x
 

Πολιτική

Επιτέλους, σάλπαρε από την Κύπρο για τη Γάζα το πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια (Βίντεο)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ξεπεράστηκαν τελικά τα προβλήματα και λίγο πριν τις 9.00 το πρωί της Τρίτης σάλπαρε για την εμπόλεμη Γάζα το πλοίο «Open Arms» με 200 περίπου τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που αποτελείται από ξηρά τροφή, νερό και ιατρικά αναλώσιμα, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αμάλθεια».

Πριν τις 8.30 το πλοίο μετακινήθηκε στο σημείο του λιμανιού όπου βρισκόταν η πλατφόρμα με την ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία προσδέθηκε στο πλοίο, ξεκινώντας το ταξίδι που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 2 περίπου μέρες.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην οποία ανήκει το πλοίο σε ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ» έγραψε ότι αναχώρησε η βοήθεια των περίπου 200 τόνων τροφής (ρύζι, αλεύρι, όσπρια, κονσέρβες με λαχανικά και πρωτεΐνη). Αναφέρει ότι μαζί με την βοήθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών η ομάδα εργάζεται για να στείλει στη Λωρίδα της Γάζας όση περισσότερη βοήθεια είναι δυνατή με πλοία.

«Το ταξίδι ανθρωπιάς μόλις ξεκίνησε»

Το ταξίδι της Αμάλθειας είναι ένα ταξίδι ελπίδας και ανθρωπιάς και μόλις ξεκίνησε, αναφέρει σε γραπτή του ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αναφερόμενος στο πρώτο ταξίδι πλοίου που απέπλευσε από το λιμάνι της Λάρνακας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της Γάζας, ο Πρόεδρος έγραψε ότι «το πρώτο πλοίο στο πλαίσιο της κυπριακής πρωτοβουλίας για θαλάσσιο διάδρομο για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα απέπλευσε. Είναι ένα ταξίδι ελπίδας και ανθρωπιάς, είναι σανίδα σωτηρίας για τους αμάχους».

«Σημάδι ελπίδας» λέει η Φον ντερ Λάιεν

Το πλοίο που ανήκει στην ομάδα βοήθειας Open Arms με βοήθεια σε μια πλατφόρμα μεταφέρει περίπου 200 τόνους ρυζιού και αλεύρι απευθείας στη Γάζα, αναχωρεί από το λιμάνι της νότιας πόλης Λάρνακα, Κύπρος, Τρίτη 12 Μαρτίου 2024. (AP Photo/Petros Karadjias)

Η αναχώρηση του πρώτου σκάφους από την Κύπρο για τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου είναι «σημάδι ελπίδας», έγραψε από τν πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο «X» (πρώην Twitter), προσθέτοντας πως θα συνεχιστούν οι εργασίες για να υπάρξουν περισσότερα πλοία.

«Ευχαριστώ Πρόεδρε Χριστοδουλίδη για την ηγεσία της Κύπρου στη δημιουργία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα» έγραψε η κ. Φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτηση με την οποία μοιράστηκε τη σχετική ανάρτηση του Προέδρου της Κύπρου.

«Η αναχώρηση του πρώτου πλοίου είναι ένα σημάδι ελπίδας. Θα εργαστούμε σκληρά μαζί για να ακολουθήσουν πολλά περισσότερα πλοία. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να φτάσει η βοήθεια στους Παλαιστίνιους» τόνισε η πρόεδρος της Ε. Επιτροπής.

Ομάδα συντονισμού από ΕΕ

Στο μεταξύ, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι ομάδα συντονισμού της ΕΕ θα βρίσκεται στην Κύπρο, για τη χρηματοδότηση και την καθοδήγηση της παροχής των ειδών που αποστέλλονται ως βοήθεια στη Γάζα.

Το πλοίο, αριστερά, που ανήκει στην ομάδα βοήθειας Open Arms με βοήθεια σε μια πλατφόρμα μεταφέρει περίπου 200 τόνους ρυζιού και αλεύρι απευθείας στη Γάζα, αναχωρεί από το λιμάνι της νότιας πόλης Λάρνακα, Κύπρος, Τρίτη 12 Μαρτίου 2024. (AP Photo/Petros Karadjias)

Η κ. Φον ντερ Λάιεν, ανοίγοντας τη συζήτηση για την προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21-22 Μαρτίου, υπογράμμισε ότι η κατάσταση στη Γάζα βρίσκεται σε μία κορύφωση και γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες οδοί, ώστε για να φτάσει η βοήθεια στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Όπως επεσήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν, σε αυτό το κομμάτι διαδραματίζει τον δικό του ρόλο ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος της Κύπρου.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ένα πλοίο ξεκινά από την Κύπρο για τη βόρεια Γάζα. Μεταφέρει τα πιο βασικά είδη ανθρωπιστικής βοήθειας, που είναι σχεδόν τα πιο απαραίτητα σήμερα – τρόφιμα, απλά τρόφιμα για έναν πληθυσμό που αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή» είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

«Αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος είναι το αποτέλεσμα μιας άνευ προηγουμένου συνεργασίας και της ηγεσίας του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη» συνέχισε.

Το πλοίο, αριστερά, που ανήκει στην ομάδα βοήθειας Open Arms με βοήθεια σε μια πλατφόρμα μεταφέρει περίπου 200 τόνους ρυζιού και αλεύρι απευθείας στη Γάζα, αναχωρεί από το λιμάνι της νότιας πόλης Λάρνακα, Κύπρος, Τρίτη 12 Μαρτίου 2024. (AP Photo/Petros Karadjias)

Έχουμε δουλέψει χέρι-χέρι όχι μόνο με την Κύπρο αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, συνέχισε. «Βρέθηκα στο λιμάνι της Λάρνακας πριν από λίγες μέρες για να παρακολουθήσω την τελική προετοιμασία πριν από την αναχώρηση του πλοίου» είπε, σημειώνοντας πως όταν είναι πλήρως λειτουργικός αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος θα μπορεί να εγγυηθεί μια διαρκή, ρυθμιζόμενη και ισχυρή ροή βοήθειας προς τη Γάζα.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που ένα πλοίο εξουσιοδοτείται να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα από το 2005.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε, πάντως, ότι δεν είναι αρκετή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι είναι απαραίτητη η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία ακολουθεί μια à la carte προσέγγιση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα ως παρωχημένα ή απορρίπτοντας το περιεχόμενό τους, όταν δεν ταιριάζουν στο αφήγημά της, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της έχει ένα νομικά έγκυρο αποτέλεσμα, ανέφερε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ