ΛΕΥΚΩΣΙΑ. «Μονομερή κι ανεύθυνα» βήματα της «ε/κ διοίκησης της νότιας Κύπρου», απειλούν να καταστήσουν το νησί στόχο, ισχυρίζεται σε γραπτή του δήλωση ο Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί με ανησυχία αυτά τα βήματα.
Υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δίνοντας προτεραιότητα στην προσωπική του πολιτική φήμη και «με την ψευδαίσθηση ότι είναι περιφερειακός παράγοντας, προσπαθεί να συμμετάσχει στο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει καθημερινά ακριβώς δίπλα μας εδώ και περίπου ένα χρόνο το Ισραήλ με την απόπειρα γενοκτονίας. Για άλλη μια φορά καταδικάζω με λύπη τις απαράδεκτες πολιτικές της ελληνοκυπριακής ηγεσίας».
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ αναφέρει επίσης ότι επανειλημμένα προειδοποίησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να απέχει από τη λήψη μέτρων που θα διακινδύνευαν την ασφάλεια ολόκληρου του νησιού για πολιτικούς σκοπούς, ενώ την ίδια προειδοποίηση έκανε και η Τουρκία που καταβάλλει – όπως αναφέρει – προσπάθειες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, στα μέρη που εμπλέκονται στην αντιπαράθεση, με την ε/κ πλευρά «να κλιμακώνει την ένταση», όπως υποστηρίζει.
«Είναι σημαντικό το νησί της Κύπρου, που βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο της βίας, να διατηρήσει τουλάχιστον την ουδετερότητά του, ώστε οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό να μην ανησυχούν για επιθέσεις. Αλλά δυστυχώς, η ε/κ ηγεσία, που αυξάνει τις εξοπλιστικές της δραστηριότητες μέρα με τη μέρα, επέλεξε να κάνει το αντίθετο και επέλεξε να είναι συμβαλλόμενο μέρος στις ενέργειες του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής άσκησης, που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα», υποστήριξε. Σε αυτό το στάδιο, ισχυρίστηκε ο Ε. Τατάρ, «η νότια Κύπρος έχει γίνει στρατιωτικός σταθμός για χώρες που έχουν δείξει με κάθε ευκαιρία ότι είναι συμβαλλόμενες στην κρίση και συνένοχες στο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, και έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν πολιτικά λιμάνια για στρατιωτικούς σκοπούς».
Ο Ε. Τατάρ θεωρεί ότι η αγκυροβόληση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Λεμεσό, που είναι η πιο πρόσφατη από αυτές τις σοβαρές εξελίξεις, προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις όχι μόνο σε αυτούς αλλά και μεταξύ των Ε/κ, επικαλούμενος σχετική δημοσκόπηση.
Υποστηρίζει ότι η ε/κ ηγεσία «δεν έχει την εξουσία» να λάβει μέτρα ή αποφάσεις για θέματα που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν ολόκληρο το νησί. Η δικαιοδοσία της, ισχυρίζεται, καλύπτει μόνο τη νότια Κύπρο, «με τα σύνορα που καθορίστηκαν πριν από 50 χρόνια».