ΑΓΚΥΡΑ. Κατά την ομιλία του στην τοπική οργάνωση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στη γενέτειρά του Ριζούντα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία μπορεί «να μπει στο Ισραήλ» προς υποστήριξη των Παλαιστινίων.
Δεν ήταν, ωστόσο, σαφές εάν τα σχόλιά του αντανακλούσαν κάποια συγκεκριμένα σχέδια της Τουρκίας ή απλώς αποσκοπούσαν στο να προσελκύσουν την πολιτική του βάση.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Ποιες ήταν οι εισαγωγές μας και ποιες οι εξαγωγές μας στην αμυντική βιομηχανία και πού φτάσαμε. Αλλά αγαπητά μου αδέλφια, τίποτα από αυτά μην μας ξεγελάει. Εμείς πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί, ώστε αυτό το Ισραήλ να μην μπορεί να τα κάνει αυτά στην Παλαιστίνη. Εμείς όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ, εμείς όπως μπήκαμε στη Λιβύη, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και σε αυτούς. Δεν υπάρχει τίποτα για να μην το κάνουμε. Απλά πρέπει εμείς να είμαστε δυνατοί για να μπορέσουμε να κάνουμε τι; Να κάνουμε αυτά τα βήματα».
Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τη Χαμάς, την ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα που ελέγχει τη Γάζα και επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αναφερόμενος σε αυτήν ως «οργάνωση απελευθέρωσης», ενώ άσκησε σκληρή κριτική στο Ισραήλ. Εχει συγκρίνει τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον αποκάλεσε «ψυχοπαθή» και «βαμπίρ».
Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ κατέρρευσαν τους πρώτους μήνες του πολέμου και τον Μάιο η Τουρκία ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε εμπόριο με το Ισραήλ.
Παρά τις δηλώσεις του Ερντογάν και την πολιτική της Τουρκίας να επιτρέπει σε πολιτικά στελέχη της Χαμάς να παραμένουν στη χώρα, η Τουρκία δεν έχει διαδραματίσει στρατιωτικό ρόλο στη σύγκρουση στη Γάζα. Αλλά η υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους και η οργή για τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα από το Ισραήλ είναι κοινές στην τουρκική κοινωνία.
Αντιδρώντας στην απειλή του προέδρου της Τουρκίας, ο ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς τον παρομοίασε με τον πρώην δικτάτορα του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν, ο οποίος ανατράπηκε όταν έγινε η εισβολή των ΗΠΑ το 2003, προτού οδηγηθεί στην αγχόνη.
«Ο Ερντογάν ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεϊν κι απειλεί να επιτεθεί στο Ισραήλ. Πρέπει απλά να θυμάται τι έγινε εκεί (σ.σ. στο Ιράκ) και πώς τελείωσε» το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν, ανέφερε ο Κατς μέσω X.
Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, απάντησε αποκαλώντας τον Κατς «Ναζί».
Τη Δευτέρα, ο διευθυντής Επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Τουρκία είναι ένα «σοβαρό και υπεύθυνο κράτος που έχει δεσμευτεί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Δεν αναφέρθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο τουρκικό σχέδιο δράσης κατά του Ισραήλ.
«Οποιος είναι αρκετά τρελός για να δοκιμάσει τα όριά μας, θα λάβει μια γρήγορη και αποφασιστική απάντηση», είπε.
Πηγές: «The New York Times», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»