x
 

Πολιτική

Επιβεβαιώνονται οι υποψίες για την κατασκευή του δρόμου στην Πύλα

27 Δεκεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αυτό που πολλοί είχαν υποψίες ότι συνέβαινε στα μουλωχτά, αλλά δεν είχαν στοιχεία, επιβεβαίωσε ο λεγόμενος «δήμαρχος» του κατεχόμενου Περγάμους. Ότι δηλαδή ο δρόμος Αρσους-Πύλας, έχει ολοκληρωθεί στην κατεχόμενη πλευρά, με εξαίρεση το επίμαχο κομμάτι στη νεκρή ζώνη, μήκους 550 μέτρων.

«Μας έχουν απομείνει μόνο τα τελευταία 550 μέτρα του δρόμου, από το `Αρσος στην Πύλα. Αυτό μόνο. Ο υπόλοιπος δρόμος, θα ολοκληρωθεί μετά από διαπραγματεύσεις με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου», ανέφερε στην «Κίπρις» ο Μπουλέντ Μπελέκ.

Η ανακοίνωση του «δημάρχου» του κατεχόμενου Περγάμους, που γειτονεύει με το δικοινοτικό μεικτό χωριό της Πύλας, έρχεται 50 μέρες μετά τη διακοπή των εργασιών και τη μικρή παύση που ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη, λόγω των έντονων αντιδράσεων Τουρκοκυπρίων, ότι υπό ανέγερση δρόμος στο πλαίσιο του διαχωρισμού οικοπέδων, επηρεάζει τις περιουσίες τους.

Ωστόσο, οι πληροφορίες είναι έντονες, πως το όλο θέμα πήρε αναβολή, λόγω διαφωνίας των κατοχικών δυνάμεων.

Με βάση τη συμφωνία, ένα σημαντικό τουρκικό φυλάκιο που δεσπόζει άνω από την Πύλα, απομακρύνεται από την περιοχή, κάτι το οποίο δε γίνεται με κανένα τρόπο δεκτό από τις κατοχικές δυνάμεις.

Η διαμάχη στην Πύλα, θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα στοιχήματα της νέας απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται να εμφανιστεί στην Κύπρο, στις αρχές του 2024.

Αυτό που φαίνεται να επιχειρείται, εάν ευσταθούν οι ισχυρισμοί Μπεμπέκ, είναι μια νέα διαπραγμάτευση, που να ακυρώνει την προηγούμενη γύρω από την Πύλα.

Οι κατοχικές αρχές θέλουν, και να γίνει ο δρόμος και να μείνει το φυλάκιο, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τον διάλογο.

Επί του παρόντος από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, δίνεται η διαβεβαίωση πως τίποτα δεν άλλαξε στην περιοχή, όπου τον περασμένο Αύγουστο οι άνδρες της δύναμης δέχθηκαν επίθεση από έποικους και Τούρκους στρατιώτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την υπόσχεση ότι θα εργαστεί για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, καθιστώντας την χώρο ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, έδωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλά ο καταλύτης για λύση, αλλά και ο καταλύτης και η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ