x
 

Κοινωνία

Εριφύλη Γαλλή: Κάνε τη διαφορά προσφέροντας…

ΑΘΗΝΑ. Ως επαγγελματίας του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας, η Εριφύλη Γαλλή, ΒΑ, ΜΑ, έχει σταδιοδρομήσει στον τομέα των Εταιρικών Υποθέσεων και αργότερα της διοίκησης μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνιών, μεταφορών και ΔΕΚΟ για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει γενική διευθύντρια στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΤΡΑΜ Α.Ε., την Cosmote και το ΟΑΚΑ.

Για δέκα χρόνια διατηρούσε μια επιτυχημένη επιχείρηση εστίασης που περιελάμβανε δύο μπιστρό, επιχείρηση κέτερινγκ και σειρά από γκουρμέ προϊόντα με την υπογραφή της. Το κατάστημά της στην Κηφισιά φιλοξενήθηκε σε ρεπορτάζ των «New York Times» ως ένα από τα «πέντε μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε εάν βρεθείτε στην Αθήνα».

«Εθνικός Κήρυκας»: Μιλήστε μας για την οικογένειά σας.

Εριφύλη Γαλλή: Είχα την τύχη να έχω εκλεκτούς γονείς που με έμαθαν από πολύ νωρίς την αξία της προσφοράς, της εργασίας και της φιλευσπλαχνίας. Είναι τόσα πολλά τα περιστατικά που θα μπορούσα να απαριθμήσω, που δεν θα μας έφταναν οι σελίδες του «Κήρυκα». Αρκεί να πω ότι ως γιατρός, ο πατέρας μου λειτουργούσε και ένα δεύτερο ιατρείο στο Μενίδι, για το οποίο πλήρωνε βέβαια το ενοίκιο του οικήματος, το ρεύμα, όλα τα έξοδά του, για να βλέπει αφιλοκερδώς τους παλιννοστούντες Ρωσοπόντιους που επαναπατρίζονταν στην Ελλάδα, συχνά μετά από διώξεις του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη (αριστερά), στο γραφείο του, 2023

Ή τότε που ως πρωτοετής φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη, ανυπομονούσα να επιστρέψω στο πατρικό μου τα πρώτα μου Χριστούγεννα μακριά τους, αλλά το δωμάτιό μου ήταν κατειλημμένο από ένα νέο παιδί, τοξικομανή, που η μαμά μου είχε αναλάβει (με επιτυχία) να αποτοξινώσει.

«Ε.Κ.»: Τι σας οδήγησε στον εθελοντισμό;

Ε. Γαλλή: Οπως καταλαβαίνετε, με τέτοιες καταβολές, δεν γινόταν διαφορετικά, έτσι δεν είναι; Αλλά και ως μέλος του οδηγισμού, πάλι μαθαίναμε να είμαστε χρήσιμοι στους γύρω μας. Νομίζω ότι ήταν η κουλτούρα της εποχής, οι πιο προνομιούχοι να βοηθούν τους λιγότερο· οι πιο νέοι, τους μεγαλύτερους· οι πιο δυνατοί, τους πιο αδύναμους. Μια κουλτούρα που σιγά-σιγά κάποιοι ξεχάσαμε στην πορεία, κάποιοι άλλοι, όμως, εξακολουθούμε να την πρεσβεύουμε.

«Ε.Κ.»: Είστε head of marketing & fundraising (επικεφαλής μάρκετινγκ και χρηματοδότησης) στην ΕΣΤΙΑ, έναν φορέα για άτομα με νοητική στέρηση. Τι θα μπορούσε να προσφέρει η Ομογένεια και η κοινωνία γενικότερα στα άτομα αυτά;

Με την Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, (αριστερά) στα εγκαίνια της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς που διοργάνωσε η ίδια, Μάιος 2023

Ε. Γαλλή: Πολλά! Καταρχάς την ηθική της υποστήριξη. Είναι σημαντικό να υπάρχει γνώση για τη νοητική στέρηση. Να μην κρύβεται κάτω από το χαλί. Τα παιδιά με νοητική αναπηρία να μην κρύβονται πίσω από κλειστές πόρτες. Η νοητική αναπηρία είναι μεν ένα μειονέκτημα, είναι όμως ένα από τα πολλά που οι άνθρωποι μπορεί να κουβαλούν. Είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό για το οποίο δεν ευθύνεσαι, δεν το επιλέγεις. Μπορούμε και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό.

Δεύτερον, οι ομογενείς μας μπορούν να βοηθήσουν ενημερώνοντας την οικογένεια και την κοινότητά τους για την ΕΣΤΙΑ και διαδίδοντας το έργο της. Με word-of-mouth, με τα σόσιαλ μίντια, με συναντήσεις, είναι σπουδαίο να μαθευτεί τι σπουδαίο έργο επιτελεί για τα άτομα με νοητική στέρηση ο οργανισμός αυτός.

Ξέρετε, όταν η ΕΣΤΙΑ ιδρύθηκε πριν από 43 χρόνια από μια σπουδαία γυναίκα, την κ. Εφη Προκοπάκη, στην Ελλάδα για τα άτομα με νοητική στέρηση υπήρχαν μόνο 1-2 ιδρύματα που αργότερα μάθαμε όλοι από την ειδησεογραφία για τι κολαστήρια επρόκειτο.

Με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη (αριστερά), σε εκδήλωση για τον τουρισμό, ξενοδοχείο AMALIA Σύνταγμα, 2023

Τέλος, δεν θα πω ψέματα, η υλική υποστήριξη είναι πολύ σημαντική για την ΕΣΤΙΑ και τα παιδιά που εκείνη φροντίζει. Ο φορέας αυτός είναι ιδιωτικός, οι πόροι του προέρχονται από κάποιες κρατικές χρηματοδοτήσεις και κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά κυρίως από τους ιδιώτες που γνωρίζουν την καλή δουλειά που γίνεται και θέλουν να συνεισφέρουν. Αυτό οι ομογενείς μας μπορούν να το κάνουν είτε με μια απευθείας δωρεά, όσο μικρή κι αν είναι, είτε και με ένα fundraising event – υπάρχουν πολλές πολλές ιδέες για κάτι τέτοιο. Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει, ας επικοινωνήσει μαζί μου και θα βρούμε τον τρόπο.

«Ε.Κ.»: Τι είναι αυτό που κάνει τα άτομα με νοητική στέρηση ευτυχισμένα;

Ε. Γαλλή: Να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα, όπως αντιμετωπίζουμε ή πρέπει να αντιμετωπίζουμε και τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας. Αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητά τους, αλλά χωρίς διακρίσεις εξαιτίας της. Να κοινωνικοποιούνται, να μη μένουν κλεισμένοι μέσα στους 4 τοίχους. Να πηγαίνουν για ψώνια. Να αθλούνται. Να ακούν μουσική ή να τραγουδούν. Να έχουν φίλους. Να είναι χρήσιμοι. Ολα αυτά επιτυγχάνονται στην ΕΣΤΙΑ.

Ξέρετε, ο φορέας αυτός είναι ένα κέντρο που 43 χρόνια τώρα φροντίζει τα παιδιά αυτά με αγάπη και με γνήσιο ενδιαφέρον. Τα παιδιά έρχονται χαρούμενα και φεύγουν χαρούμενα. Απασχολούνται δημιουργικά, πάνε εκδρομές, κάνουν γυμναστική, μουσική, θεατρικό παιχνίδι, αλλά και καταρτίζονται σε ένα από τα 7 εργαστήρια, ώστε και να μπορέσουν να βελτιώσουν τις διανοητικές τους ικανότητες όσο αυτό είναι εφικτό, αλλά και για να μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας στο μέλλον. Αλλά και στις 4 Στέγες που λειτουργεί η ΕΣΤΙΑ, τα άτομα με αναπηρία μπορούν να διαβιούν με υποστήριξη μεν, αλλά με κάποια αυτονομία, φεύγοντας από τον εναγκαλισμό της οικογένειάς τους και να «ενηλικιώνονται». Δεν είναι σπουδαίο αυτό;

Με τον Ηλία Μαμαλάκη (αριστερά) που τη συνδέει μια βαθιά φιλία, στο γραφείο του, 2023

«Ε.Κ.»: Μιλήστε μας για το έργο σας και τι σας δίδαξε; Σας έκανε πιο ευγνώμων για την ζωή;

Ε. Γαλλή: Εκπροσωπώντας την ΕΣΤΙΑ στο εξωτερικό της περιβάλλον, βοηθώντας την να συγκεντρώσει κεφάλαια, επικοινωνώντας τη σπουδαία δουλειά που επιτελείται από τους εργαζομένους και τους εθελοντές υπό την καθοδήγηση της προέδρου κ. Βικτωρίας Γκότση που μόλις διαδέχθηκε την ιδρύτρια, κ. Εφη Προκοπάκη, είναι πραγματικά μια αναζωογονητική εμπειρία. Κι αυτό γιατί βλέπω ότι εάν το μήνυμα φτάσει στους κατάλληλους ανθρώπους, εάν καταφέρω να τους μεταδώσω τον ενθουσιασμό μου για όσα μικρά θαύματα συμβαίνουν σε αυτόν τον φορέα που λειτουργεί τόσα χρόνια υποδειγματικά, τα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά. Και τα αποτελέσματα αυτά αντανακλούν την ενσυναίσθηση, την αγάπη, την αλληλεγγύη, ό,τι καλύτερο, δηλαδή, έχει να επιδείξει ο άνθρωπος σήμερα, σε αντιδιαστολή με την τοξικότητα, το μίσος, τον δικαιωματισμό, που συχνά αισθάνομαι ότι πνίγει τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η δουλειά μου με την ΕΣΤΙΑ έχει εμβαθύνει την εκτίμησή μου για τη σημασία της κοινότητας και έχει καλλιεργήσει μέσα μου μια βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης για την ευκαιρία που μου δίνεται να συνεισφέρω σε κάτι τόσο μεγαλύτερο από εμένα. Είναι προνόμιο να μπορώ να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις, τις γνωριμίες, τα μέσα που διαθέτω για να υποστηρίξω άτομα με νοητικές αναπηρίες και να προωθήσω τη συμπερίληψη στην κοινωνία μας.

«Ε.Κ.»: Με τι άλλο ασχολείστε;

Με τον γιο της Ιάσονα στον κήπο τους στην Κηφισιά, 2020.

Ε. Γαλλή: Είμαι σύμβουλος επικοινωνίας & marketing σε μεγάλες εταιρείες, πολιτικούς ή μικρότερες επιχειρήσεις. Είμαι πρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο Κηφισιάς, lecturer στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Κηφισιάς και υπεύθυνη της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας και ηγεσίας. Είμαι εθελόντρια σε 3 ακόμα οργανισμούς.

Εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας του Marketing & της Επικοινωνίας, έχοντας στο χαρτοφυλάκιο μου από μεγάλες εισηγμένες εταιρείες, έως μικρότερες τοπικές επιχειρήσεις, πολιτικούς και επαγγελματίες.

Είμαι υπέρμαχος της γυναικείας επιχειρηματικότητας και ηγεσίας, είμαι πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς, υπεύθυνη της Νέας Δημοκρατίας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Ηγεσία, μέλος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Κηφισιάς, εισηγήτρια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάς, ιδρυτικό μέλος μιας ΜΚΟ για παιδιά, εθελόντρια σε δύο γνωστές φιλανθρωπικές οργανώσεις και υπεύθυνη Marketing και Fundraising σε μεγάλο φιλανθρωπικό φορέα.

Μα πάνω από όλα, είμαι μαμά ενός αγοριού 12,5 χρόνων, του Ιάσονα, τον οποίο μεγαλώνω μόνη μου.

«Ε.Κ.»: Ποιο είναι το μάντρα της ζωής σας;

Ε. Γαλλή: Κάνε τη διαφορά. Κάθε μέρα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Σύσκεψη για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ