x
 

Σημαντικές Εξελίξεις

Ερωτηματικά για τα αποτελέσματα του εμβολίου της AstraZeneca

27 Νοεμβρίου 2020

ΛΟΝΔΙΝΟ. («ΑΡ»). Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι ζήτησε επισήμως από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της χώρας να αξιολογήσει εάν πρέπει να εγκριθεί για χρήση το εμβόλιο κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από το AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρά τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν.

Η εταιρεία, στην οποία ανώτερο στέλεχος είναι ο νευροεπιστήμονας Μενέλαος Πάγκαλος, αναγνώρισε ένα κατασκευαστικό σφάλμα που δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του πειραματικού εμβολίου Covid-19.

Η δήλωση που περιγράφει το σφάλμα ήρθε λίγες μέρες αφότου η εταιρεία και το πανεπιστήμιο περιέγραψαν τις λήψεις ως «εξαιρετικά αποτελεσματικές» και δεν ανέφεραν γιατί ορισμένοι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν έλαβαν την ίδια ποσότητα εμβολίου στην πρώτη από τις δύο λήψεις όπως αναμενόταν.

Eτσι η εταιρεία δήλωσε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσει σε μια επιπρόσθετη, παγκόσμια κλινική δοκιμή για να καθορίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για την Covid-19, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Πασκάλ Σοριό.

Ετσι, αντί να εντάξει αυτή την έρευνα στην κλινική δοκιμή η οποία συνεχίζεται στις ΗΠΑ, η εταιρεία θα ξεκινήσει μια νέα μελέτη για να διαπιστώσει γιατί η χαμηλότερη δόση του εμβολίου φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικότερα από την πλήρη.

Ο Σοριό είπε ότι και αυτή η μελέτη θα είναι διεθνής, ωστόσο θα διεξαχθεί γρηγορότερα επειδή η εταιρεία γνωρίζει ήδη ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι υψηλή και κατά συνέπεια «χρειαζόμαστε μικρότερο αριθμό» εθελοντών.

Πολλοί επιστήμονες εξέφρασαν αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που έδειξαν ότι το πειραματικό εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό σε ποσοστό 90% σε μια υποομάδα εθελοντών οι οποίοι, κατά λάθος, έλαβαν αρχικά τη μισή δόση και στη συνέχεια την πλήρη δόση του.

Μόνο 2.741 άτομα έλαβαν τη μισή δόση, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζουμε εάν η αποτελεσματικότητα που παρατηρήθηκε στην ομάδα είναι πραγματική ή στατιστικά παράξενα. Συνολικά 8.895 άτομα έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις.

Eνας άλλος παράγοντας: κανένα από τα άτομα στην ομάδα χαμηλών δόσεων δεν ήταν άνω των 55 ετών. Οι νέοι τείνουν να προκαλούν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από τους ηλικιωμένους, οπότε θα μπορούσε να είναι ότι η νεολαία των συμμετεχόντων στην ομάδα χαμηλών δόσεων είναι ο λόγος που φαινόταν πιο αποτελεσματική, όχι το μέγεθος της δόσης.

Η Ελεανόρ Ρίλεϊ (Eleanor Riley), καθηγήτρια Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι η Οξφόρδη και η AstraZeneca πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα αποτελέσματά τους «με σαφήνεια και απόλυτα».

Παρ’ όλα αυτά, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εξετάσει το εμβόλιο προκειμένου να διατεθεί στην αγορά.

«Ζητήσαμε επισήμως από τη ρυθμιστική αρχή να εξετάσει το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, να ελέγξει τα στοιχεία και να αποφανθεί αν τηρεί αυστηρούς κανόνες ασφαλείας», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ (Matt Hancock).

Η AstraZeneca σκοπεύει να έχει διαθέσιμες 4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 ως το τέλος Δεκεμβρίου με τον υπουργό Υγείας να σκοπεύει να ξεκινήσει τη διάθεσή του πριν τα Χριστούγεννα. Ακόμη, 40 εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες πριν το τέλος του Μαρτίου του 2021.

Παράλληλα, ο Χάνκοκ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την MHRA να εγκρίνει και το υποψήφιο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, το οποίο σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές, έχει αποτελεσματικότητα 95%.

Η Βρετανία είναι η χώρα της Ευρώπης με τους περισσότερους νεκρούς από κορωνοϊό, με περισσότερους από 57.000 καταγεγραμμένους θανάτους, και επίσης «η πρώτη χώρα παγκοσμίως που υπέγραψε συμφωνία με την AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διασφαλίζοντας πρόσβαση σε 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου», τόνισε το υπουργείο Υγείας.

Η επικεφαλής της MHRA Τζουν Ρέιν (June Raine) δήλωσε ότι «κανένα εμβόλιο δεν θα εγκριθεί για προμήθεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός εάν πληρούνται τα αναμενόμενα πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας».

Ο Μονσέφ Σλάουι (Moncef Slaoui), ο οποίος είναι επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ, γνωστό ως Operation Warp Speed, δήλωσε την Τρίτη σε τηλεφωνική συνέντευξη με δημοσιογράφους ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπαθούν να προσδιορίσουν ποια ανοσοαπόκριση παρήγαγε το εμβόλιο και μπορεί να αποφασίσουν να τροποποιήσουν τη μελέτη AstraZeneca στις ΗΠΑ.

«Αλλά θέλουμε να βασίζεται σε δεδομένα και επιστήμη», είπε.

*Με πληροφορίες από «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Περατώθηκε η ανάκριση για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγο της τον περασμένο Μάιο στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ