x
 

Κοινωνία

Ερευνες για αγνοούμενους στην Τουρκία μετά την κατάρρευση χρυσωρυχείου

14 Φεβρουαρίου 2024

ΑΓΚΥΡΑ. Οι ομάδες διάσωσης πάσχιζαν την Τετάρτη να βρουν τους εννέα εργαζόμενους που παγιδεύτηκαν κάτω από τη γη ύστερα από κατολίσθηση σε χρυσωρυχείο στη Ανατολική Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, με τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης να λένε ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση καθώς ξεκίνησε έρευνα.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε την Τρίτη, το απόγευμα στο Ιλίτς της επαρχίας Ερζιτζάν. Το κρατικό δίκτυο «TRT Haber» ανέφερε ότι ο διαχειριστής πεδίου του ορυχείου είναι μεταξύ αυτών που έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Η εταιρεία εξόρυξης χρυσού «SSR Mining» ανέστειλε την Τετάρτη την παραγωγή στο ορυχείο. Το περιστατικό οδήγησε σε πτώση άνω του 50% της μετοχής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Τορόντο.

«Οι επιχειρήσεις μας στην έρευνα και διάσωση θα συνεχίσουν μέρα και νύχτα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια. «Η ελπίδα μας είναι για θετικές ειδήσεις και εργαζόμαστε γι’ αυτό».

Από τους εννέα αγνοούμενους, οι πέντε θεωρείται ότι βρίσκονταν σε οικίσκο-κοντέινερ, οι τρεις σε ένα όχημα και ένας σε ένα φορτηγό, δήλωσε ο Υπουργός από το σημείο της καταστροφής. Περίπου 1.700 άνθρωποι εμπλέκονταν στις προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων 339 εργαζομένων σε ομάδες έρευνας και διάσωσης.

Γενική άποψη της κατολίσθησης στο ορυχείο χρυσού Copler κοντά στο χωριό Ilic, στην ανατολική Τουρκία, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024. Εκατοντάδες διασώστες συνέχισαν την Τετάρτη τις προσπάθειες αναζήτησης τουλάχιστον εννέα εργαζομένων που παγιδεύτηκαν σε ένα ορυχείο χρυσού στην ανατολική Τουρκία, το οποίο καταπλακώθηκε από μια τεράστια κατολίσθηση. (Ugur Yildirim/Dia images μέσω AP)

Σε εικόνες από σύστημα ασφαλείας φαίνεται ένας τεράστιος σωρός από χώμα, το οποίο σύμφωνα με τις Αρχές είχε υποστεί επεξεργασία για χρυσό και είχε εναποτεθεί στους λόφους, να καταρρέει και να ξεχύνεται με ταχύτητα σαν λάβα σε μια κοιλάδα, σε έναν «κατακλυσμό» από χώμα και πέτρες, με σύννεφα σκόνης να υψώνονται στον ουρανό.

Ο Γερλίκαγια δήλωσε ότι περίπου 200 μέτρα της πλαγιάς του λόφου κατέρρευσαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αρχικά ευρήματα έδειξαν ότι ο όγκος της κατολίσθησης ήταν 10 εκατ. κυβικά μέτρα γης που μετακινήθηκαν 800 μέτρα με ταχύτητα 10 μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Το χώμα έφθασε σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον ποταμό Ευφράτη, το μεγάλο ποτάμι που διαρρέει την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ, δημιουργώντας ανησυχίες ότι το έδαφος θα περιέχει κυανιούχο άλας, που χρησιμοποιείται στην εξόρυξη χρυσού.

Στρατιωτικό προσωπικό στέκεται στην είσοδο του ορυχείου χρυσού Copler κοντά στο χωριό Ilic, στην ανατολική Τουρκία, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024. Εκατοντάδες διασώστες συνέχισαν την Τετάρτη τις προσπάθειες αναζήτησης αρκετών εργαζομένων που είχαν παγιδευτεί σε ένα ορυχείο χρυσού στην ανατολική Τουρκία, το οποίο είχε καταπλακωθεί από μια τεράστια κατολίσθηση. (Ugur Yildirim/Dia images μέσω AP)

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και επαγγελματικοί φορείς ζήτησαν χθες να κλείσει το ορυχείο. «Οχι μόνο η φύση μας και οι πόροι μας σφαγιάστηκαν, αλλά και οι ζωές μας», το χρυσωρυχείο στο Ιλίτς «πρέπει να κλείσει άμεσα», δήλωσε χθες η Ενωση Επιμελητηρίων Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών της Τουρκίας σε ανακοίνωση.

«Εκατομμύρια τόνοι τοξικών αποβλήτων ρέουν προς τον Ευφράτη… Κλείστε το ορυχείο», αντέδρασε η Πλατφόρμα περιβάλλοντος και φύσης του Ιλίτς. Το Επιμελητήριο Μηχανικών Ορυχείων της Τουρκίας κατήγγειλε από την πλευρά του «σειρά αμελειών» που προκάλεσαν «μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή». Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες ότι λαμβάνει μέτρα για να «αποτρέψει τη ροή υλικών στον Ευφράτη».

Η εταιρεία λειτουργίας «Anagold» δήλωσε ότι ελήφθησαν δείγματα από ρυάκια και ποτάμια στην περιοχή και δεν έχει εντοπιστεί μόλυνση, δεν έχει διαρρεύσει κυανιούχο άλας στο ποτάμι και δεν υπάρχει κίνδυνος αναφορικά με τη λεκάνη απόθεσης αποβλήτων.

Το ορυχείο, το οποίο απασχολεί 667 εργάτες, είχε βρεθεί στο προσκήνιο το 2022 ύστερα από διαρροή κυανιούχου άλατος, με αποτέλεσμα οι Αρχές να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία του. Ανοιξε και πάλι μετά την πληρωμή προστίμου, κάτι που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Eφυγε την Κυριακή από τη ζωή ο γλύπτης και εικαστικός Γιάννης Μαρκαντωνάκης σε ηλικία 72 ετών, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στη χανιώτικη κοινωνία και την Κρήτη ολάκερη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ