x
 

Οικονομία

Εργα €5 δισ. ευρώ χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εργα συνολικής αξίας πέραν των 5 δισ. ευρώ χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Κύπρο, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Κυριάκος Κακουρής, μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής και εμείς», την οποία διοργάνωσε το Ιδρυμα Πανίκος Χατζηχαμπής στον Πολυχώρο «Αττικόν», στην Πάφο.

Η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2004 πληρώνοντας ένα μικρό κεφάλαιο γύρω στα 30 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, το οποίο έχει πάρει πίσω πολλαπλώς, σημείωσε. Επιπρόσθετα, ο κ. Κακουρής αναφέρθηκε στην αξία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι η Τράπεζα στην Κύπρο έχει χρηματοδοτήσει έργα συνολικής αξίας πέραν των 5 δισ. ευρώ.

Ανέφερε επίσης πως το δάνειο, το οποίο αιτήθηκε ο Δήμος Πάφου για τις φοιτητικές εστίες, θα εξεταστεί ενώπιον της Διοικούσας Επιτροπής, στην οποία συμμετέχει, και ευχήθηκε να έχει καλά νέα. Οπως είπε, έχει δει να γίνονται έργα σε ολόκληρη την Κύπρο από τις χρηματοδοτήσεις των Ταμείων Κοινωνικής Συνοχής της ΕΤΕπ, σημειώνοντας ότι αυτά τα έργα έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της Κύπρου.

Εν συνεχεία, ο κ. Κακουρής είπε πως στην Ευρώπη, όπως στην προηγούμενη περίοδο, έτσι και τώρα, υπάρχουν χώρες οι οποίες όντως θέλουν να αλλάξουν την πολιτική συνοχής. Το δυστύχημα, συνέχισε, «είναι ότι κάποιες χώρες οι οποίες έχουν επωφεληθεί πολύ προτιμούν άλλα σχέδια, όπως τα σχέδια ανθεκτικότητας αυτή την περίοδο». Η λύση, υπέδειξε, «είναι ότι οι μικρές χώρες πρέπει να ορθώσουν φωνή διότι είναι μια πολιτική η οποία δουλεύει».

Τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν πριν 20 χρόνια, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη απειλείται λόγω των συνεχιζόμενων κρίσεων και κυρίως απειλείται η Δημοκρατία και η ασφάλειά της.

«Χρειάζεται η πολιτική συνοχής», επεσήμανε. Αναφερόμενος στην έκθεση που συνέταξε ο Καθηγητής Ενρίκο Λέτα για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής, ο κ. Κακουρής είπε πως η έκθεση ξεκάθαρα λέει ότι ενιαία αγορά δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την Πολιτική Συνοχής, προσθέτοντας πως η ΕΤΕπ στηρίζει την Πολιτική Συνοχής.

Εν συνεχεία, χαρακτήριζε ως «απειλή» την κλιματική, λέγοντας παράλληλα πως η ΕΤΕπ είναι δίπλα στις χώρες που αντιμετώπισαν την κλιματική απειλή. «Πρέπει να συμβάλουμε ούτως ώστε να καταστήσουμε όλες τις περιοχές όλων των χωρών ανταγωνιστικές», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Δημήτρης Παπαδάκης είπε ότι «σήμερα δίνουμε μια απάντηση γιατί πρέπει να συμμετέχουμε στις Ευρωεκλογές». Το πρόσημο για τους Κύπριους πολίτες είναι πολύ θετικό με τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, πρόσθεσε. «Η Κύπρος αποτελούσε πρότυπο απορρόφησης κονδυλίων», σημείωσε.

Την προηγούμενη επταετία, συνέχισε, πέραν του γεγονότος ότι η Κύπρος έλαβε πολλά χρήματα, έγιναν έργα υποδομής. Είπε ακόμη, πως η συζήτηση που γίνεται σήμερα για τις Ευρωεκλογές πρέπει να μας κάνει και σοφότερους. Οσον αφορά την καθημερινότητα του πολίτη, ο κ. Παπαδάκης είπε πως η καθημερινότητα των πολιτών «έχει σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο και με τις πολιτικές που πηγάζουν από την ΕΕ όπως την προστασία των καταναλωτών, τα προγράμματα σπουδών και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οριοθετήθηκε την Κυριακή η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου μεταξύ των ορεινών κοινοτήτων Γούρρι και Φαρμακάς και απείλησε σοβαρά το Δάσος του Μαχαιρά, ένα από τους μεγάλους «πνεύμονες» της νήσου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ