x

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Εξάλειψη της αστυνομικής βίας για μια πιο τέλεια Eνωση

Με ζητωκραυγές ανακούφισης δέχτηκε η Αμερική και ιδιαίτερα οι Αφροαμερικανοί την απόφαση των ορκωτών δικαστών με την οποία καταδίκασαν τον πρώην αστυνομικό για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ (George Floyd) πριν ένα χρόνο.

Και ξέσπασαν σε ζητωκραυγές γιατί, ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία της δολοφονίας ήταν αναμφισβήτητα, αφού καταγράφηκαν σε βίντεο και μπορούσε ο καθένας να τα δει, η απόφαση δεν ήταν καθόλου δεδομένη.

Αυτό αποδεικνύει η ιστορία των αποφάσεων των δικαστηρίων σε υποθέσεις που σχετίζονται με υπερβολική, μη αναγκαία βία, που αρκετά συχνά οδηγεί στον θάνατο Αφροαμερικανών.

Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις αστυνομικής βίας σε βάρος λευκών. Αυτές όμως αποτελούν ένα μικρό ποσοστό σε σύγκριση με τους μαύρους.

Εγινε λοιπόν με ανακούφιση δεκτή η απόφαση του δικαστηρίου. Με ανακούφιση, αλλά και με την ελπίδα ότι αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής.

Οτι οι αστυνομικές Αρχές θα ασκούν σε πολύ πιο μεγάλο βαθμό τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, χωρίς διακρίσεις σε φύλο, φυλή,  χρώμα κ.τ.λ.

Εχω την αίσθηση ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών αδυνατεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, καθότι η ίδια δεν αντιμετωπίζει διακρίσεις και αστυνομική βία.

Ενας βασικός βέβαια λόγος είναι ότι δεν προκαλεί. Οτι δεν αναγκάζει τις αστυνομικές Αρχές να ασχολούνται μαζί τους.

Οτι είναι δηλαδή νόμιμοι πολίτες.

Αλλά και αυτοί που παραβιάζουν τον νόμο αντιμετωπίζονται από την Αστυνομία με μεγαλύτερη κατανόηση και προσοχή.

Δεν είναι παραβάτες του νόμου όλοι οι Αφροαμερικανοί. Ομως όλες οι μελέτες δείχνουν ότι παραβιάζουν το νόμο σε πιο υψηλά ποσοστά από τους λευκούς.

Και πάλι, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αστυνομικοί δικαιολογούνται να χρησιμοποιούν υπερβολική βία, να ενεργούν παράνομα στην αντιμετώπισή τους.

Η κουλτούρα όμως αυτή είναι βαθιά από πολύ παλιά εμπεδωμένη στην κοινωνία και επομένως και στις Αρχές. Θα χρειαστεί λοιπόν καιρός για να αλλάξει.

Για να αντιμετωπίζει τους μαύρους Αμερικανούς γι’ αυτό που είναι: Ως ισότιμους πολίτες της χώρας.

Για να γίνει όμως αυτό θα χρειαστεί εκπαίδευση σε βάθος χρόνου. Θα χρειαστούν κίνητρα. Θα χρειαστεί η τιμωρία, η επιβολή του νόμου στην αντιμετώπιση των αστυνομικών που παρανομούν.

Αναμφίβολα, η θέση των αστυνομικών είναι δύσκολη. Συχνά καλούνται να πάρουν αποφάσεις ζωής ή θανάτου σε δευτερόλεπτα.

Αυτή όμως είναι η φύση της εργασίας τους. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και την εμφύσηση της κατάλληλης νοοτροπίας στην γενικότερη κοινωνία τα κρούσματα βίας, αν δεν εξαλειφθούν τελείως, θα περιοριστούν πολύ.

Η Αμερική, όπως λέγεται συχνά, είναι ένα πείραμα σε διαρκή εξέλιξη.

Εχει κατακτήσει προβλήματα που συχνά θεωρούνται ως άλυτα.

Δεν έχω αμφιβολία ότι με την κατάλληλη πολιτική, τους κατάλληλους νόμους, τα σωστά παραδείγματα και τη σωστή νοοτροπία, θα μπορέσει, εν καιρώ, να αντιμετωπίσει κι αυτό το πρόβλημα.

Και τότε θα έχει πετύχει να γίνει μια πιο τέλεια Ενωση – a more perfect Union.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το Περιοδικό», η εβδομαδιαία μας έκδοση που προσφέρεται δωρεάν (για τώρα)  κάθε Σαββατοκύριακο μαζί με το βασικό φύλλο της εφημερίδας, καλύπτει εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα, και όπως ο αναγνώστης θα συμφωνήσει, γίνεται όλο και καλύτερο, από κάθε άποψη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Βανδάλισαν την εκκλησία του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Αγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα την εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, στην οποία λειτουργούσε ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και πορνογραφία ανηλίκων.

Tα Γεγονότα της Εβδομάδας απο τον «Ε.Κ.» με την Αννα Σαρηγιάννη

Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.