίνα Νατζάρ, «αστέρας» του TikTok, γνωστή ως Tinx. «Το να βοηθήσουμε στην εξάπλωση της σημασίας του εμβολιασμού ήταν το σωστό πράγμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι εισαγγελείς έδειξαν στους ενόρκους στη δίκη του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, την Πέμπτη, πολλαπλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ερεύνησε την αξία του χρυσού καθώς προσπαθούσε να βοηθήσει έναν επιχειρηματία από τη Νέα Ιερσέη, ο οποίος, σύμφωνα με τις Αρχές, τον δωροδόκησε με χρυσό και μετρητά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ