x
 

Κοινωνία

Ερευνα «AP»: Αστυνομικοί παραβίασαν πολλές φορές τις κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε εκατοντάδες θανάτους όπου η Αστυνομία χρησιμοποίησε βία με σκοπό να σταματήσει κάποιον χωρίς να τον σκοτώσει, οι αστυνομικοί παραβίασαν τις γνωστές κατευθυντήριες γραμμές για την ασφαλή καταστολή και τον έλεγχο των ανθρώπων – όχι απλώς μία ή δύο φορές, αλλά πολλές φορές.

Οι περισσότερες παραβιάσεις αφορούσαν την ακινητοποίηση ανθρώπων με το πρόσωπο προς τα κάτω με τρόπους που θα μπορούσαν να περιορίσουν την αναπνοή τους ή την επανειλημμένη αναισθητοποίησή τους με taser, διαπίστωσε έρευνα του «Associated Press» («AP»).

Ορισμένοι αστυνομικοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να παραβούν τις βέλτιστες πρακτικές αστυνόμευσης -κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας που συνιστώνται από κυβερνητικές υπηρεσίες, ομάδες επιβολής του νόμου και εμπειρογνώμονες εκπαίδευσης- για να σώσουν μια ζωή ή να προστατεύσουν κάποιον.

Πολλές άλλες παραβιάσεις ήταν πιο δύσκολο να εξηγηθούν. Οι αξιωματικοί κατά καιρούς κατέφευγαν πρόωρα στη χρήση όπλου ή σωματικής ακινητοποίησης κατά τη διάρκεια κλήσεων ρουτίνας ή παρερμήνευαν τη σύγχυση ενός ατόμου ως προκλητική συμπεριφορά σε ιατρικά επείγοντα περιστατικά, πυροδοτώντας μια σειρά από λάθη. Σε άλλες περιπτώσεις, συνέχισαν να ασκούν βία ακόμη και αφού είχαν περάσει χειροπέδες και είχαν θέσει υπό έλεγχο τα άτομα.

Για την έρευνά του, το «AP» κατέγραψε 1.036 θανάτους σε διάστημα μιας δεκαετίας που αστυνομικοί ασκούσαν βία χωρίς να χρησιμοποιούν τα όπλα τους. Σε περίπου τους μισούς, οι ιατρικοί αξιωματούχοι αποφάνθηκαν ότι η επιβολή του νόμου προκάλεσε ή συνέβαλε στους θανάτους, αλλά συνήθως δεν ανέφεραν αν ακολουθήθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές αστυνόμευσης.

Η καταμέτρηση των παραβιάσεων των βέλτιστων πρακτικών ήταν επίσης δύσκολη όταν τα τμήματα δεν τεκμηρίωναν σημαντικές λεπτομέρειες ή απέκρυπταν τα αρχεία τους. Αλλά με βάση την εξέταση δεκάδων χιλιάδων σελίδων αστυνομικών και δικαστικών εγγράφων, καθώς και εκατοντάδων ωρών βιντεοσκοπημένου υλικού από κάμερες, το «AP» διαπίστωσε:

– Οι αστυνομικοί παραβίασαν τις κατευθυντήριες γραμμές με τρεις ή περισσότερους τρόπους σε περίπου 440 θανάτους, ή περίπου στο 45% των περιπτώσεων. Σε άλλες περιπτώσεις, ένα και μόνο λάθος μερικές φορές προκάλεσε τραυματισμούς που απειλούσαν τη ζωή.

– Πολλοί από τους νεκρούς έπαιρναν ναρκωτικά ή αλκοόλ ή είχαν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους σε λανθασμένη εφαρμογή βίας, όπως ακριβώς προειδοποιούσαν οι βέλτιστες πρακτικές.

– Στο 30% περίπου των θανάτων όπου η αστυνομία ξέφυγε πολλές φορές από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι αστυνομικοί ή οι παρευρισκόμενοι αντιμετώπιζαν άμεσο ή δυνητικό κίνδυνο. Οι πρακτικές ασφαλείας μπορούν να δικαιολογήσουν τους αστυνομικούς υπό αυτές τις συνθήκες.

Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο είναι δομημένη η αστυνόμευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχουν εθνικοί κανόνες για το πώς οι αστυνομικοί εφαρμόζουν βία. Οι βέλτιστες πρακτικές παρέχουν κάποια κατεύθυνση, αλλά δεν είναι υποχρεωτικές. Τελικά, τα επιμέρους τμήματα ή οι πολιτείες καθορίζουν τις δικές τους πολιτικές και την εκπαίδευσή τους.

Η έρευνα του «AP», που έγινε σε συνεργασία με τα Howard Centers for Investigative Journalism και FRONTLINE (PBS), κάλυψε τα έτη 2012 έως 2021. Ενώ οι παραβιάσεις αφορούσαν πολλούς τύπους «λιγότερο θανατηφόρας βίας», οι πιο διαδεδομένες είχαν να κάνουν με «κάρφωμα» με το πρόσωπο προς τα κάτω, υπερβολικό taser, σοκ σε ευάλωτους και βία μετά το δέσιμο με χειροπέδες.

Πηγή: «Associated Press»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η πρώην υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να είναι η υποψήφια του κόμματος για τον Λευκό Οίκο στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, η Νίκι Χέιλι, παρότι καταφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην πορεία της εκστρατείας, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως θα τον ψηφίσει.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ