x
 

Πολιτική

Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

20 Δεκεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αυτοψία στις υποδομές της Κύπρου, πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κοέν, με επίκεντρο η δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Ο Ισραηλινός Υπουργός συζήτησε με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο όλες τις λεπτομέρειες της υλοποίησης της κυπριακής πρωτοβουλίας «Αμάλθεια».

Μαζί με μέλη των τεχνικών ομάδων, οι δύο Υπουργοί επισκέφθηκαν το Κέντρο και τις υποδομές του Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης «Ζήνων» το οποίο θα λειτουργεί ως το επιχειρησιακό κέντρο για τις αποστολές βοήθειας και ακολούθως επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Λάρνακας, απ’ όπου θα φορτώνεται η βοήθεια προς τη Γάζα και οι οποίες είναι σημαντικές για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας της Λευκωσίας.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του ο Ελί Κοέν τάχθηκε υπέρ μιας ταχείας διαδικασίας για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Ανέφερε ότι το Ισραήλ, μαζί με άλλους εταίρους στην περιοχή προωθούν την πρωτοβουλία για ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ταχεία διαδικασία για την ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται στη Γάζα μέσω αυτού του διαδρόμου», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

Ανέφερε επίσης ότι εντός των επόμενων δύο ημερών θα κλειδώσουν όλες οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση της πρότασης της Λευκωσίας.

Ο στόχος, είπε, είναι «να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα ανακουφίσει τους άμαχους στην Λωρίδα της Γάζα».

Όπως ανέφερε ο Έλι Κοέν, οι τεχνικές ομάδες του Ισραήλ και της Κύπρου θα εργαστούν την Τετάρτη και την Πέμπτη για τις λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας, ώστε οι αποστολές βοήθειας από το λιμάνι της Λάρνακας περίπου 240 μίλια (385 χιλιόμετρα) από τη Γάζα, να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

«Η Κύπρος και το Ισραήλ, μαζί με άλλους εταίρους στην περιοχή προωθούν την πρωτοβουλία για έναν ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με οργανωμένο και καλά επιθεωρημένο τρόπο», είπε ο κ. Κοέν.

Από την πλευρά του ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ανέφερε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη. «Περιμένουμε το πράσινο φως σας για το πρώτο ταξίδι», είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του.

«Είναι μια δέσμευση να ξεκινήσουμε τώρα και να εξελιχθούμε σε αυτό που, ελπίζουμε, θα είναι μια μακροπρόθεσμη επιχείρηση», είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Ο κ. Κόμπος είπε ότι το Κέντρο Συντονισμού και Ερευνας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

«Μέχρι να εξολοθρευτεί η Χαμάς»

Σε άλλες δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός ξεκαθάρισε ότι το εβραϊκό κράτος δεν έχει σκοπό να σταματήσει τον πόλεμο, «έως ότου εξολοθρευθεί η Χαμάς».

Υπέδειξε ότι μια πιθανή κατάπαυση του πυρός «θα είναι δώρο στην Χαμάς, η οποία όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τους άμαχους, αλλά θα επιτρέψει στην τρομοκρατική οργάνωση να αναδιοργανωθεί».

Ασκησε παράλληλα κριτική στα κράτη που τάχθηκαν κατά του Ισραήλ με το ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ζητά τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

«Επιτρέψτε μου να στείλω ένα σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και στα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Εάν μια τρομοκρατική οργάνωση χαίρεται με  την απόφασή σας, σημαίνει ότι έχετε πάρει λάθος αποφάσεις. Είστε στη λάθος πλευρά της ιστορίας», είπε ο Κοέν.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ τόνισε εξάλλου ότι το Ισραήλ δεν θέλει να ανοίξει άλλο μέτωπο στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο για να σταματήσει τη Χεζμπολάχ, αλλά δεν θα δίσταζε να το κάνει εάν η διεθνής κοινότητα δεν ενεργήσει για να σταματήσει τις επιθέσεις.

«Ένας πόλεμος στον Λίβανο μπορεί ακόμα να αποφευχθεί», είπε ο Κοέν. «Εάν η διεθνής κοινότητα δεν το καταφέρει, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Ευχαριστίες από ΗΠΑ για το ρόλο της Κύπρου

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών επαίνεσε την Κύπρο για τη σταθερή της στήριξη προς την Ουκρανία και τον ρόλο της για την ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ισραήλ και τη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου, Υποστράτηγο Πατ Ράιντερ,  ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν είχε επικοινωνία την Τρίτη με τον Υπουργό Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα τον οποίο ευχαρίστησε για τη στενή συνεργασία της Κύπρου σε ό,τι αφορά στην διευκόλυνση της αμερικανικής στήριξης για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και για τη διασφάλιση της ασφάλειας των Αμερικανών πολιτών στην περιοχή.

«Ο Υπουργός Όστιν επαίνεσε την Κύπρο για τη σταθερή της στήριξη στην Ουκρανία και για τον ρόλο της στην υποστήριξη της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ισραήλ και τη Γάζα», είπε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν επίσης την εκτίμησή τους για την διευρυνόμενη διμερή αμυντική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την υπόσχεση ότι θα εργαστεί για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, καθιστώντας την χώρο ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, έδωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλά ο καταλύτης για λύση, αλλά και ο καταλύτης και η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ