x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ετσι έδιωξε ο Καντώνης τους μόνιμους καθηγητές της Σχολής και του Κολεγίου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πριν τρία χρόνια σχεδόν και συγκεκριμένα στις 11 Αυγούστου του 2020 παίχτηκε ένα δράμα στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, με τον αναπάντεχο εκδιωγμό έξι καθηγητών με ακαδημαϊκή και θεσμική μονιμότητα, η οποία προστατεύεται από τους νόμους της πολιτείας της Μασαχουσέτης και γενικότερα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι εκδιωχθέντες μόνιμοι καθηγητές, με διδασκαλία και υπηρεσία πολλών ετών έκαστος, στη Σχολή και στο Ελληνικό Κολέγιο, ήταν οι εξής: Δρ Εύη Ζαχαριάδη-Χόλμπεργκ, Δρ Αριστοτέλης Μιχόπουλος, πρωτοπρεσβύτερος Δρ Γεώργιος Δράγας, πρωτοπρεσβύτερος Δρ Εμμανουήλ Κλάψης, Δρ. Ελεν Λανζάνο (Ellen Lanzano) και Δρ Αλις Μάκινταϊρ (Alice McIntryre).

Η αποπομπή τους έγινε ως εξής: Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής Γεώργιος Καντώνης κάλεσε τον καθένα χωριστά και τους είπε ότι απολύονται, η υπηρεσία τους τελειώνει, ενώ τους δόθηκε προθεσμία μόλις λίγων ημερών να αδειάσουν τα γραφεία τους από τα βιβλία τους και άλλα ακαδημαϊκά είδη που είχε ο καθένας τους και να εξαφανιστούν από τη Σχολή.

Ο πρωτοπρεσβύτερος καθηγητής Γεώργιος Δράγας, με τον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης Χρυσόστομο Σταμούλη και την πρεσβυτέρα Ασημίνα Δράγα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΊΟ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο Καντώνης επικαλέστηκε λόγους οικονομικής κρίσης ή όπως λέγεται στην αγγλική γλώσσα –financial exigency– προκειμένου να αποφύγει τυχόν αντιδράσεις ή και νομικές επιπλοκές και περιπέτειες στις οποίες, όπως θα δούμε πιο κάτω και όπως έχει ήδη αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας», έχει εμπλακεί η Σχολή.

Εν προκειμένω υπάρχουν δύο ενδιαφέροντα στοιχεία: Από τους έξι εκδιωχθέντες μόνιμους καθηγητές οι τέσσερις ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της ελληνικής γλώσσας και του Ελληνισμού γενικότερα και μάλιστα όλοι τους γεννηθέντες στην Ελλάδα, ο π. Κλάψης, ο π. Δράγας, ενώ η Δρ Εύη Ζαχαριάδη Χόλμπεργκ ήταν καθηγήτρια της ελληνικής γλώσσας και Ελληνικών Σπουδών, καθώς επίσης και ο Δρ Αριστοτέλης Μιχόπουλος. Οι άλλες δύο καθηγήτριες Δρ. Ελεν Λανζάνο (Ellen Lanzano) και Δρ Αλις Μάκινταϊρ (Alice McIntryre) δίδασκαν Αγγλικά και Παιδαγωγικά στο Κολέγιο.

Οι δύο ιερωμένοι καθηγητές, ο π. Γεώργιος Δράγας της Πατρολογίας και ο π. Εμμανουήλ Κλάψης της Συστηματικής Θεολογίας και Εκκλησιολογίας, αναγνωρισμένοι αμφότεροι από τον Θεολογικό Κόσμο της Ορθοδοξίας, τα εν Ελλάδι πανεπιστήμια, αλλά και Διαχριστιανικώς ήταν στενοί συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τους Θεολογικούς Διορθόδοξους και Διαχριστιανικούς Διαλόγους, στις συνεδριάσεις του Παγκοσμίου των Εκκλησιών και στενοί φίλοι επί πολλά χρόνια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ολα αυτά τα τρία χρόνια, μέχρι στιγμής ουδείς εκ Φαναρίου ενδιαφέρθηκε, ούτε επικοινώνησε μαζί τους, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του κ. Βαρθολομαίου.

Πληροφορίες εκ των έσω της Σχολής και της Αρχιεπισκοπής αναφέρουν ότι ο Καντώνης δεν προέβη στην ενέργειά του αυτή εξ ιδίων του, αλλά με τη συναίνεση και κάλυψη του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ο οποίος είναι πρόεδρος της Εφορείας, αλλά και με την κάλυψη της Εφορείας. Επισημαίνεται πως όταν ο π. Κλάψης ήταν κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής το 2003, είχε προσκαλέσει τον τότε Διάκονο Ελπιδοφόρο Λαμπρυνιάδη, να διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή, τον περιέβαλε με αγάπη και φροντίδα και μάλιστα του είχε παραχωρήσει και το γραφείο του.

Η καθηγήτρια Εύη Ζαχαριάδη-Χόλμπεργκ η οποία δίδαξε επί πολλά έτη στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”

Ο Καντώνης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους καθηγητές στους οποίους ανακοίνωσε την απόλυσή τους για λόγους «οικονομικούς» (financial exigency) όπως ισχυρίστηκε, τους έστειλε γραπτώς την ίδια μέρα 11 Αυγούστου του 2020 τόσο με e-mail, όσο και ταχυδρομικώς, επτασέλιδο έγγραφο με την ένδειξη «απόρρητο», το οποίο ονόμασε «Συμφωνία Χωρισμού και Ελευθέρωσης» (Separation Agreement and Release).

Στο έγγραφο αυτό του «χωρισμού» ο Καντώνης έγραψε, ανάμεσα στα άλλα, και τα εξής: «Αγαπητέ ….Σας ευχαριστώ για την υπηρεσία μέχρι σήμερα στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού από τη θέση του καθηγητή. Λόγω Οικονομικής Δυσχέρειας (Dueto Financial Exigency) το Κολέγιο τερματίζει την εργασία σας. Ο σκοπός της παρούσας συμφωνίας είναι η δημιουργία μιας φιλικής διευθέτησης για τον τερματισμό του διορισμού σας με το Κολέγιο, να απαλλάξετε το Κολέγιο από οποιεσδήποτε αξιώσεις σας».

Τους έγραψε επίσης πως «η απόλυσή σας ισχύει από σήμερα 11 Αυγούστου 2020» και αναφέρει την καταβολή των οφειλόμενων αμοιβών, τονίζοντας ότι «το Κολέγιο θα καταβάλλει το ποσό ….μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, εάν και εφόσον συμφωνήσετε και υπογράψετε το Συμφωνητικό». Ο Καντώνης προσπάθησε με το έγγραφο αυτό να τους δεσμεύσει να μην μιλήσουν ή να δώσουν πληροφορίες.

Παράλληλα, ο Καντώνης ανέθεσε την υπόθεση στον David Volz, Human Resourses Director, ο οποίος την επόμενη μέρα, στις 12 Αυγούστου 2020, έστειλε επιστολή στους εκδιωχθέντες καθηγητές. Ανάμεσα στα άλλα, τους έγραψε πως «απαιτείται να βγάλετε όλα τα προσωπικά σας είδη από το γραφείο σας μέχρι τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020 και να παραδώσετε τα κλειδιά και ό,τι είναι περιουσία της Σχολής».

Ο πρωτοπρεσβύτερος καθηγητής Εμμανουήλ Κλάψης με τον αείμνηστο Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”

Η κίνηση αυτή του Καντώνη, ο οποίος φυσικά βρισκόταν σε συστοίχηση με τον Ελπιδοφόρο και την Εφορεία, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στους καθηγητές. Δύο εξ’ αυτών, η καθηγήτρια Εύη Ζαχαριάδη – Χόλμπεργκ και ο π. Εμμανουήλ Κλάψης αρνήθηκαν να υπογράψουν το συμφωνητικό του Καντώνη και υπέβαλαν μήνυση καθότι ως ελέχθη πιο πάνω είχαν αποκτήσει μονιμότητα με όλες τις νόμιμες και προβλεπόμενες ακαδημαϊκές διαδικασίες. Ο π. Γεώργιος Δράγας, πείσθηκε από τον Ελπιδοφόρο και τον Καντώνη να μην καταφύγει στα Δικαστήρια δίνοντάς του υποσχέσεις περί ανακηρύξεώς του σε διακεκριμένο καθηγητή, για διαλέξεις και αξιοποίηση της προσωπικής του βιβλιοθήκης, πλην όμως τίποτε από αυτά δεν έγινε. Οι υπόλοιποι εκδιωχθέντες απλώς έφυγαν.

Από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυκας» η Σχολή καταβάλλει χιλιάδες δολάρια να αντιπαλαίει τους απολυθέντες καθηγητές, ενώ το Δικαστήριο αρνήθηκε να απορρίψει τις μηνύσεις των καθηγητών και το θέμα οδεύει σε δίκη με όλα όσα συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Επισημαίνεται ότι ενώ ο Καντώνης επικαλείτο οικονομική δυσχέρεια –financial exigency– ως πρόφαση για τον εκδιωγμό των καθηγητών, λίγους μήνες αργότερα προέβη σε νέες προσλήψεις καθηγητών, όπως λόγου χάρη του ιερέα Γεωργίου Παρσένιου για την κοσμητεία της Σχολής και την καθηγεσία με αυτόματη μονιμότητα της Καινής Διαθήκης. Οχι μόνο προσλήφθηκε ο ίδιος αλλά και η σύζυγός του ως εκτελεστική βοηθός του Καντώνη, η οποία πριν λίγο καιρό μετατέθηκε σε άλλο τμήμα χωρίς να γίνουν γνωστοί οι λόγοι της μετάθεσής της.

Αμφότεροι Καντώνης και Παρσένιος παραιτήθηκαν από την προεδρία και την κοσμητεία, αντίστοιχα, επικαλεσθέντες «λόγους υγείας», ενώ ο Παρσένιος διορίσθηκε στην προϊσταμενία της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Λέξινγκτον Μασαχουσέτης.

Το 2020 η Ελλάδα έδωσε στη Σχολή χορηγία ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή δύο εκατομμυρίων τριακοσίων τριάντα οκτώ χιλιάδων δολαρίων για την προαγωγή της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας και της Ελληνικότητας εν γένει. Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Καντώνης στις 19 Μαρτίου του 2021 και απαντώντας στην ερώτηση «πώς η Σχολή αξιοποιεί τα δύο εκατομμύρια ευρώ που της δώρισε η Ελλάδα», είχε πει πως «είμαστε ευγνώμονες σε μέγιστο βαθμό στην Ελληνική Δημοκρατία, που αναγνώρισε τη σημασία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού για τη διατήρηση και προβολή του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες τόσο στον Αρχιεπίσκοπό μας όσο και στον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Μητσοτάκη για την πραγματοποίηση αυτής της χορηγίας. Το δωρηθέν ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ ή των $2.338.000 χρησιμοποιήθηκε ως εξής: $2.300.000 δολάρια δόθηκαν για την απομείωση του χρέους, που ήταν η πλέον κρίσιμη ανάγκη της Σχολής και $88.000 δολάρια δόθηκαν για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων προβολής του Ελληνισμού, υποστηριζόμενων οικονομικά από τη Σχολή στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο».

Επισημαίνεται ότι ο Καντώνης συνέβαλε στην αναπαλαίωση και στελέχωση του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, με το οποίο απόκτησε μία ιδιαίτερη εγγύτητα και συνάφεια, παρευρισκόμενος συχνά στις εκδηλώσεις του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ