x
 

Πολιτική

Ευρωπαϊκό πρόβλημα το Κυπριακό, υπενθυμίζει στην ΕΕ ο Χριστοδουλίδης

10 Μαΐου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, τόνισε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σε ομιλία του, στην επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε πως «η Κύπρος δεν διεκδικεί τίποτε λιγότερο από ό,τι απολαμβάνουν οι πολίτες στα υπόλοιπα κράτη μέλη».

Σημείωσε πως η Κύπρος «επενδύει στο ρόλο της Ευρώπης» και πως  η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «το βασικό  στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στο νησί», αλλά και  στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας  στην  περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση,  πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ο χώρος που  προσφέρει τη δυνατότητα στην Κύπρο να διεκδικεί και να αντιμετωπίζει τις όποιες προκλήσεις.

Μηνύματα στήριξης από Φον ντερ Λάιεν-Μέτσολα

Σε βιντεοσκοπημένα μηνύματά τους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, μετέφεραν τη απόλυτη στήριξη των δύο θεσμικών οργάνων αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Στο μήνυμά της, η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Κύπρος βρισκόταν πάντα στην καρδιά της ευρωπαϊκής ιστορίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού και πως πριν από 20 χρόνια επέλεξε επίσης να βρεθεί στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας έκτοτε αλλάξει προς το καλύτερο, «όπως άλλαξε και η ΕΕ χάρη στη συμβολή της Κύπρου».

«Τα τελευταία 20 χρόνια, η Κύπρος έχει καταστεί ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το εμπόριο, τα χρηματοοικονομικά, την ενέργεια, τη ναυτιλία και τις ανθρωπιστικές συνδέσεις μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας», συνέχισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι τον περασμένο μήνα η Κύπρος πρωτοστάτησε στη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, αξιοποιώντας στο έπακρο τη μοναδική γεωγραφική της θέση ως γέφυρα μεταξύ των ηπείρων, καθιστώντας έτσι και την Ευρώπη ισχυρότερη.

Είπε επίσης ότι και η Ευρώπη έχει κάνει την Κύπρο ισχυρότερη, καθώς σε αυτά τα 20 χρόνια η χώρα έχει επωφεληθεί από τη δημιουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας, τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών, την ισχυρότερη προστασία του περιβάλλοντος και την καθαρότερη ενέργεια.

«Ενώσαμε τους πόρους μας για να ξεπεράσουμε κρίσεις όπως η πανδημία και οι δασικές πυρκαγιές. Και η υπόλοιπη ΕΕ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας για την επίλυση του Κυπριακού. Είμαστε καλύτεροι και είμαστε ισχυρότεροι μαζί. Χρόνια πολλά και ζήτω η Ευρώπη», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η κ. Μετσόλα ανέφερε στο μήνυμά της ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με άλλα 9 κράτη πριν από 20 χρόνια ήταν «μια σημαντική στιγμή για την Ευρώπη, μια νίκη για την αλληλεγγύη και την ευρωπαϊκή ενότητα».

«Η βίαια διαίρεση ενός κράτους-μέλους της ΕΕ δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αφορά όλους μας και πρέπει να εργαστούμε από κοινού για την επίλυσή της. Θα στηρίξουμε την Κύπρο για να διασφαλίσουμε ότι το κράτος σας θα επανενωθεί», τόνισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Κινήσεις μετά τη λήξη της αποστολής της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Μαρίας Ανχέλ Ολγκίν Κουεγιάρ, ετοιμάζει η κατοχική Τουρκία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ