x
 

Σχόλιο Η. Α. Διαματάρη

«Εθνικός Κήρυκας», 107 χρόνια Ιστορίας και ένα πολύ λαμπρό μέλλον

Σε έναν Κόσμο που φαινομενικά αλλάζει ολοένα και περισσότερο σε καθημερινή βάση, τα τελευταία 107 χρόνια ένα πράγμα έχει παραμείνει σταθερό – είναι ο «Εθνικός Κήρυξ» που μεταδίδει καθημερινά τις ειδήσεις που έχουν σημασία για τους αναγνώστες του. Ο «Εθνικός Κήρυξ» ιδρύθηκε το 1915 για να υποστηρίξει τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος ήταν μέλος της Διασποράς, λόγω του ότι όταν γεννήθηκε η Κρήτη δεν είχε γίνει ακόμη μέρος της Ελλάδας.

Από τότε, πόλεμοι, λιμοί, φυσικές καταστροφές και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί έχει λάβει χώρα και όμως είμαστε εδώ, 107 χρόνια μετά, ακόμα μαζί. Το αίσθημα ευθύνης και δέσμευσης απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινότητας παγκοσμίως είναι αισθητό σήμερα περισσότερο από ποτέ. Ολοι εμείς ως Ελληνες κουβαλάμε το ιστορικό βάρος των προγόνων μας λόγω του μεγαλείου των επιτευγμάτων τους. Οι Ελληνες μακριά από τις ελληνικές ακτές έχουν κάνει θαύματα και έχουν αλλάξει τον Κόσμο τα τελευταία 107 χρόνια, και όλα αυτά τα εκπληκτικά ένδοξα επιτεύγματα μπορούν να διαβαστούν στο αρχείο του «Εθνικού Κήρυκα». Το να έχεις την τιμή να είσαι ο ιστορικός κατάλογος των Ελλήνων της Διασποράς δεν είναι κάτι δεδομένο, απαιτεί δέσμευση από το προσωπικό της εφημερίδας, τις οικογένειές τους, ενθουσιώδεις και απαιτητικούς αναγνώστες και υποστηρικτικούς διαφημιστές. Σε όλους όσοι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, μπορώ μόνο να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Είμαι τόσο περήφανος για τη δουλειά που γίνεται σε καθημερινή βάση εδώ στην εφημερίδα και ελπίζω να κάνουμε εσάς, τους αναγνώστες μας, περήφανους για την εφημερίδα σας. Για μια ελληνόφωνη εφημερίδα με τα κεντρικά της γραφεία στη Νέα Υόρκη, που όχι μόνο επιβιώνει αλλά ευδοκιμεί για 107 χρόνια, αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από θαύμα. Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη για τη σκληρή δουλειά και τις θυσίες που έκαναν όλοι όσοι ήταν στη θέση μου ως εκδότες και διευθυντές πριν από εμένα, και θα ήθελα να αναγνωρίσω τον μακροβιότερο εκδότη και διευθυντή στην ιστορία της εφημερίδας μας, τον Αντώνη Διαματάρη. Είχα την τύχη να μεγαλώσω στο σπίτι της Λίτσας και του Αντώνη Διαματάρη όπου, χωρίς να το ξέρω, εκπαιδεύτηκα για τη θέση που βρίσκομαι σήμερα ακούγοντας κουβέντες στο τραπέζι. Είχα επίσης μια αδελφή-πρότυπο, την Βανέσσα, που όπως όλοι έχετε δει έχει ανεβάσει την αγγλική έκδοση της εφημερίδας μας σε άλλο επίπεδο. Η θεία μου η Βέτα, με την οποία δεν έχω αμφιβολία ότι πολλοί από εσάς έχετε επικοινωνήσει τηλεφωνικά, συνεχίζει ακούραστα να φέρνει διαφημίσεις στην εφημερίδα μας, να συνδέεται με επιχειρήσεις και ιδιώτες και να απολαμβάνει απόλυτα αυτές τις επαφές.

Τίποτα από όλα αυτά φυσικά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη γενναιότητα και το όραμα του Πέτρου Τατάνη, του ιδρυτή της εφημερίδας μας και την αφοσίωση των ταλαντούχων συναδέλφων μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, την Κύπρο και σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται να κρατήσουν αυτό το όραμα ζωντανό. Για εσάς, τους αναγνώστες μας, πριν από τρία χρόνια, το 2019, όταν η αδελφή μου και εγώ αναλάβαμε τις εφημερίδες μας, δεσμευτήκαμε να τιμήσουμε το παρελθόν μας, να βελτιώσουμε το παρόν και να ονειρευόμαστε το μέλλον. Τρία χρόνια αργότερα, οι εφημερίδες μας εισήλθαν επιτέλους στην ψηφιακή εποχή με δύο ολοκαίνουργιες ιστοσελίδες, αυξημένες παρουσίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυξημένο περιεχόμενο βίντεο.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεχή εμπιστοσύνη, τις συνδρομές, τις διαφημίσεις και την υποστήριξή σας. Είναι τιμή μας να σας υπηρετούμε και να υπηρετούμε τον Ελληνισμό όπου κι αν βρίσκεται.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, είμαι πεπεισμένος ότι τα καλύτερα έρχονται. Χρόνια Πολλά στον «Εθνικό Κήρυκά» μας, και στα επόμενα 107 χρόνια!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεχειλίζει από ευγνωμοσύνη η καρδιά μου καθώς φυλλομετρώ την σημερινή μας  ιστορική χριστουγεννιάτικη έκδοση.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ