x
 

Πολιτική

Διαφωνούν με τον Μπάιντεν στον χειρισμό του Ισραήλ, δείχνει δημοσκόπηση

19 Δεκεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν γενικά τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Μπάιντεν χειρίζεται την αιματηρή διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση των «New York Times/Siena College» με τους νεότερους Αμερικανούς να είναι πολύ πιο επικριτικοί από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους τόσο για τη συμπεριφορά του Ισραήλ όσο και για την απάντηση της κυβέρνησης στον πόλεμο στη Γάζα.

(Διαβάστε ακόμα: Το Ισραήλ χτυπά τη Νότια Γάζα και εισβάλλει σε νοσοκομείο)

Οι ψηφοφόροι στέλνουν επίσης αναμφισβήτητα ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθούν για τη χάραξη πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα μπαίνει στον τρίτο μήνα του, με τους Ισραηλινούς να παρασύρονται ακόμα από την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, χιλιάδες θανάτους Παλαιστινίων στη Γάζα και την κυβέρνηση Μπάιντεν να προσπαθεί να πιέσει το Ισραήλ να περιορίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία. Σχεδόν όσοι Αμερικανοί θέλουν το Ισραήλ να συνεχίσει τις επιθέσεις, άλλοι τόσοι θέλουν να σταματήσει τώρα για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες αμάχων.

Αυτή η διάσπαση φαίνεται να αφήνει τον Πρόεδρο με λίγες πολιτικά ευχάριστες επιλογές.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης των «Times/Siena» αποτελούν προμήνυμα όχι μόνο για τον κ. Μπάιντεν καθώς εισέρχεται στο έτος επανεκλογής του 2024, αλλά και για τις μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ του εβραϊκού κράτους και του ισχυρότερου ευεργέτη του, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι διχασμένες απόψεις για τη σύγκρουση μεταξύ των παραδοσιακά δημοκρατικών ομάδων ψηφοφόρων δείχνουν τη συνεχιζόμενη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο κ. Μπάιντεν να κρατήσει μαζί τον συνασπισμό που έχτισε το 2020 – μια πρόκληση που είναι πιθανό να επιμείνει ακόμη και όταν οι οικονομικοί δείκτες γίνονται πιο θετικοί και τα νομικά προβλήματα στροβιλίζονται γύρω από τις προσδοκίες του αντιπάλου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ.

Συνολικά, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι λένε ότι ευνοούν τον κ. Τραμπ έναντι του κ. Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, 46% έναντι 44%. Η βαθμολογία αποδοχής των θέσεων εργασίας του Προέδρου έχει πέσει στο 37 τοις εκατό, δύο μονάδες κάτω από τον Ιούλιο.

Αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το εάν οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν καν. Ενώ είναι ακόμη νωρίς, η κούρσα ανατρέπεται μεταξύ του πιθανού εκλογικού σώματος, με τον κ. Μπάιντεν να προηγείται με δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Οι οικονομικές ανησυχίες παραμένουν πρωταρχικές, με το 34 τοις εκατό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να αναφέρουν ανησυχίες που σχετίζονται με την οικονομία ή τον πληθωρισμό ως το κορυφαίο ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτό είναι χαμηλότερο από 45 τοις εκατό τον Οκτώβριο του 2022, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Οι ψηφοφόροι μεταξύ 18 και 29 ετών, παραδοσιακά Δημοκρατικοί σε μεγάλο βαθμό, αποχωρούν. Σχεδόν τα τρία τέταρτα από αυτούς αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μπάιντεν χειρίζεται τη σύγκρουση στη Γάζα. Και μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, λένε ότι θα ψήφιζαν τον κ. Τραμπ κατά 49% έναντι 43% – τον Ιούλιο, αυτοί οι νέοι ψηφοφόροι στήριξαν τον κ. Μπάιντεν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

«Δεν θέλω να ψηφίσω κάποιον που δεν ευθυγραμμίζεται με τις δικές μου προσωπικές αξίες, όπως ο Μπάιντεν έδειξε ότι δεν είναι όταν πρόκειται για τη Γάζα», είπε ο Κόλιν Λόνερ, ένας 27χρονος μηχανικός λογισμικού στο Σαν Φρανσίσκο. Αλλά, ρώτησε, «ψηφίζω Μπάιντεν ή δεν ψηφίζω καθόλου; Αυτό είναι πραγματικά δύσκολο, γιατί αν δεν ψηφίσω τον Μπάιντεν, ανοίγω την πιθανότητα να κερδίσει ο Τραμπ και πραγματικά δεν το θέλω».

Το εκλογικό σώμα φαίνεται να έχει δύο απόψεις για το τι θα ακολουθήσει, μια κατάπαυση του πυρός ή μια συνεχιζόμενη εκστρατεία κατά της Χαμάς, της οποίας η τρομοκρατική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς και πυροδότησε τη φωτιά.

Δεδομένης της επιλογής μεταξύ δύο τρόπων δράσης, ένα περιορισμένο πλήθος ψηφοφόρων, το 44 τοις εκατό, είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία για να προστατεύσει από απώλειες αμάχων, καθώς έχουν ήδη σκοτωθεί συνολικά σχεδόν 20.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας. Ένας παρόμοιος αριθμός, το 39 τοις εκατό, συμβούλευσε για την αντίθετη πορεία.

Πηγή: «Νew Υork Τimes»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δίκη-ορόσημο του Ντόναλντ Τραμπ εξαρτάται από την κατάθεση ενός μάρτυρα κατηγορίας ο οποίος είπε ψέματα στο εδώλιο και δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς, δήλωσε χθες Τρίτη ένας δικηγόρος υπεράσπισης κατά τη διάρκεια της τελικής αγόρευσης, καθώς πίεζε τους ενόρκους για αθώωση στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον ενός πρώην Αμερικανού προέδρου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ