x
 

Διεθνή

Ερντογάν: Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν την γη τους»

25 Οκτωβρίου 2023

ΑΓΚΥΡΑ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ, παρά την πρόσφατη προσέγγιση των δύο χωρών.

(Διαβάστε ακόμα: Το Ισραήλ απέτρεψε επίθεση της Χαμάς εναντίον κιμπούτς διά θαλάσσης – Νέα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα)

«Είχαμε σχέδια να επισκεφθούμε το Ισραήλ, αλλά ματαιώθηκαν. Δεν θα πάμε», είπε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα της Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύθηκε τις καλές προθέσεις της Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη.

«Εσφιξα το χέρι αυτού του ανθρώπου, είχαμε καλές προθέσεις, αλλά μας εκμεταλλεύθηκε. Οι σχέσεις θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές, αλλά αυτό δεν θα γίνει πια, δυστυχώς», είπε, την ώρα που οι βουλευτές του κόμματός του φώναζαν «Κάτω το Ισραήλ!», «Αλλάχ Ακμπάρ!».

«Δεν θα βρείτε κανένα κράτος ο στρατός του οποίου συμπεριφέρεται με τέτοια απανθρωπιά», είπε αναφερόμενος στις ισραηλινές επιθέσεις στην Γάζα σε αντίποινα της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στην οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν την γη τους».

Στην οργίλη ομιλία του, ο Ερντογάν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση για βιώσιμη ειρήνη, επετέθη στις δυτικές δυνάμεις «που χύνουν δάκρυα για το Ισραήλ και δεν κάνουν τίποτε άλλο», στιγματίζοντας «την ανικανότητά τους να φρενάρουν το Ισραήλ».

«Το γεγονός ότι αυτοί που κινητοποίησαν τον κόσμο υπέρ της Ουκρανίας, δεν έχουν μιλήσει για τις σφαγές στην Γάζα είναι ο πιο κραυγαλέος μάρτυρας της υποκρισίας τους», είπε. «Οσο αθώοι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στην Γάζα, κανένα πλοίο ή αεροσκάφος που θα σταλεί στην περιοχή μας δεν θα φέρει την ειρήνη».

Ο Ερντογάν ζήτησε την ίδρυση «ανεξάρτητης Παλαιστίνης» και την οργάνωση διάσκεψης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, προτείνοντας την Τουρκία ως «εγγυητή» οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας.

Η πύλη του περάσματος της Ράφα πρέπει να παραμείνει ανοικτή για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ πρέπει να συμφωνηθούν επειγόντως «ανταλλαγές κρατουμένων», είπε επίσης ο τούρκος πρόεδρος.

Δηλώνοντας θλιμμένος από την «ανικανότητα» των Ηνωμένων Εθνών στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά της Γάζας, ο Ερντογάν ζήτησε μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να γίνει περισσότερο «συμπεριληπτικό».

Συνάντηση επικεφαλής της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, συζήτησαν πώς να επιτύχουν τη “νίκη”

Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 από το Γραφείο Σχέσεων με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Χεζμπολάχ. Διακρίνονται ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγίντ Χασάν Νασράλα, δεξιά, με τον Ζιάντ αλ-Νάχλεχ, τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, στο κέντρο, και τον αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς, Σάλεχ αλ-Αρούρι, στη Βηρυτό του Λιβάνου. (Γραφείο Τύπου της Χεζμπολάχ, μέσω AP)

Ο επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ συναντήθηκε με υψηλόβαθμους επικεφαλής των παλαιστινιακών ισλαμιστικών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ και συζήτησαν τι πρέπει να κάνει η συμμαχία τους για “να επιτύχει μια πραγματική νίκη για την αντίσταση”, ανακοίνωσε σήμερα η φιλοϊρανική οργάνωση.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται εν μέσω καθημερινών συγκρούσεων ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ στα νότια σύνορα του Λιβάνου μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή ανάφλεξη.

Η Χεζμπολάχ δεν διευκρίνισε ούτε την ημερομηνία ούτε τον τόπο όπου έγινε η συνάντηση.

Σε αυτήν μετείχαν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι και ο επικεφαλής του Ισλαμικού Τζιχάντ Ζιάντ αλ Ναχάλα, πρόσθεσε η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου σε ανακοίνωσή της.

Αυτοί εξέτασαν “τις τελευταίες εξελίξεις στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της επιχείρησης ‘Κατακλυσμός του αλ Άκσα'”, της αιματηρής επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, που πυροδότησε τον πόλεμο, σύμφωνα με την Χεζμπολάχ.

“Η σύνοδος (…) αξιολόγησε τις θέσεις που λαμβάνονται διεθνώς και τι θα πρέπει να κάνουν τα μέρη του Άξονα της Αντίστασης σε αυτό το κρίσιμο στάδιο για να επιτύχουν μια πραγματική νίκη για την αντίσταση (…) στη Γάζα και στην Παλαιστίνη” και “να σταματήσουν την άγρια επίθεση” του Ισραήλ, υπογράμμισε η σιιτική λιβανική οργάνωση.

Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ συνέστησαν, αρκετό καιρό πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κέντρο “κοινών επιχειρήσεων” με τον Ισλαμικό Τζιχάντ και τη Δύναμη Αλ Κοντς, την επίλεκτη μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Χεζμπολάχ.

Οι τρεις οργανώσεις ανήκουν στον φιλοϊρανικό “Άξονα της Αντίστασης”, που αντιτίθεται στο Ισραήλ και συντονίζουν τις δράσεις τους μαζί με άλλες παλαιστινιακές, συριακές, ιρακινές και λοιπές παρατάξεις.

Κατά την σύνοδο αυτή συζητήθηκε “η τρέχουσα αντιπαράθεση στα λιβανικά σύνορα”, σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, η οποία κατέληξε στην ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι στη συνάντηση “υπήρξε συμφωνία για τη συνέχιση του συντονισμού”.

Από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της, από τη μία πλευρά, και τις ισραηλινές δυνάμεις, από την άλλη, στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

Αυτές έχουν προκαλέσει τον θάνατο 52 ανθρώπων στην λιβανική πλευρά, εκ των οποίων 4 πολίτες, 39 μαχητές της Χεζμπολάχ, και 9 μαχητές συμμαχικών της οργανώσεων, σύμφωνα με νέα καταμέτρηση του AFP, ενώ η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο δύο μελών της.

Τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων.

Ωστόσο οι συγκρούσεις εξακολουθούν να είναι προς το παρόν περιορισμένες, όπως και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στα μεθοριακά χωριά του νοτίου Λιβάνου.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πολίτες, σκοτώθηκαν στην επίθεση που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς στο έδαφός του και περίπου 220 Ισραηλινοί, ξένοι ή άμαχοι με διπλή υπηκοότητα συνελήφθησαν όμηροι από μαχητές της. Τέσσερις όμηροι έχουν αφεθεί ελεύθερες.

Στην Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 6.546 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων 2.704 παιδιά, από το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Χαμάς, του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007.

Ιράν: Συνένοχες οι ΗΠΑ στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι «με κάποιο τρόπο διευθύνουν» τις επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητα συνένοχες στα εγκλήματα» που διαπράττονται στη Γάζα, τόνισε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του από την Τεχεράνη.

Έχουν «στα χέρια τους (…) το αίμα των καταπιεσμένων, των παιδιών, των ασθενών, των γυναικών και άλλων», πρόσθεσε κατά τη 19η ημέρα του πολέμου μεταξύ του παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Χαμενεΐ, «οι ΗΠΑ διευθύνουν με κάποιο τρόπο τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Γάζα».

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είχε κατηγορήσει στις 18 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ότι είναι «συνένοχες στα εγκλήματα» του Ισραήλ.

Στις 10 Οκτωβρίου ο Χαμενεΐ είχε αρνηθεί ότι η χώρα του εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη στήριξη της Τεχεράνης προς «την Παλαιστίνη».

Ο αγιατολάχ εκτίμησε σήμερα ότι «το παλαιστινιακό έθνος» θα βγει «κερδισμένο» από τη σύγκρουση. «Ο μελλοντικός κόσμος είναι αυτός της Παλαιστίνης, όχι αυτός του σιωνιστικού καθεστώτος», τόνισε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απηύθυνε χθες Τρίτη αυστηρή προειδοποίηση προς την Τεχεράνη, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν «με αποφασιστικό» τρόπο σε οποιαδήποτε επίθεση εξαπολύσει «το Ιράν και όσοι συνεργάζονται με αυτό» στη Μέση Ανατολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ