x
 

Πολιτική

Επίθεση κατά της Ολγκίν εξαπέλυσε ο Τατάρ-«Υπερέβη τα όρια της εντολής της»

15 Μαΐου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Επίθεση κατά της προσωπικής Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνγκελα Ολγκίν εξαπέλυσε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, κατηγορώντας την ότι «υπερέβη τα όρια της εντολής της».

Σε συνέντευξη στον παράνομο σταθμό των κατεχομένων «Μπαϊράκ» ο Ερσίν Τατάρ, υποστήριξε ότι η κ. Ολγκίν έφτασε στην Κύπρο για μια περίοδο έξι μηνών, για να διερευνήσει το αν υπάρχει κοινό έδαφος για τη συνέχιση των συνομιλιών στο Κυπριακό. Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ γνώριζε πολύ καλά ότι η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στις θέσεις που πρόβαλε στη Γενεύη πριν από 3,5 χρόνια, πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι τώρα που η κ. Ολγκίν διαπιστώνει ότι δεν υφίσταται κοινό έδαφος «προχωρά πέρα από την αρμοδιότητα της».

Εκφράζοντας παράπονο για τις επαφές της κ. Ολγκίν με Τ/κ υποστηρικτές της ομοσπονδιακής λύσης και κυρίως τις δυο τελευταίες επαφές με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Ε. Τατάρ ανέφερε ότι «πρόκειται για προσπάθειες που στοχεύουν να κινητοποιήσουν τα μέτωπα της αντιπολίτευσης και να δημιουργήσουν μια διαφορετική αντίληψη εδώ. Έχω μεταφέρει τον προβληματισμό μου αυτό στα απαραίτητα κέντρα, έχω εκφράσει τη δυσφορία μου και θα αξιολογήσουμε ανάλογα τις ενέργειές μας».

«Μετά από 8 χρόνια ως Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, ένα επιτυχημένο πρόσωπο κρίθηκε άξιο για τη θέση αυτή. Η εξουσιοδότησή σας αφορά την αναζήτηση απάντησης στο ερώτημα αν υπάρχει κοινό έδαφος για την επανέναρξη της διαδικασίας. Η κυρίαρχη ισότητα και το καθεστώς των ισότιμων εθνών, τα οποία προτείναμε πριν από 3 χρόνια, πριν από 3,5 χρόνια, είναι ξεκάθαρα. Υπάρχει επίσης η υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι σωστό διαφορετικές ομάδες της αντιπολίτευσης να ενώνονται και να μας στοχοποιούν» συνέχισε.

Ερωτηθείς αν προτάθηκε από την κ. Ολγκίν μια πενταμερής σύνοδος, ο κ. Τατάρ είπε «όχι, δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, αλλά άφησε υπονοούμενα. Με άλλα λόγια, είπε «Ναι, δεν μπορώ να το λύσω αυτό, οπότε ας καθίσουμε και ας μιλήσουμε σε μια τριμερή συνάντηση. Ας δούμε τι έχει να πει η κάθε πλευρά».

Στο ερώτημα τι αναμένεται από την έκθεση που θα υποβάλει η προσωπική Απεσταλμένη, ο Ε. Τατάρ την παρότρυνε, καταθέτοντας τα πορίσματά της να «γράψει την αλήθεια. Ας είναι ρεαλιστική».

«Λέμε εδώ και χρόνια ότι είμαστε ένας από τους δυο ισότιμους εταίρους στην Κύπρο. Ποτέ δεν είδαμε τους εαυτούς μας ως μειονότητα. Έχουμε μια νέα πολιτική που παρουσιάσαμε πριν από 3,5 χρόνια. Δεν συμφωνώ με την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα διότι έχω δώσει μια υπόσχεση» στην τ/κ κοινότητα, είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι μετά την εκλογή του «καθίσαμε με την Τουρκία και το συζητήσαμε. Και τι είπαμε; Αν αναγνωριστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς, θα μπούμε σε μια νέα διαδικασία. Τι σημαίνει αυτό; Με άλλα λόγια, αν υπάρξει συμφωνία, θα είναι σίγουρα με τη συνεργασία δυο κρατών».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο Ε. Τατάρ αποκάλυψε πως ζήτησε από την κ. Ολγκίν μια «πρωτοβουλία 3Α, δηλαδή απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας επαφές, λέγοντας πως εάν μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια πρωτοβουλία, θα μπορούσε και ο ίδιος να παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Αρχικά, η προσωπική Απεσταλμένη είπε ότι το αίτημα αυτό ήταν εύλογο», ισχυρίστηκε ο Τ/κ ηγέτης, ο οποίος σημείωσε ότι στη συνέχεια η κ. Ολγκίν άλλαξε στάση.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει την αναφορά της Απεσταλμένης σε έκπληξή της επειδή απέρριψε την πρόταση για τριμερή συνάντηση, ο Ε. Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κοινό έδαφος, οπότε ούτε κάποιο νόημα να γίνονται συναντήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ