x
 

Πολιτική

Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε.: Για να καταπολεμηθεί η διαφθορά πρέπει να έχετε ανεξάρτητους, αποτελεσματικούς δικαστές

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με σαφείς υποδείξεις για την κατάσταση του κράτους δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τις πολιτογραφήσεις πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέρ Ρέιντερς.

Στις επαφές του με Κύπριους αξιωματούχους κατέστησε σαφές πως η ΕΕ παρακολουθεί το τι γίνεται και είναι έτοιμη να παρέμβει, μόλις διαφανεί πως υπάρχουν παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Οπως εξήγησε, περιμένουν περισσότερα από την Κύπρο στο θέμα των πολιτογραφήσεων, αφού ναι μεν ο σχετικός νόμος έχει ανασταλεί, ωστόσο συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ. Η ΕΕ ανησυχεί για αυτό το θέμα, καθώς το καθεστώς μόνιμης διαμονής, που παραχωρεί πλέον υπό περιστάσεις η Κύπρος, ίσως να μην είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως δεν πρόκειται απλώς για την παραχώρηση μια βίζας ή ενός διαβατηρίου αλλά για ξεπούλημα των ευρωπαϊκών μας αρχών και αξιών».

Στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε ακόμη στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να εκσυγχρονιστεί το κυπριακό δίκαιο και να καταστεί πιο αποτελεσματικό. Οπως ανέφερε δεν είναι αρκετό να υπάρχουν οι νόμοι και οι διαδικασίες αλλά είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχουν τα μέσα για την εφαρμογή τους και είτε πρόκειται για απλές υποθέσεις είτε ζητήματα που αφορούν θέματα διαφθοράς να γίνεται η σωστή διερεύνηση και στη συνέχεια οι υποθέσεις να φτάνουν στα δικαστήρια με καταδίκες αν αυτό επιβάλλεται. «Για να καταπολεμηθεί η διαφθορά πρέπει να οργανωθούν σωστά οι διαδικασίες και επιβάλλεται να έχετε ανεξάρτητους, καταρτισμένους και αποτελεσματικούς δικαστές, όπως και διαδικασίες υψηλού επιπέδου στο Ανώτατο Δικαστήριο αλλά και στο Εφετείο. Και χρειάζεται να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι», τόνισε.

Παράλληλα, προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαφθορά, τόνισε, ότι επιβάλλεται διαφάνεια στα περιουσιακά στοιχεία όλων των κρατικών αξιωματούχων. «Πρέπει να προχωρήσετε ακόμη περισσότερο με τους κανόνες που αφορούν τη διαφάνεια σχετικά με την δημοσίευση πληροφοριών, που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία αξιωματούχων, εκλεγμένων προσώπων στο κοινοβούλιο, στην κυβέρνηση αλλά και στα γραφεία των διάφορων υπουργών», δήλωσε ο Ντιντιέρ Ρέιντερς, επισημαίνοντας πως οι νέοι κανόνες που παρουσίασε αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν ακριβώς προωθούν τη μείωση της διαφθοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Προεδρικό και Πινδάρου επιχειρούν να στήσουν γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας και να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες διαφωνίες τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ