ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο διευθυντής του Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης (Met) δεσμεύθηκε για την επιστροφή περισσότερων έργων τέχνης στις χώρες που έχουν πέσει θύματα λεηλασιών, αφού το μουσείο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εκστρατεία κατά της διεθνούς διακίνησης αρχαιοτήτων, κέντρο της οποίας αποτελεί η αμερικανική μεγαλούπολη.
«Από το Met θα δείτε και θα ακούσετε όχι μόνο περισσότερα αποτελέσματα στις έρευνές μας (για την προέλευση των έργων), αλλά κυρίως περισσότερες επιστροφές και συνεργασίες με τις χώρες αυτές», δήλωσε ο Μαξ Χολάιν κατά την διάρκεια συνάντησής του με ξένους δημοσιογράφους.
«Δεν θέλουμε να έχουμε στις συλλογές μας το παραμικρό αντικείμενο που έχει φθάσει σε εμάς με παράνομο τρόπο», δήλωσε ο αυστριακός ιστορικός τέχνης, επικεφαλής από το 2018 ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.
«Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δεν είμαστε οι σωστοί ιδιοκτήτες», παραδέχθηκε.
Τα τελευταία χρόνια, το Met και άλλα μεγάλα μουσεία δέχθηκαν να επιστρέψουν πολλά κομμάτια και έργα που είχαν προέλθει από την διεθνή διακίνηση έργων τέχνης, έπειτα από κλοπές και λεηλασίες κατά την περίοδο 1970-1990 σε χώρες που μαστίζονταν από πολέμους και επαναστάσεις.
Η εισαγγελία του Μανχάταν της πολιτείας της Νέας Υόρκης πρωταγωνιστεί από το 2017 στην εκστρατεία επιστροφής έργων τέχνης.
Υπό την αιγίδα του εισαγγελέα Αλβιν Μπραγκ, που ανέλαβε καθήκοντα το 2022, περισσότερα των 1.000 αντικείμενα αξίας 190 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν επιστραφεί σε 19 χώρες, ανάμεσά τους η Καμπότζη, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ιταλία.
Τον Μάιο, ο Μαξ Χολάιν ανακοίνωσε την σύσταση επιτροπής από ερευνητές για την εξέταση της προέλευσης ορισμένων αντικειμένων από την εκπληκτική συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου που περιλαμβάνει 1,5 εκατομμύριο έργα, ώστε, σε περίπτωση κλοπής ή λεηλασίας, να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης.
«Αυξάνουμε την επένδυσή μας στην έρευνα επί των συλλογών μας και στην αποκατάσταση της διαφάνειας σχετικά με την προέλευση των αντικειμένων μας», επέμεινε ο διευθυντής του Met.
Πρόσφατα, πλήθος αντικειμένων κατασχέθηκαν από τις αρχές της Νέας Υόρκης από το Μητροπολιτικό Μουσείο ή από ιδιώτες συλλέκτες στην μητρόπολη του χρήματος και της τέχνης. Ηχηρό παράδειγμα, η Σέλμπι Γουάιτ, 85 ετών, συλλέκτρια έργων τέχνης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και δωρήτρια του Met: στις συλλογές βρέθηκαν το 2021 και 2022 89 έργα τέχνης ύποπτης προέλευσης συνολικής αξίας 69 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την εισαγγελία του Μανχάταν.