x
 

Πολιτική

Εξάρθρωση δικτύου διακίνησης μεταναστών, συλλήψεις 4 μελών κυκλώματος

11 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Νέα επιχείρηση για την εξάρθρωση ακόμη ενός δικτύου διακίνησης μεταναστών πραγματοποίησε η Αστυνομία, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν τέσσερα πρόσωπα, τα οποία φαίνεται να ενεργούσαν στο πλαίσιο του ιδίου κυκλώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση διεξήχθη στη βάση στοιχείων που αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο της Ομάδας Ανταλλαγής Πληροφοριών, η οποία συστάθηκε με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών και αρμόδιων τμημάτων της Αστυνομίας, με στόχο τη αναθεώρηση θεμάτων πολιτικής στο μεταναστευτικό και αποτροπή των μεταναστευτικών ροών δια θαλάσσης. Τα άτομα που συνελήφθησαν ήταν συριακής καταγωγής, και φέρονται να λειτουργούσαν ως μεσάζοντες ή συνεργάτες σε δίκτυο διακίνησης μεταναστών στην Κύπρο και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως ενεργούσαν μέσω θαλάσσης στην περιοχή της Αμμοχώστου, όπως στην περιοχή Κάβο Γκρέκο, και διακινούσαν κυρίως ομοεθνείς τους, δηλαδή συριακής καταγωγής άτομα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ερωτηθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιβεβαίωσε το γεγονός, λέγοντας ότι «συνεχίζεται το ανακριτικό έργο από την Αστυνομία Κύπρου για τα τέσσερα συλληφθέντα άτομα, τα οποία φαίνεται να αποτελούν μέρος ενός κυκλώματος που δρούσε στην Αν. Μεσόγειο».

Τόνισε ότι η εξάρθρωση των κυκλωμάτων λαθρομεταναστών αποτελεί έναν από τους κύριους προσανατολισμούς της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Όπως ανάφερε ο κ. Ιωάννου, «τα κυκλώματα διακινητών, εκμεταλλευόμενα τον ανθρώπινο πόνο, ωθούν τους μετανάστες σε επικίνδυνα ταξίδια με ακατάλληλα μέσα, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχε εξαρθρωθεί και άλλο δίκτυο διακίνησης μεταναστών με τη σύλληψη ακόμα 6 προσώπων, τα οποία οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ εκκρεμεί η σύλληψη επιπλέον 6 ατόμων του ιδίου κυκλώματος. Το πρώτο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε περί τα τέλη Αυγούστου, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφορετικό από αυτό που εξαρθρώθηκε τη Δευτέρα. Το πρώτο κύκλωμα φαίνεται να είχε ευρύτερο φάσμα και να δρούσε δια θαλάσσης τόσο στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, όσο και δια μέσου της Τουρκίας.

Τα στοιχεία πάντως για το μεταναστευτικό για το έτος 2023, έχουν μέχρι στιγμής θετικό πρόσημο σε σύγκριση με πέρυσι. Οι αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί στο 50% περίπου, ενώ οι επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους έχουν αυξηθεί κατά πολύ, ως αποτέλεσμα των μέτρων και ενεργειών που έχουν ληφθεί. Οι αιτήσεις ασύλου από τους μήνες Μάρτιο – Αύγουστο 2022 ήταν 11.961 άτομα, ενώ οι αιτήσεις Μάρτιου – Αύγουστου 2023 ήταν 5.866 άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι Τούρκοι επιδιώκουν να αφήσουν έξω από την «θετική ατζέντα» των ελλαδοτουρκικών το Κυπριακό, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συμπερίληψή του θα λειτουργήσει ως εστία που θα βραχυκυκλώσει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας παρά να τη διευκολύνει.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ