x
 

Συνεργάτες

Εθνικές εκδηλώσεις στην Ομογένεια: Αναζητώντας κοινό βηματισμό

Η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογική συγκέντρωση του Ελληνισμού και φανέρωση του «Ελληνος τρόπου». Ειδικά στην Ομογένεια, όπου η Εκκλησία αποτελεί κεντρικό άξονα στην ζωή των περισσοτέρων ελληνικών κοινοτήτων, οι λατρευτικές αυτές συνάξεις και εορτασμοί συνιστούν ένα είδος ειδοποιού διαφοράς. Ολόκληρη η γειτονιά γνωρίζει ότι οι Ελληνες γιορτάζουν το Πάσχα από τις μοναδικές ιερές ακολουθίες που τελούμε, μέχρι τον ιδιαίτερο τρόπο που διασκεδάζουμε.

Μετά το Πάσχα, η αμέσως επόμενη μεγαλύτερη συλλογική σύναξη του Ελληνισμού της Διασποράς εντοπίζεται στις εκδηλώσεις προς τιμήν της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, που αποκορυφώνονται με την ετήσια παρέλαση για την Ελληνική Ανεξαρτησία. Οι εκδηλώσεις αυτές αναγνωρίζονται και τιμώνται από τις κατά τόπους πολιτικές αρχές, με εμβληματικότερο γεγονός την ετήσια δεξίωση που διοργανώνεται στον Λευκό Οίκο.

Επομένως, φαντάζει λογικό ότι στην «εποχή της πληροφορίας» στην οποία βρισκόμαστε, όπου παίζουν τόσο σπουδαίο ρόλο βίντεο, εικόνες και μηνύματα που αναρτώνται και διαμοιράζονται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, να αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία ο συντονισμός. Ομως, ο οργανωμένος Ελληνισμός μοιάζει να υστερεί στο πεδίο αυτό, καθώς η Ομογένεια παρουσιάζει αναχρονιστικές πρακτικές στον τομέα της διοίκησης. Η διαπίστωση αυτή προκαλεί ανησυχία, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν την προστιθέμενη αξία που μεγάλες εκδηλώσεις, όπως αυτές για την επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, θα μπορούσαν να προσφέρουν.

Φέτος, οι περισσότερες ελληνικές κοινότητες ανά τις ΗΠΑ προγραμμάτισαν τις παρελάσεις τους μέσα σε διάστημα περίπου έξι εβδομάδων, από 19 Μαρτίου έως 7 Μαϊου, με την μεγαλύτερη και πλέον ιστορική -αυτή στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης- να έχει διεξαχθεί στις 30 Απριλίου. Τα πράγματα είναι πιο συμμαζεμένα από πέρυσι, όταν εσωτερικά προβλήματα υποχρέωσαν τους διοργανωτές της Παρέλασης στη Νέα Υόρκη να την προγραμματίσουν τον Ιούνιο, σχεδόν τρεις μήνες μετά την παρέλευση της εθνικής εορτής!

Οι απόψεις περί της ιδανικής ημερομηνίας πραγματοποίησης της παρέλασης σε πολλές βόρειες πόλεις των ΗΠΑ διίστανται, με κάποιους να προτιμούν να τιμούν την εθνική επέτειο ετεροχρονισμένα, περιμένοντας να φτιάξει ο καιρός. Το επιχείρημα αυτό, όμως, αναιρείται λόγω της γενικής αστάθειας που επικρατεί εκεί την άνοιξη, καθώς οι θερμοκρασίες αυξομειώνονται αισθητά μέχρι τα μέσα Μαϊου, ενώ υπάρχουν και συχνές βροχοπτώσεις. Στον Καναδά πάντως, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις και μητροπόλεις του εκεί Ελληνισμού, το Τορόντο και το Μόντρεαλ, διοργάνωσαν φέτος τις παρελάσεις τους στις 26 Μαρτίου.

Μπορεί ο καθορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής να μην είναι ο μοναδικός παράγοντας που οφείλει να απασχολήσει τις διοργανώτριες αρχές, όμως, εξ απόψεως συγχρονισμού, έχει νόημα να συζητήσουν τουλάχιστον οι κατά τόπους διοργανωτές ένα κοινό ημερολόγιο εκδηλώσεων. Σχετικά με θέματα προβολής και δημοσιότητας, αξίζει να μελετηθεί εάν μια περισσότερο ενωμένη και ενιαία δημόσια εκδήλωση ελληνικής υπερηφάνειας σε παναμερικανικό επίπεδο θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερο αντίκτυπο. Για παράδειγμα, αν σχεδιαζόταν προσεκτικά και καθιερωνόταν ως γενική πρακτική, μια συντονισμένη παναμερικανική ομογενειακή δράση θα μπορούσε ίσως να ανοίξει τον δρόμο για μια πιο στοχευμένη προώθηση της Ελληνισμού σε μεγαλύτερης κλίμακας θεσμούς (π.χ. μια «ελληνική εβδομάδα», όπου εορτάζονται η ελληνική γλώσσα και η ιστορία, επιφανείς ομογενείς, οι διαχρονικές σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ, κτλ.).

Οι Ιρλανδοαμερικανοί έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο, προγραμματίζοντας όλες τις εκδηλώσεις τους γύρω από την εορτή του Αγίου Πατρικίου στα μέσα Μαρτίου (ασχέτως καιρικών συνθηκών), ενώ τώρα τελευταία, προωθείται με επιτυχία ο ασιατικός πολιτισμός διαμέσου ποικίλων ετησίων εκδηλώσεων για την κινεζική πρωτοχρονιά. Επίσης, υπάρχουν και άλλες εθνικές και φυλετικές ομάδες που κατόρθωσαν να επιβάλουν τον εορτασμό της κληρονομιάς και πολιτιστικής συνεισφοράς τους για ακόμη μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα (οι Λατινοαμερικανοί αναγνωρίζονται δημοσίως από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ ο Φεβρουάριος έχει οριστεί ως ο μήνας που τιμάται η αφρικανοαμερικανική ιστορία).

Θα ήλπιζε κανείς ότι οι ηγέτες της Ομογένειας και οι διοργανώτριες αρχές υπεύθυνες για τις εκδηλώσεις προς τιμήν της 25ης Μαρτίου θα έθεταν παρόμοιους υψηλούς στόχους και θα σχεδίαζαν τουλάχιστον έναν οδικό χάρτη για το πώς θα πετύχουν τους στόχους αυτούς. Πολλές φορές, όμως, εστιάζοντας στα θέματα γύρω από τα οποία ξεσπούν εσωτερικές διαμάχες (π.χ. οι προτεινόμενες αλλαγές για το συνταγμάτιο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ή παιγνίδια εξουσίας που διαδραματίζονται μέσα σε συλλόγους και ομοσπονδίες), δημιουργείται αμφιβολία ως προς τις προθέσεις και την επιτελική σκέψη της ηγεσίας. Οι διαμάχες μπορεί να αποβαίνουν εποικοδομητικές όταν οι άνθρωποι διαφωνούν για αξίες και ιδέες που ξεπερνούν τις προσωπικές φιλοδοξίες και τα συμφέροντά τους. Διαφορετικά, η διχόνοια που δημιουργείται καθίσταται εκφυλιστική και εμποδίζει την επίτευξη οποιασδήποτε προόδου.

Στα επόμενα χρόνια, ας εργαστούμε ώστε να διεξαχθεί σε ευρύτερο επίπεδο ο αναγκαίος διάλογος και σχεδιασμός για να αναβαθμιστούν οι εκδηλώσεις και παρελάσεις για την Ελληνική Παλιγγενεσία και να αποκτήσουν χαρακτήρα «πολλαπλασιαστή ισχύος» που μπορεί να αυξήσει την επιρροή και τον αντίκτυπο της Ομογένειας μέσα στην αμερικανική κοινωνία. Ειδάλλως, οι παρελάσεις θα χάσουν τη δυναμική τους και κάποια στιγμή θα διαλυθούν, παραχωρώντας τη θέση τους ως δεύτερη τη τάξει σημαντικότερη συλλογική δραστηριότητα της Ομογένειας στα ελληνικά φεστιβάλ. Αυτό όμως θίγει άλλο ένα θέμα που χρήζει σοβαρού επανασχεδιασμού για να αποκτήσει νόημα και να μεγιστοποιηθεί η προοπτική του στον 21ο αιώνα.

 

Twitter @CTripoulas

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την Αθήνα που σηκώθηκε το πρωί με έναν υπέροχο ήλιο να την ζεσταίνει με 73-75 βαθμούς, αλλά και τις πρώτες ρίπες του έτους από αφρικανική σκόνη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ