x

Οικονομία

Νέο ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, ανήλθε στο 10%

30 Σεπτεμβρίου 2022

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Ο πληθωρισμός στις ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωζώνης έχει ξεπεράσει τα διψήφια ποσοστά, καθώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου εκτοξεύονται στα ύψη, σηματοδοτώντας μια διαφαινόμενη ύφεση τον επερχόμενο χειμώνα για μια από τις μεγαλύτερες Οικονομίες του Πλανήτη, σημειώνει σε δημοσίευμά του το «Associated Press».

Οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν σε ποσοστό ρεκόρ 10% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, από 9,1% ετησίως τον Αύγουστο, ανέφερε την Παρασκευή η Eurostat. Πριν από ένα χρόνο ο πληθωρισμός ήταν μόλις 3,4%.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,1%, ενώ υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ίδιας, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 11,2%.

Οι αυξήσεις των τιμών ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών της αγοράς και βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η τήρηση αρχείων για το ευρώ το 1997. Οι τιμές της Ενέργειας ήταν ο κύριος υπαίτιος, καθώς αυξήθηκαν κατά 40,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού σημείωσαν άλμα 11,8%.

Ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από τις συνεχείς περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τις ελλείψεις στις προμήθειες πρώτων υλών, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία Covid-19.

Εν τω μεταξύ, οι υψηλές τιμές των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, των τροφίμων και των καυσίμων αφήνουν στους καταναλωτές ολοένα και λιγότερα χρήματα για να ξοδέψουν σε άλλα πράγματα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι οικονομολόγοι προβλέπουν ύφεση, ή σοβαρή και μακροχρόνια κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, για το τέλος του τρέχοντος έτους και τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, δεν μπορεί όμως από μόνη της να μειώσει τις τιμές της Ενέργειας.

Η χθεσινή μέτρηση του πληθωρισμού ήταν πιθανό να αποτελέσει θέμα «σοβαρής ανησυχίας» για την ΕΚΤ, δήλωσε η Τζέσικα Χιντς (Jessica Hinds), ανώτερη οικονομολόγος για τα Ευρωπαϊκά στην Capital Economics. Η ίδια δήλωσε ότι το συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς της σε υπερβολικό βαθμό στην επόμενη συνεδρίασή του στις 27 Οκτωβρίου.

Τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν ακριβότερο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να δανείζονται, να επενδύουν και να ξοδεύουν, περιορίζοντας τη ζήτηση για αγαθά και συγκρατώντας έτσι τον πληθωρισμό. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% που θεωρείται ο καλύτερος για την Οικονομία.

Οι Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον Κόσμο αυξάνουν με ταχείς ρυθμούς τα επιτόκια, με πρώτη την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία επιδιώκει να μειώσει τον πληθωρισμό που έφτασε το 8,3% τον Αύγουστο. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει επισκιάσει το 9,9% του Ηνωμένου Βασιλείου που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα.

Πηγές: «Associated Press», «huffingtonpost.gr»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Τιμητικό αφιέρωμα στον Παντελή Βούλγαρη με ρετροσπεκτίβα των ταινιών μυθοπλασίας του, διοργανώνεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 8 με 15 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας