x
 

Κοινωνία

Εργάτες μαζί στον αγώνα με τους φοιτητές μέσα στο Πολυτεχνείο: Ενα ματωμένο ντοκουμέντο (Βίντεο)

16 Νοεμβρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Ως κειμήλιο αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, ο 78χρονος σήμερα παπα-Σπύρος Μοναστηριώτης, διαφυλάττει μια ματωμένη προκήρυξη με διακήρυξη των εργατών, οι οποίοι είχαν μπει μαζί με τους φοιτητές, μέσα στο Πολυτεχνείο. Ο Νοέμβρης του 1973, τον βρήκε οδηγό τρόλεϊ στη γραμμή 3, του άλλοτε ΗΛΠΑΠ, Κάτω Πατήσια-Ερυθρός. Τον συναντήσαμε στο χωριό του τη Λευκίμμη Κέρκυρας και με συγκίνηση μάς μίλησε κρατώντας στα χέρια του τη διακήρυξη του αγώνα των εργατών.

«Ήταν δύσκολες, σκοτεινές μέρες. Κυριαρχούσε ο φόβος. Στις 17 και στις 18 Νοέμβρη δεν δούλεψα. Έπιασα βάρδια νωρίς το πρωί στις 19, ήταν Δευτέρα. Στη στάση, στη γωνία Στουρνάρη, είδα αίματα και προκηρύξεις. Συγκλονίστηκα. Τίποτα δεν είχαν καθαρίσει. Εκεί ακριβώς, εκτέλεσε εν ψυχρώ το κάθαρμα ο Ντερτιλής το προηγούμενο μεσημέρι, τον 20χρονο Μυρογιάννη. Κατέβηκα από το τρόλεϊ και πήρα μια διακήρυξη. Ήταν πάρα πολλές, ένας σωρός. Είχαν συνταχθεί μέσα στο Πολυτεχνείο, από την εργατική συνέλευση…», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προτρέπει τις νεότερες γενιές να γνωρίσουν την ιστορία, ώστε να μην παρατηρούνται, από άγνοια, ακραία φαινόμενα στην πολιτική σκηνή του τόπου.

«ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Η συνέλευση των εργατών του Πολυτεχνείου διακηρύχνει: O χαρακτήρας του σημερινού αγώνα , που ξεκινώντας από τους φοιτητές αγκαλιάζει τώρα όλο το λαό.

Είναι αγώνας τόσο ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία όσο και στα ξένα και ντόπια μονοπώλια πού τη στηρίζουν. Είναι αγώνας για το πέρασμα της εξουσίας στο λαό θεωρόντας το καταληφθέν από του φοιτητές και τους εργαζόμενους Πολυτεχνείο σαν πραγματική βάση του αγώνας μας, αυτή τη στιγμή προτείνουμε την διατήρηση της κατάληψης του και ταυτόχρονα τη δημιουργία μικτών επιτροπών φοιτητών εργατών για να μεταδώσει το μήνυμα του αγώνα στους χώρους συγκέντρωσης των οικοδόμων , στα εργοστάσια στη σημερινή συγκέντρωση των Μεγαριτών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΙ ΜΙΚΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ- ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΦΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Πολυτεχνείο 17 Νοέμβρη 1973

ΚΑΤΩ Ο ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΔΡΑΣΗΣ

Προσοχή: Ακούτε το ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου

Εκπέμπει στους 1150 Χιλιόκυκλους, δίπλα στο Ενόπλων.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής, κυβερνητικών στελεχών και άλλων επισήμων πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η εκδήλωση στο αίθριο του παλαιού Δημοσίου Καπνεργοστασίου, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 ετών από την έναρξη λειτουργίας του ελληνικού τμήματος της Google.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ