x
 

Οικονομία

Επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα

10 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Η Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει την πολυπόθητη και πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα, καθώς η DBRS αξιολόγησε τη χώρα στο πολυπόθητο BBB (low), με σταθερό trend και δίνει τον τόνο για την «επόμενη μέρα» στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τον καναδέζικο οίκο αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες το 2022, σημειώνοντας ανάπτυξη 5,9% με συνεχείς βελτιώσεις στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε ακόμη: ESM για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας: «Η Ελλάδα πέτυχε ένα ορόσημο»

Τι φέρνει για το Χρηματιστήριο Αθηνών η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Οι βελτιώσεις στα δομικά στοιχεία «Δημοσιονομική Διαχείριση και Πολιτική» και «Χρέος και Ρευστότητα» είναι οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση της αξιολόγησης, τονίζει η DBRS και «μεταφράζεται» για την Ελλάδα ως «περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού, περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας» σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Πλέον η αγορά περιμένει τις επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες, οι οποίες εκτιμάται πως θα είναι η 20ή Οκτωβρίου με την αξιολόγηση της S&P Ratings, η οποία τοποθετεί την χώρα στο BB+ με θετική προοπτική και η 2η Δεκεμβρίου με τις ανακοινώσεις της Fitch Ratings, κυρίως επειδή οι αναλυτές εκτιμούν πως «δύσκολα» η Moody’s θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα, καθώς βαθμολογεί τη χώρα τρεις βαθμίδες χαμηλότερα.

Στην έκθεσή του ο οίκος αναφέρει πως καθώς το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» συνεχίζει να εφαρμόζεται, οι επενδύσεις θα συνεχίζουν να αποτελούν μια σημαντική πηγή ανάπτυξης, αν και υπάρχουν εξωτερικοί καθοδικοί κίνδυνοι.

«Η βελτιωμένη πιστοληπτική ικανότητα αντικατοπτρίζει επίσης την ενισχυμένη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους θεσμούς, που προέρχεται από τις παλαιότερες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται από αυτή την ισχυρή υποστήριξη αλλά και τη χρηματοδότηση σε περιόδους κρίσεων, ιδίως με τα νέα εργαλεία και μέσα του συστήματος ευρωπαϊκού συστήματος που έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια».

Παράλληλα, η DBRS εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα συνεχίσουν να προσφέρουν κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, ενώ υποστηρίζουν την ανάπτυξη των επενδύσεων με κεφάλαια που διοχετεύονται επίσης μέσω του ενισχυμένου τραπεζικού συστήματος.

Για το εθνικό χρέος η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μεταφράζεται σε «καλά νέα», καθώς θα είναι πλεονέκτημα, αν όχι προϋπόθεση, ώστε να εξασφαλίσει το ελληνικό κράτος την εμπιστοσύνη των αγορών και αντίστοιχα τα χρήματα των επενδυτών με λογικό κόστος. Παράλληλα, η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετάσχει σε όποια προγράμματα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς waiver.

Σημαντικός και άμεσος θα είναι ο αντίκτυπος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς η αναβάθμιση της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί προϋπόθεση ώστε να επανέλθουν σε αυτή οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο το κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές θα μειωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν με τη σειρά τους να προσελκύσουν και άλλου τύπου επενδυτές, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογά τους.

Σημειώνεται πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί προϋπόθεση για την αναβάθμιση και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και την επαναφορά του στις ανεπτυγμένες αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως στην κυβέρνηση επικρατεί η πεποίθηση πως όταν έρθει η επενδυτική βαθμίδα θα κλείσει ένας επώδυνος κύκλος για τη χώρα και η Ελλάδα θα πατήσει σταθερά στο έδαφος προκειμένου όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη «να γίνουμε Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής μπαίνουν οι δύο διεκδικητές της εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης και Εφη Αχτσιόγλου έχοντας αλλεπάλληλες συναντήσεις με συμμάχους και πιθανούς συμμάχους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ