x
 

Κοινωνία

Ετοιμοι για απεργία οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία

12 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΤΙΤΡΟΪΤ. Περίπου 146.000 εργαζόμενοι στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία πρόκειται να προχωρήσουν σε απεργία αυτή την εβδομάδα εάν η General Motors, η Ford και η Stellantis δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους για μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς και την αποκατάσταση των παραχωρήσεων που έκαναν οι εργαζόμενοι πριν από χρόνια, όταν οι εταιρείες αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.

Ο Σον Φάιν (Shawn Fain), ο μαχητικός πρόεδρος του συνδικάτου «United Auto Workers», έχει απειλήσει να χτυπήσει οποιαδήποτε από τις τρεις εταιρείες που δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τη στιγμή που λήγει η σύμβασή του με το σωματείο στις 11:59 μ.μ. Ανατολική ώρα, την Πέμπτη.

Και οι δύο πλευρές άρχισαν να ανταλλάσσουν προτάσεις μισθών και παροχών την περασμένη εβδομάδα. Αν και φαίνεται να έχει σημειωθεί κάποια σταδιακή πρόοδος, μια τελική συμφωνία θα μπορούσε να έρθει πολύ αργά για να αποφευχθούν οι αποχωρήσεις από τους εργαζόμενους της UAW σε εργοστάσια σε πολλές πολιτείες. Οποιαδήποτε απεργία θα προκαλούσε πιθανώς σημαντικές διακοπές στην παραγωγή αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το συνδικάτο (UAW) ζήτησε αυξήσεις κατά 46% γενικά στους μισθούς σε διάστημα τεσσάρων ετών – μια αύξηση που θα ανέβαζε έναν εργαζόμενο σε εργοστάσιο συναρμολόγησης κορυφαίας κλίμακας από $32 την ώρα τώρα σε περίπου $47. Επιπλέον, απαίτησε τον τερματισμό των διαφορετικών βαθμίδων μισθών για θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο. Εβδομάδα 32 ωρών με αμοιβή 40 ωρών εργασίας. Την αποκατάσταση των παραδοσιακών συντάξεων καθορισμένων παροχών για νέες προσλήψεις που λαμβάνουν πλέον συνταξιοδοτικά προγράμματα τύπου 401(k)·και επιστροφή των αυξήσεων του κόστους ζωής, μεταξύ άλλων παροχών.

Ισως το πιο σημαντικό για το σωματείο είναι ότι επιτράπηκε να εκπροσωπεί εργαζομένους σε 10 εργοστάσια μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, τα περισσότερα από τα οποία κατασκευάζονται από κοινοπραξίες μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανιών και Νοτιοκορεατών κατασκευαστών μπαταριών. Το συνδικάτο θέλει αυτά τα εργοστάσια να λαμβάνουν κορυφαίους μισθούς UAW. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που πλέον κατασκευάζουν εξαρτήματα για κινητήρες εσωτερικής καύσης θα χρειαστούν ένα μέρος για να εργαστούν καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία μεταβαίνει ολοένα και περισσότερο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Μια προσφορά συμβολαίου από τη Ford πρότεινε μια σωρευτική αύξηση μισθού 10% κατά τη διάρκεια της τετραετούς σύμβασης, συν αρκετές εφάπαξ πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων $6.000 για την κάλυψη του πληθωρισμού. Η GM έχει προσφέρει και 10% με παρόμοια εφάπαξ. Η Stellantis (πρώην Fiat Chrysler) προσέφερε αυξήσεις μισθών 14,5% σε τέσσερα χρόνια, χωρίς εφάπαξ στο πακέτο μισθών. Αλλά πρότεινε εφάπαξ ποσά για την κάλυψη του πληθωρισμού.

Ολες προσέφεραν μπόνους επικύρωσης συμβολαίου, αλλά απέρριψαν τη συντομευμένη εβδομάδα εργασίας που ζήτησε το συνδικάτο. Σύμφωνα με την πρότασή της, η Ford είπε ότι υπολόγισε ότι η μέση ετήσια αμοιβή, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και των εφάπαξ μπόνους, θα αυξηθεί από έναν μέσο όρο $78.000 ετησίως πέρυσι σε περισσότερα από $92.000 τον πρώτο χρόνο ενός νέου συμβολαίου.

Οι εταιρείες απέρριψαν τα αιτήματα του συνδικάτου ως πολύ δαπανηρά. Το επιχείρημα των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι ότι θα απορροφήσουν τεράστιες κεφαλαιουχικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια για να συνεχίσουν να κατασκευάζουν οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουν ηλεκτρικά οχήματα και κατασκευάζουν εργοστάσια μπαταριών και συναρμολόγησης για το μέλλον.

Το συνδικάτο και οι εταιρείες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται αντιπροσφορές μισθών και παροχών και πιθανότατα θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι την εργάσιμη εβδομάδα πριν από την προθεσμία της απεργίας το βράδυ της Πέμπτης. «Τα πράγματα κινούνται, αλλά προχωρούν πολύ αργά και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε σε τέσσερις ημέρες», είπε ο Φάιν σε ένα βίντεο την Κυριακή το βράδυ.

Στα τέλη Αυγούστου, οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν συνολικά αρκετά οχήματα για να διαρκέσουν 70 ημέρες απεργίας. Μετά από αυτό, θα λιγόστευαν. Οι αγοραστές που χρειάζονται οχήματα πιθανότατα θα πήγαιναν σε ανταγωνιστές που δεν είναι συνδικαλιστές, οι οποίοι θα μπορούσαν να τους χρεώσουν περισσότερο. Τα οχήματα είναι ήδη σπάνια σε σύγκριση με τα χρόνια πριν από την πανδημία, η οποία οδήγησε στην παγκόσμια έλλειψη τσιπ υπολογιστών που παρέσυρε τα εργοστάσια αυτοκινήτων.

Στο ερώτημα αν μία απεργία θα βλάψει την Οικονομία η απάντηση είναι «ναι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τραγωδία στην άσφαλτο στην κομητεία του Όραντζ, όπου ένα λεωφορείο, το οποίο μετέφερε μια μαθητική χορωδία από Λύκειο στην περιοχή του Λονγκ Άιλαντ, εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα ένα άτομο να χάσει την ζωή του και 46 να τραυματιστούν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ