x

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Εξάλειψη της αστυνομικής βίας για μια πιο τέλεια Eνωση

Με ζητωκραυγές ανακούφισης δέχτηκε η Αμερική και ιδιαίτερα οι Αφροαμερικανοί την απόφαση των ορκωτών δικαστών με την οποία καταδίκασαν τον πρώην αστυνομικό για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ (George Floyd) πριν ένα χρόνο.

Και ξέσπασαν σε ζητωκραυγές γιατί, ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία της δολοφονίας ήταν αναμφισβήτητα, αφού καταγράφηκαν σε βίντεο και μπορούσε ο καθένας να τα δει, η απόφαση δεν ήταν καθόλου δεδομένη.

Αυτό αποδεικνύει η ιστορία των αποφάσεων των δικαστηρίων σε υποθέσεις που σχετίζονται με υπερβολική, μη αναγκαία βία, που αρκετά συχνά οδηγεί στον θάνατο Αφροαμερικανών.

Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις αστυνομικής βίας σε βάρος λευκών. Αυτές όμως αποτελούν ένα μικρό ποσοστό σε σύγκριση με τους μαύρους.

Εγινε λοιπόν με ανακούφιση δεκτή η απόφαση του δικαστηρίου. Με ανακούφιση, αλλά και με την ελπίδα ότι αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής.

Οτι οι αστυνομικές Αρχές θα ασκούν σε πολύ πιο μεγάλο βαθμό τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, χωρίς διακρίσεις σε φύλο, φυλή,  χρώμα κ.τ.λ.

Εχω την αίσθηση ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών αδυνατεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, καθότι η ίδια δεν αντιμετωπίζει διακρίσεις και αστυνομική βία.

Ενας βασικός βέβαια λόγος είναι ότι δεν προκαλεί. Οτι δεν αναγκάζει τις αστυνομικές Αρχές να ασχολούνται μαζί τους.

Οτι είναι δηλαδή νόμιμοι πολίτες.

Αλλά και αυτοί που παραβιάζουν τον νόμο αντιμετωπίζονται από την Αστυνομία με μεγαλύτερη κατανόηση και προσοχή.

Δεν είναι παραβάτες του νόμου όλοι οι Αφροαμερικανοί. Ομως όλες οι μελέτες δείχνουν ότι παραβιάζουν το νόμο σε πιο υψηλά ποσοστά από τους λευκούς.

Και πάλι, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αστυνομικοί δικαιολογούνται να χρησιμοποιούν υπερβολική βία, να ενεργούν παράνομα στην αντιμετώπισή τους.

Η κουλτούρα όμως αυτή είναι βαθιά από πολύ παλιά εμπεδωμένη στην κοινωνία και επομένως και στις Αρχές. Θα χρειαστεί λοιπόν καιρός για να αλλάξει.

Για να αντιμετωπίζει τους μαύρους Αμερικανούς γι’ αυτό που είναι: Ως ισότιμους πολίτες της χώρας.

Για να γίνει όμως αυτό θα χρειαστεί εκπαίδευση σε βάθος χρόνου. Θα χρειαστούν κίνητρα. Θα χρειαστεί η τιμωρία, η επιβολή του νόμου στην αντιμετώπιση των αστυνομικών που παρανομούν.

Αναμφίβολα, η θέση των αστυνομικών είναι δύσκολη. Συχνά καλούνται να πάρουν αποφάσεις ζωής ή θανάτου σε δευτερόλεπτα.

Αυτή όμως είναι η φύση της εργασίας τους. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και την εμφύσηση της κατάλληλης νοοτροπίας στην γενικότερη κοινωνία τα κρούσματα βίας, αν δεν εξαλειφθούν τελείως, θα περιοριστούν πολύ.

Η Αμερική, όπως λέγεται συχνά, είναι ένα πείραμα σε διαρκή εξέλιξη.

Εχει κατακτήσει προβλήματα που συχνά θεωρούνται ως άλυτα.

Δεν έχω αμφιβολία ότι με την κατάλληλη πολιτική, τους κατάλληλους νόμους, τα σωστά παραδείγματα και τη σωστή νοοτροπία, θα μπορέσει, εν καιρώ, να αντιμετωπίσει κι αυτό το πρόβλημα.

Και τότε θα έχει πετύχει να γίνει μια πιο τέλεια Ενωση – a more perfect Union.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ελληνική πρωτεύουσα περνά μια περίοδο πολιτικής ηρεμίας και ασφάλειας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Επέστρεψε στις ΗΠΑ η Μπρίτνεϊ Γκράινερ

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ. Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν 10 μήνες αφότου η κράτηση της σταρ του μπάσκετ στη Ρωσία την έκανε την πιο προβεβλημένη Αμερικανίδα που φυλακίστηκε στο εξωτερικό, προκαλώντας πολιτική θύελλα.

Στα γαλανόλευκα το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης για την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής» (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) για να τιμήσει την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής», που διοργανώθηκε σε ειδική τελετή προς τιμήν της χώρας μας σε συνεργασία με την Capital Link στην Νέα Υόρκη.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας