x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Αμερική

Ερήνη Τορνεσάκη: Η εμπειρία του Μπέρκλεϊ, η ευκαιρία της Αμερικής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην μοναδικότητα της ευκαιρίας για μια μουσική σταδιοδρομία στη Νέα Υόρκη, αλλά και την σπάνια -όσο και διαδραστική- εμπειρία του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ (Berklee College of Music), τόσο από την θέση της φοιτήτριας όσο και -πλέον- από την θέση της διδάσκουσας, εστίασε η Ελληνίδα μουσικός Ερήνη Τορνεσάκη (Erini Tornesaki), σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»), με αφορμή την συναυλία της με τίτλο «Παγκόσμιες Γέφυρες» (Global Bridges), που θα λάβει χώρα στις 24 Μαϊου, στην μουσική σκηνή του DROM.

Γεννημένη στην Κρήτη, η Ερήνη Τορνεσάκη μεγάλωσε σε μια μουσική οικογένεια, καθότι η μητέρα της ήταν καθηγήτρια Μουσικής σε Γυμνάσιο του Ηρακλείου.  Ετσι, η ίδια ήρθε σε επαφή με το αντικείμενο από μικρή ηλικία, μαθαίνοντας πιάνο στα 6 της χρόνια, μετά βιολοντσέλο στα 13 και εντασσόμενη, αργότερα, στην Ορχήστρα Εγχόρδων του Δήμου Ηρακλείου. Κοντά στην ενηλικίωση, ήρθε η πρώτη εμπειρία του εξωτερικού, αρχικά στην Αγγλία.

«Σπούδασα μοντέρνο τραγούδι στην Αγγλία και πριν καλά καλά τελειώσω τις σπουδές μου έκανα ακρόαση για το Cirque Du Soleil, όπου ήμουν η κύρια τραγουδίστρια της παράστασης ‘Kurios’. Με αυτήν την παράσταση περιόδευσα την Β. Αμερική -Καναδά και ΗΠΑ δηλαδή- για τρία χρόνια, ολοκληρώνοντας 1074 παραστάσεις. Μετά το Cirque du soleil με πήραν στο Μπέρκλεϊ για πλήρη υποτροφία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Global Jazz», αναφέρει η Ερήνη Τορνεσάκη, η οποία εντάχθηκε αργότερα στο διδακτικό προσωπικό του Μπέρκλεϊ, σε ηλικία μόλις 28 ετών.

Η Ερήνη Τορνεσάκη. Φωτογραφία: Παραχώρηση Ερήνης Τορνεσάκη

«Στο Μπέρκλεϊ, αρχικά ως φοιτήτρια, μέσα από το πρόγραμμα Global Jazz, έμαθα να ανοίγω το μυαλό και τους μουσικούς ορίζοντές μου, να πειραματίζομαι, αλλά και να χρησιμοποιώ την δύναμη της μουσικής με έναν ωφέλιμο τρόπο προς την κοινωνία. Τώρα, ως καθηγήτρια για τέσσερα χρόνια, νοιώθω ότι, παράλληλα με την διδασκαλία, κάθε μέρα μαθαίνω κι εγώ. Είναι μεγάλη δοκιμασία να μεταφέρεις γνώσεις αλλά και να μπορείς να εμπνεύσεις. Οπότε κάθε μέρα νοιώθω ότι μαθαίνω, εξελίσσομαι και δοκιμάζομαι», αναφέρει στην συνέχεια.

Η μουσική σταδιοδρομία στις ΗΠΑ εστιάζει, ως επί το πλείστον, σε συναυλίες με κύριο γνώμονα την μικρασιατική μουσική, την οποία τονίζει ότι προσεγγίζει «σε σύγχρονο πλαίσιο και σε συνεργασία με διάφορους καλλιτέχνες, ορχήστρες και κουαρτέτα». Παράλληλα, συμμετείχε σε δυο υποψήφιους δίσκους για Grammy, ενώ θεωρεί ως μια από τις πιο δυνατές συνεργασίες αυτήν με τον πιανίστα Ντανίλο Πέρες (Danilo Perez).

«Γενικότερα όμως, όσον αφορά στην Αμερική, θεωρώ ότι, σε σχέση με άλλες χώρες που έχω βρεθεί, εδώ εκτιμάται η δουλειά του καλλιτέχνη και το έργο που μπορεί να προσφέρει. Ετσι, νιώθω ότι κι εγώ μπορώ να προσφέρω, να δραστηριοποιηθώ, να είμαι δημιουργική και να έχω πολύ όμορφες συνεργασίες με καλλιτέχνες αλλά και καλλιτεχνικούς οργανισμούς. Εχω πάρει στήριξη από καλλιτεχνικούς οργανισμούς», τονίζει η Ερήνη Τορνεσάκη.

«Πρέπει να ξέρεις τι θέλεις από την μουσική»

Μέσα από την διδακτική εμπειρία του Μπέρκλεϊ, η Ερήνη Τορνεσάκη έρχεται τα τελευταία χρόνια σε επαφή με νεότερα παιδιά, τα οποία, στην πλειοψηφία τους, προσβλέπουν σε μια επαγγελματική προσέγγιση της μουσικής. Η ίδια αναγνωρίζει πως πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, ενώ το δέλεαρ μιας «εύκολης δημοσιότητας» ή μιας άμεσης φιλοδοξίας, ενδέχεται να αποτελέσει κίνδυνο για παρέκκλιση από τον στόχο.

«Αυτό που παρατηρώ σε ορισμένα νέα παιδιά των ηλικιών 18-19 είναι ότι, ιδιαιτέρως από την επιρροή τους από τα κοινωνικά δίκτυα, έχουν ως στόχο την μεγαλύτερη επιτυχία. Πολλές φορές θα αμελήσουν την μελέτη της μουσικής και την προσωπική τους εξέλιξη διότι λαμβάνουν την στιγμιαία ικανοποίηση από τα κοινωνικά δίκτυα: Ανεβάζουν ένα βιντεάκι με ένα διάσημο τραγούδι που μπορεί να γίνει viral και αυτό τους κάνει να νιώθουν ότι δεν χρειάζεται να δουλέψουν να μελετήσουν. Ομως, αυτό δεν είναι ισάξιο αληθινής αγάπης για την μουσική, ούτε είναι και βιώσιμο σε βάθος χρόνου για μια δημιουργική μουσική πορεία», επισημαίνει η Ερήνη Τορνεσάκη, τονίζοντας πως με ανάλογο σεβασμό πρέπει να προσεγγίζονται και άλλες δραστηριότητες της μουσικής, όπως η διασκευή παραδοσιακών τραγουδιών.

«Επειδή παρατηρείται αρκετά το φαινόμενο να πάρεις ένα τραγούδι και να το διασκευάσεις με δικά σου στοιχεία, εμένα αυτές οι προσπάθειες που μου αρέσουν είναι αυτές που νοιώθω ότι ο καλλιτέχνης έχει μια βαθύτερη σχέση με το αντικείμενο το οποίο ‘αγγίζει’. Δηλαδή ποια είναι η σχέση σου με την παράδοση αυτή της οποίας παίρνει το τραγούδι και την διασκευάζεις; Γνωρίζεις το ρεπερτόριο; Εχεις σχέση με αυτήν; Εχεις μελετήσει το ιδίωμα ή απλά κάνεις μια πολύ επιφανειακή διασκευή του τραγουδιού;», είπε η Τορνεσάκη, η οποία έκλεισε μιλώντας για την συναυλία στο DROM, αλλά και τα μελλοντικά σχέδιά της.

«Νοιώθω ότι σε αυτήν την συναυλία εξερευνώ τις μουσικές γέφυρες ανά τον Κόσμο αλλά και παρουσιάζω ένα αρκετά προσωπικό ταξίδι, στο οποίο εύχομαι να πάρω τους ακροατές συνεπιβάτες και να τους δείξω ένα μέρος του δικού μου κόσμου, και το πώς αυτός εξελίχθηκε μέσω αυτών των ταξιδιών που έχω κάνει.  Παράλληλα, μόλις ολοκλήρωσα την δημιουργία του πρώτου μου δίσκου, ο οποίος είναι μια συλλογή από μικρασιατικά τραγούδια σε σύγχρονες ενορχηστρώσεις.  Επίσης, το καλοκαίρι θα παρουσιάσω δυο παραστάσεις με το ΥΠΠΟ στην Ελλάδα και πολύ σύντομα θα ανακοινώσω την κυκλοφορία του δίσκου, αλλά και περαιτέρω συνεργασίες με κλασικά κουαρτέτα εγχόρδων και ορχήστρες», καταλήγει η Ερήνη Τορνεσάκη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΕΡΙΛΑΝΤ. Με τέλεση Αγιασμού και λόγους παραινετικούς από τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Απόστολο ξεκίνησε η κατασκηνωτική περίοδος στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης οι οποίες φέρουν την ονομασία «Ο καλός ποιμήν» και βρίσκονται στο Chesapeake (Τσέσαπικ) της πολιτείας Μέριλαντ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ