x
 

Κοινωνία

Εξαρση της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα – 141 δικογραφίες σε 24 ώρες

10 Απριλίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν, δυστυχώς, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα. Το στοιχεία, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλούν έντονο προβληματισμό, ανησυχία και απογοήτευση.

Ενδεικτικό της «έκρηξης» της ενδοοικογενειακής βίας είναι πως μόνο το περασμένο 24ωρο σχηματίστηκαν 141 δικογραφίες σε όλη τη χώρα, έγιναν 73 συλλήψεις, από τις οποίες οι 28 στην Αττική, ενώ πέντε θύματα ζήτησαν να διαμείνουν σε δομή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, περίπου έξι γυναίκες κάθε μία ώρα έπεσαν την Τρίτη θύματα ενδοοικογενειακής βίας!

Οι καταγγελίες ανά αστυνομική περιφέρεια:

ΓΑΔΑ: 60

ΓΑΔΘ: 16

Θράκη: 4

Β. Αιγαίο: 4

Δ. Μακεδονία: 4

Δ. Ελλάδα: 5

Ηπειρος: 1

Θεσσαλία: 7

Ιόνιο: 9

Κ. Μακεδονία: 8

Κρήτη: 6

Ν. Αιγαίο: 6

Πελοπόννησος: 6

Στερεά Ελλάδα: 5

Σημειώνεται ότι στις 7 και 8 Απριλίου καταγράφηκαν 142 περιστατικά. Συγκεκριμένα, την Κυριακή (7/4) υπήρξαν 33 αναφορές και τη Δευτέρα (8/4) 109 καταγγελίες σε Αστυνομικά Τμήματα της χώρας, με τις Αρχές να προχωρούν σε 54 συλλήψεις.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή εκδόθηκε διαταγή από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής μετά τα λάθη και τις παραλείψεις που σημειώθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων λίγο πριν από τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα.

Οι νέες οδηγίες συμπεριελήφθησαν στον Οδηγό Διαχείρισης Περιστατικών Ενδοοικογενειακής Βίας που υφίσταται από το 2021, με σκοπό τον εμπλουτισμό του για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων.

Σύμφωνα με τη διαταγή προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας θα ορισθεί ανώτερος αξιωματικός στον βαθμό τουλάχιστον του αστυνομικού υποδιευθυντή για την παρακολούθηση και τον συντονισμό υποθέσεων που αφορούν σε ενδοοικογενειακή βία.

Επίσης, σε περιπτώσεις που επιλαμβάνεται περιπολία της Αμεσης Δράσης τέτοιες υποθέσεις, το περιστατικό θα παραπέμπεται κατά προτεραιότητα στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Αστυνομίας κατόπιν ενημέρωσης με τον επικεφαλής του Γραφείου.

Επιπλέον, όταν χειρίζεται μια τέτοια υπόθεση ένα οικείο Αστυνομικό Τμήμα, ο αστυνομικός που επιλαμβάνεται καλείται να επικοινωνεί με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Αστυνομίας, προς υποβοήθηση του έργου του, και να ενημερώνει τον διοικητή της Υπηρεσίας, ο οποίος σε περίπτωση αυτόφωρης διαδικασίας θα είναι παρών.

Περαιτέρω, ο διοικητής θα ενημερώνει τον ανώτερο αξιωματικό και τον αρμόδιο εισαγγελέα προς υποβοήθηση του προανακριτικού έργου, είτε πρόκειται για αυτόφωρη διαδικασία, είτε για περίπτωση εγκλήματος που δεν συνιστά αυτόφωρο κακούργημα.

Τέλος, στις περιπτώσεις αυτόφωρης διαδικασίας, η διάθεση οχήματος της ΕΛ.ΑΣ. για την αναζήτηση και σύλληψη του δράστη θα πραγματοποιείται από την υπηρεσία που επιλαμβάνεται προανακρίσεως. Σε περίπτωση κωλύματος, η διάθεση οχήματος θα πραγματοποιείται με μέριμνα του ανώτερου αξιωματικού και του επικεφαλής του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου, όσον αφορά στη ΓΑΔΑ και τον επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων όσον αφορά στη ΓΑΔΘ.

Στη λοιπή επικράτεια θα διατίθεται κατόπιν ενημέρωσης και οδηγιών από τον ανώτερο αξιωματικό.

Αναφορικά με τα μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, θα λαμβάνεται μέριμνα από τον ανώτερο αξιωματικό για την εξασφάλιση ασφαλούς χώρου διαμονής, έως ότου ολοκληρωθεί η αυτόφωρη διαδικασία του αδικήματος.

Προς τούτο, θα αξιοποιούνται μεταξύ άλλων, υφιστάμενες πρόσφορες εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ., διερευνώντας παράλληλα και τη δυνατότητα εξασφάλισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία ή και άλλες Δομές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον εξαντληθεί κάθε άλλη δυνατότητα, θα παρέχεται διαμονή σε ξενώνα ή ξενοδοχειακή μονάδα με οικονομική επιβάρυνση της ΕΛ.ΑΣ.vvvvvvvvvvvvv

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Την Αυτής Αυτοκρατορική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Κάκο του Ακισίνο, της Ιαπωνίας, ως επίσημη προσκεκλημένη της Ελληνικής Κυβέρνηση, υποδέχθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, για την τελετή της 125ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων Ιαπωνίας-Ελλάδας και του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ