x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευεργετική για τους ζώντες η Ημέρα Μνημοσύνης ή Memorial Day

Είναι μεγάλη και ιερή ημέρα η Δευτέρα 30 Μαΐου που μας έρχεται. Είναι ημέρα μνημοσύνης ή Memorial Day όπως είναι ευρύτερα γνωστή. Είναι ημέρα μνήμης, μνημόσυνων και μνημοσύνης προς τιμή των νεκρών όλων των χρόνων, των ηλικιών και των περιστάσεων που έχει θεσπίσει το αμερικανικό έθνος, κατά την οποία οι αγαπημένοι νεκροί μένουν ζωντανοί επειδή ακριβώς η ημέρα αυτή είναι μία έμπρακτη αντίσταση στη λησμοσύνη. Κι η αλήθεια είναι πως πεθαίνει κάποιος όταν λησμονείται.

Συνάμα είναι και η άτυπη αρχή του καλοκαιριού, κι ο ήλιος θα φωτίσει την πλάση γιατί θέλει να φωτίσει και να θερμάνει και τοις εν τοις μνήμασι. Είναι ημέρα αργίας και σε κάποιες περιπτώσεις ημιαργίας. Τα κοιμητήρια, οι απέραντες αυτές νεκροπόλεις θα γεμίσουν από επισκέπτες και τα μνήματα θα γεμίσουν σημαίες και λουλούδια, πράξη κοινωνίας και επικοινωνίας ζώντων και τετελειωμένων, όπως είναι κατά κάποιο τρόπο για την Ελληνορθόδοξη Παράδοση τα κόλλυβα.

Μέρα μνημοσύνης σαν κι αυτή, οι νεκροί ξαναζωντανεύουν στις σκέψεις και στις καρδιές όλων μας. Και να μην ξεχνούμε πως στην παράδοση τη δική μας, εννοώ της Ελληνοορθοδοξίας, ημέρες μνημοσύνης και μνημόσυνων είναι τα Ψυχοσάββατα, αλλά και γενικότερα το Σάββατο είναι ημέρα αφιερωμένη στους νεκρούς. Φυσικά ζώντας σε τούτη τη μεγάλη και φιλόξενη πατρίδα οφείλουμε να τιμήσουμε και τούτη την ημέρα και γιορτή και όλους εκείνους οι οποίοι βρίσκονται στη γειτονιά των αγγέλων, από την οποία μας χαμογελούν και μας ευχαριστούν που δεν τους λησμονούμε.

Κι είναι αλήθεια πως πεθαίνουν όσοι ξεχνιούνται, ενώ η θύμηση είναι ο απέθαντος δεσμός ο οποίος διατηρεί την κοινωνία και επικοινωνία ημών που βρισκόμαστε ακόμα «επί γης», με εκείνους οι οποίοι βρίσκονται «υπό γη», δηλαδή έχουν εξέλθει από χρόνο.

Η μνήμη και η θύμησή τους διατηρεί την «μεταξύ μας» σχέση σε διαφορετική, ωστόσο, δομή και με αλλιώτικο «τρόπο». Τα πρόσωπα εκείνα που πριν λίγο ήταν μαζί μας ως φυσικές παρουσίες με όλες τις εκφράσεις και εκφάνσεις της ζωής και σήμερα υπάρχουν «εν ετέρα μορφή».

Κι ακόμα είναι μια υπενθύμιση για μας τους επιζώντες πως η κλεψύδρα του χρόνου μας τελεύει όλο και πιο πολύ και κάθε μέρα που περνά ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στον τάφο μας, αφού «έσχατος εχθρός» όλων μας είναι ο θάνατος όπως στοχάσθηκε ο Απ. Παύλος. Ο θάνατος είναι η ακραία κοινή μας τραγικότητα, η οποία είναι τόσο πραγματική, όσο πραγματική είναι και η ζωή. Η αίσθηση του θανάτου είναι και ευεργετική υπόθεση για τον καθένα μας επειδή ακριβώς μάς φέρνει αντιμέτωπους με την πραγματικότητά μας, αρκεί να μην ξεχνούμε πως είμαστε στιγμιαίες αιωνιότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να γίνουν το αργότερο μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού του 2023, όταν δηλαδή και ολοκληρώνεται η θητεία της παρούσας Βουλής.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογοι του ΙΣΝ: Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή από Μητσοτάκη και Τσίπρα για Οικονομία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας