x
 

Πολιτική

Εβραϊκό λόμπι έδρασε στο Βερολίνο για την Κύπρο

28 Ιουλίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Καταλυτικός παράγοντας προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις των Γερμανών σ’ ό,τι αφορά τη δήλωση των «27» για την Τουρκία ήταν το Ισραήλ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου» οι κινήσεις που έγιναν στο παρασκήνιο ήταν στην πράξη ένα εβραϊκό λόμπι στο Βερολίνο που εργάστηκε προς όφελος της Κύπρου.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διήμερο στην Ιερουσαλήμ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνέβαλαν τα μέγιστα ως προς τις προσπάθειες της Λευκωσίας να πετύχει μια ισχυρή δήλωση από τους εταίρους της. Η Γερμανία ήταν μια από τις χώρες που αντιδρούσε με το περιεχόμενο της δήλωσης. Αντιδράσεις που παραμερίστηκαν μετά τις ισραηλινές κινήσεις προς το Βερολίνο.

Από την επίσκεψη Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ και τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και σημαντικούς υπουργούς, ξεχώρισαν τρία θέματα:

Πρώτον, αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, διαπιστώθηκε η ισχυρή βούληση και επιθυμία της νέας ισραηλινής κυβέρνησης όχι απλά για να συνεχίσει η συνεργασία σε όλους τους τομείς αλλά και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Όπως προκύπτει και από τη συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού είναι προτεραιότητα.

Δεύτερον, αναφορικά με τις περιφερειακές εξελίξεις, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ήταν στο επίκεντρο όλων των συναντήσεων στο Ισραήλ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι υπάρχει κοινή ανάγνωση με τη νέα Ισραηλινή Κυβέρνηση αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις και τους στόχους της Τουρκίας που επηρεάζουν αρνητικά και τις δύο χώρες. Η δημόσια τοποθέτηση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ για την ανησυχία που έχει το Ισραήλ από με τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και η ανάγκη κοινής αντίδρασης, δείχνουν με σαφήνεια πώς το Ισραήλ προσεγγίζει τις εξελίξεις. Ήταν κοινή η πεποίθηση πως θα πρέπει να είναι συλλογική η αντίδραση και αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων μαζί και με αλλά ομονοούντα κράτη στην περιοχή που ανησυχούν από τις τουρκικές κινήσεις.

Τρίτον, το Ισραήλ προσβλέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος-μέλος της ΕΕ για ενίσχυση των σχέσεων της Ένωσης με το Ισραήλ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος θα ζητήσει το συντομότερο δυνατό σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ισραήλ – ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο Συμβούλιο Σύνδεσης έγινε το 2012 κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με ομιχλώδες ακόμη το σκηνικό για το πώς θα κινηθεί στο επικείμενο επόμενο ταξίδι της η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, στην περιοχή, παρασκηνιακά διαπιστώνεται έντονη βρετανική κινητικότητα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ