x
 

Πολιτική

Εσωτερική πληροφόρηση στον Λευκό Οίκο για μετοχές

15 Οκτωβρίου 2020

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Το απόγευμα της 24ης Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στο Twitter ότι ο κορωνοϊός ήταν «πολύ καλά υπό έλεγχο» στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία από τις πολλές ρόδινες δηλώσεις που έκανε αυτός και οι σύμβουλοί του για την επιδεινούμενη επιδημία. Πρόσθεσε ακόμη και μια παρατήρηση για τους επενδυτές: «Το Χρηματιστήριο αρχίζει να φαίνεται πολύ καλό για μένα!».

Ωστόσο, λίγες ώρες νωρίτερα, τα ανώτερα στελέχη της οικονομικής ομάδας του Προέδρου, που απευθύνονταν ιδιωτικά στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συντηρητικού Ιδρύματος Hoover, ήταν λιγότερο σίγουροι.

Ο Τόμας Φίλιπσον (Tomas J. Philipson), ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου, είπε στην ομάδα ότι δεν μπορούσε ακόμη να εκτιμήσει τις επιπτώσεις του ιού στην αμερικανική οικονομία. Για μερικούς στην ομάδα, η επίπτωση ήταν ότι μία επιδημία θα μπορούσε να αποδειχθεί χειρότερη από ό,τι ο κ. Φίλιπσον και άλλοι σύμβουλοι της κυβέρνησης Τραμπ έλεγαν δημόσια εκείνη την εποχή.

Την επόμενη μέρα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου -πολλοί από αυτούς είναι Ρεπουμπλικανοί δωρητές- πήραν άλλη μια γεύση της κυβερνητικής αβεβαιότητας από τον Λάρι Κούντλοου (Larry Kudlow), διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου. Ωρες αφότου είχε καυχηθεί στο «CNBC» ότι ο ιός είχε περιοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Κούντλοου έδωσε ένα πιο διφορούμενο ιδιωτικό μήνυμα. Ισχυρίστηκε ότι ο ιός «ήταν συγκρατημένος μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ, αλλά τώρα δεν το ξέρουμε», σύμφωνα με ένα έγγραφο που κατέχει η «ΝΥΤ» και περιγράφει που τις συνεδρίες που έγιναν.

Το έγγραφο, γραμμένο από έναν σύμβουλο των hedge fund, ο οποίος παρευρέθηκε στην τριήμερη συγκέντρωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Hoover, ήταν λιτό. «Αυτό που με εντυπωσίασε», έγραψε ο σύμβουλος, ήταν ότι όπως άκουσε ο ίδιος σχεδόν κάθε αξιωματούχο που μίλησε για τον κορωνοϊό τον έθεσε «ως σημείο ανησυχίας, εντελώς απρόκλητα».

Η αξιολόγηση του συμβούλου εξαπλώθηκε γρήγορα σε μέρη του επενδυτικού κόσμου. Οι μετοχές των ΗΠΑ είχαν ήδη αυξηθεί λόγω προειδοποίησης από ομοσπονδιακό αξιωματούχο Δημόσιας Υγείας ότι ο ιός ήταν πιθανό να εξαπλωθεί, αλλά οι χρηματιστές διαπίστωσαν την άμεση σπουδαιότητα: Οι συνεργάτες του Προέδρου φάνηκαν να δίνουν στους πλούσιους δωρητές του κόμματος μια έγκαιρη προειδοποίηση για μια πιθανώς επιζήμια μόλυνση σε μια εποχή που ο κ. Τραμπ επέμενε δημόσια ότι η απειλή δεν υπήρχε.

Οι συνεντεύξεις με οκτώ άτομα που είτε έλαβαν αντίγραφα του σημειώματος είτε ενημερώθηκαν για τις πτυχές του καθώς εξαπλώθηκε μεταξύ επενδυτών στη Νέα Υόρκη και αλλού παρέχουν μια ματιά για το πώς οι ελίτ χρηματιστών είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες από την κυβέρνηση που τους βοήθησαν να αποκτήσουν οικονομικό πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια τριών χαοτικών ημερών, όταν οι παγκόσμιες αγορές έπεφταν.

Το υπόμνημα ήταν περιστασιακά συγκλονιστικό και ασαφές. Φαίνεται ότι υπερεκτίμησε τη σοβαρότητα των προειδοποιήσεων ορισμένων αξιωματούχων της κυβέρνησης και περιλάμβανε τρομερές προβολές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων(CDC), χωρίς σαφή απόδοση, που δεν φαίνεται να προέρχονται από τη συγκέντρωση.

Αλλά το γενικό μήνυμα του υπομνήματος -ότι ένα καταστροφικό ξέσπασμα του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν όλο και πιο πιθανό να συμβεί, και ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι γνώριζαν περισσότερο την απειλή από ό,τι αφήνονταν να γίνει γνωστό στο κοινό- αποδείχθηκαν ακριβείς.

Για πολλούς από τους επενδυτές που έλαβαν ή άκουσαν για το σημείωμα, ήταν το πρώτο σημαντικό σημάδι σκεπτικισμού μεταξύ των αξιωματούχων της κυβέρνησης του Τραμπ σχετικά με την ικανότητά τους να συγκρατήσουν τον ιό. Παρείχε επίσης μια υπόδειξη για τα επακόλουθα που επρόκειτο να έρθουν, είπε ένας μεγάλος επενδυτής που ενημερώθηκε γι’ αυτό: η ανατροπή της καθημερινής ζωής για ολόκληρη τη χώρα.

«Κοντύνετε κάθε τι (short everything)», ήταν η αντίδραση του επενδυτή, που χρησιμοποίησε όρο της Wall Street στοιχηματίζοντας στην ιδέα ότι οι τιμές των μετοχών των εταιρειών θα πέσουν σύντομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο 99χρονος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ έγινε ο πρώτος από τους προέδρους των ΗΠΑ που τιμάται με επίσημο χριστουγεννιάτικο στολίδι του Λευκού Οίκου ενώ βρίσκεται ακόμη εν ζωή, αναφέρει δημοσίευμα του «Associated Press».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ