x
 

Πολιτική

Eτοιμος να πάει ταμείο είναι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το ανατολίτικο παζάρι, που επέβαλε η κατοχική Τουρκία στο ΝΑΤΟ για να συναινέσει στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία, δεν είναι απλώς τερτίπια του Ερντογάν.

Πρόκειται για «ευκαιρία», που αξιοποιεί ο Τούρκος Πρόεδρος για να ικανοποιήσει διαχρονικές και νέες αξιώσεις του και προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινούνται οι νατοϊκοί. Να βρουν, δηλαδή, τρόπους να ικανοποιήσουν κάποια από τα τουρκικά αιτήματα. Και θα βρουν διέξοδο, αν και δυσφορούν με τη στάση της Άγκυρας, καθώς μεταξύ άλλων φοβούνται να μην ισχύσει αυτό που οι περισσότεροι υποψιάζονται, ότι ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης μπορεί να παίζει ρόλο «Δούρειου Ίππου» του Πούτιν στο ΝΑΤΟ.

Είναι ξεκάθαρο πως η γκάμα των θεμάτων που θέτει η Άγκυρα είναι μεγάλη, γνωρίζει πως δεν θα ικανοποιηθεί σε όλα, αλλά θα επιμένει για να εξασφαλίσει όσο πιο πολλά γίνεται. Το έπραξε και στο παρελθόν, το κάνει πάντα και έχει κέρδος. Αυτή πάει στο ταμείο για να εισπράξει και το ζητούμενο είναι ποιος ή ποιοι θα πληρώσουν τα σπασμένα.

Το θέμα που προτάσσεται από τουρκικής πλευράς σε σχέση με την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία αφορά τους Κούρδους. Στόχος να σταματήσει κάθε συνεργασία με το Κουρδικό Κίνημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από την κατοχική Τουρκία ως τρομοκρατικό, ενώ ισχυρίζεται πως συνιστά απειλή προς την ασφάλεια της χώρας. Στα πλαίσια αυτά ζητούν να διακοπούν οι σχέσεις με το ΡΚΚ και κάθε ενίσχυση των κουρδικών ομάδων σε Ιράκ και Συρία (στρατιωτική και πολιτική). Παρά το γεγονός ότι σε κράτη, όπως η Φινλανδία και η Σουηδία, στα οποία λειτουργεί πλήρως η δημοκρατία, τέτοιοι περιορισμοί δεν μπορούν να γίνουν από τις κοινωνίες τους αποδεκτοί, ωστόσο, παρακολουθήσαμε τις δύο χώρες να στέλνουν αποστολές στην Άγκυρα για να εξηγήσουν τις θέσεις τους σε σχέση με την ανάγκη ένταξης στο ΝΑΤΟ και να συζητήσουν τις «τουρκικές ανησυχίες».

Είναι σαφές πως η Τουρκία δεν περιορίζεται στο Κουρδικό. Όπως έχει σημειωθεί, έχει μακρύ κατάλογο και μεγάλη ατζέντα.

· Από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αυτό που εκτιμάται ότι θα επιδιωχθεί είναι πρόοδος στην Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας-Ε.Ε. Πρόκειται για ένα θέμα, που εξαρτάται και από την Κυπριακή Δημοκρατία και το οποίο θέλει διακαώς η Άγκυρα γιατί θα έχει και οικονομικά οφέλη. Στις Βρυξέλλες, πάντα θεωρούσαν πως θα έπρεπε να συντηρηθεί ο διάλογος για να έχουν κοντά την Τουρκία και υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης.

· Από τους Αμερικανούς η ατζέντα είναι πιο μεγάλη. Είναι σαφές πως θέλει να ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα προηγμένων αεροσκαφών F-35. Ο αποκλεισμός της, ως γνωστόν, έγινε μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Παράλληλα, έχει ανοίξει και η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16, όπως και αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει, όμως, η τελική απόφαση εξαρτάται από το Κογκρέσο. Και εκεί, όπως παραδέχθηκε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα έχει να αντιμετωπίσει ένα βουνό δυσκολίες και αντιδράσεις.

Σε σχέση με τα ενεργειακά, η Άγκυρα θεωρεί πως έχει καταφέρει, με αμερικανική βοήθεια, να τουμπάρει την κατασκευή του αγωγού EastMed. Πρόκειται για τη γνωστή αμερικανική παρέμβαση εξουδετέρωσης του σχεδίου, που όπως αποδεικνύεται με βάση πληροφορίες, έγινε ως δώρο προς την Άγκυρα. Παράλληλα, η Τουρκία ζητά να είναι μέρος του ενεργειακού σχεδιασμού στην Ανατολική Μεσόγειο, προτάσσοντας κυρίως το θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη. Το θέμα τίθεται την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι παίκτες της περιοχής καλοβλέπουν τη λύση της Αιγύπτου. Πληροφορίες αναφέρουν πως σύμβουλοι του Ερντογάν και αξιωματούχοι του τουρκικού ΥΠΕΞ επαναφέρουν το θέμα του αγωγού και το συνδέουν με τις ευρύτερες εξελίξεις και πρωτίστως με τον ρόλο της κατοχικής Τουρκίας στο Ουκρανικό. Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο θα επιμένουν.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό οι αξιώσεις αφορούν τα ενεργειακά. Στο Κυπριακό δεν υπάρχει κινητικότητα και δεν αναμένεται να σημειωθεί μέχρι τις εκλογές του 2023. Σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Ερντογάν έχει εξαγγείλει μια κίνηση, που θα καθιστά την Τουρκία μεγαλύτερη και εδαφικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει σε εκδήλωση για τα 20χρονα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς αυτό αφορά στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την 1η Μαΐου 2004.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ