x

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Εστω και τώρα ο Μπάιντεν να σώσει την τιμή των ΗΠΑ

Η Αμερική πέρασε μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης τεσσάρων ετών μέσα σε μια χαώδη κατάσταση, με βασικό χαρακτηριστικό την ανικανότητα, στα υψηλότερα επίπεδα.

Τώρα μετά την εξευτελιστική έξοδο από το Αφγανιστάν ο εφιάλτης της ανικανότητας αιωρείται και πάλι πάνω από τον Λευκό Οίκο.

Η εικόνα της ικανότητας πληγώθηκε. Κι αυτό αποτελεί ένα από τα μεγάλα θύματα των τελευταίων τραγικών γεγονότων.

Δεν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία γιατί δεν ήταν σε θέση το Πεντάγωνο να οργανώσει μία σχετικά ομαλή έξοδο Αμερικανών και Αφγανών, που έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους για να συνεργαστούν με τους Αμερικανούς.

Και είναι τουλάχιστον παράδοξο να διαβάζει κανείς ότι η Αμερική εξεπλάγη από την ταχύτητα της κατάρρευσης της κυβερνήσεως της Καμπούλ. Και μάλιστα το λένε τα υψηλότερα μέλη της κυβέρνησης.

Πώς όμως είναι δυνατόν μετά από 20 χρόνια παρουσίασης, και τη δαπάνη δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπου ακόμα και οι μισθοί των κρατικών υπαλλήλων πληρώνονταν από τις ΗΠΑ να μη γνώριζαν τι πραγματικά συνέβαινε στη χώρα αυτή;

Πώς ήταν δυνατόν να μη γνώριζαν ότι η ανικανότητα και διαφθορά είχε φάει τα σωθικά του καθεστώς αυτού και ότι η πίστη και η αφοσίωση στο καθεστώς ήταν ανύπαρκτη;

Πώς ήταν δυνατόν να μη γνώριζαν ότι το γεγονός και μόνο ότι οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να παραμείνουν για 20 χρόνια στο Αφγανιστάν από μόνο του αποτελούσε χειροπιαστή ακράδαντη απόδειξη της αποτυχίας του πολέμου;

Και πώς ήταν δυνατόν να μη γνωρίζουν ότι οι Ταλιμπάν κέρδισαν τον πόλεμο χωρίς ξένη εκπαίδευση, χωρίς δισεκατομμύρια σε βοήθεια, χωρίς την τελευταία πολεμική τεχνολογία που υπάρχει στον πλανήτη.

Οφειλαν να γνωρίζουν ότι κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά και ότι από τη στιγμή που θα δινόταν το σύνθημα της εξόδου των Αμερικανών οι εξελίξεις θα ήταν ταχύτατες.

Και θα πρέπει να αποτελεί πρωτιά αίσχους η σχεδόν υπό το φως της ημέρας φυγή του προέδρου της χώρας στο εξωτερικό με όσο περισσότερο από τον πλούτο της χώρας μπορούσε να κουβαλήσει.

Σωστά λοιπόν ο πρόεδρος Μπάιντεν επέμενε στο διάγγελμά του για την ορθότητα της απόφασής του να αποσύρει τις δυνάμεις του από τα Αφγανιστάν.

Επρεπε όμως να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχημένη έκβαση της αποχώρησης.

Κι αφού δεν το έκανε αυτό οφείλουν να παραιτηθούν ο Υπουργός Αμυνας, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και ο διευθυντής των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας.

Το οφείλουν στον Μπάιντεν και στον αμερικανικό λαό.

Εστω και τώρα διαθέτει τη δυνατότητα και τον χρόνο ο Μπάιντεν να κάνει το ηθικά σωστό, το έντιμο και να διατάξει το Πεντάγωνο να σώσει τους φίλους Αφγανούς.

Ο Μπάιντεν διαθέτει αρκετή δύναμη ακόμα καθώς και την πειστική απειλή της βίας να αναγκάσει τους Ταλιμπάν να μην τους παρενοχλήσουν.

Εστω και τώρα μπορεί και πρέπει να κάνει το ηθικά σωστό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ετσι, με ευθύνη και ωριμότητα οι πολίτες, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, θα ζυγίσει και θα αποφασίσει.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ